NOVI PRIJEDLOG STEČAJNOG ZAKONA

Nove predstečajne nagodbe: Miljenić Liniću uzima palicu

Naplata dugova dogovarat će se pred sudom, Fina gubi sve dosadašnje ovlasti
 Marko Todorov/CROPIX

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić preuzima svu nadležnost nad predstečajnim zakonodavstvom. Način na koji će ga urediti izmjenama Stečajnog zakona najkasnije na jesen u potpunosti mijenja pozicije vjerovnika i dužnika u procesu nagađanja.

O naplati dugova dogovarat će se pred sudom, Fina gubi sve ovlasti, nagodbu će moći zatražiti i vjerovnici, a tražbine će se moći osporavati samo pisanim putem.

Manje slobode

Uprave prezaduženih poduzeća imat će manje slobode u vođenju tvrtke tijekom predstečaja, a povjerenik veće ovlasti, posebno ako je nagodbu zatražio vjerovnik. Svi će vjerovnici imati mogućnost osporavanja potraživanja drugih vjerovnika. Nakon niza kritika modela predstečajne nagodbe osmišljenog u resoru ministra financija Slavka Linića, ove su promjene pokušaj Vlade Zorana Milanovića da drugačije uredi predstečajno nagađanje prije odluke Ustavnog suda o ustavnosti sadašnjeg modela.

Predstečajna nagodba trebala bi imati predfazu. U njoj bi dužnik i vjerovnik imali mogućnost da se dogovore izvan suda.

Krizno upravljanje

Kompanije će moći koristiti usluge savjetovališta u kojima bi radili pravni, financijski i stručnjaci za krizno upravljanje. U samoj predstečajnoj nagodbi tražbine bi utvrđivao nadležni sud. To više ne bi činili samo na ročištima, nego bi sud pozivao vjerovnike da prijave potraživanja u roku od 30 dana, a potom bi dužniku i vjerovncima omgućili još 15 dana za osporavanje potraživanja.

Nova (stara) predstečajna nagodba

- provodi se pred sudom (provodi se pred Nagodbenim vijećem Fine )

- mogu je zatražiti dužnik i vjerovnik (može je zatražiti samo dužnik)

- vjerovnici mogu osporavati potraživanja drugih (samo dužnik može osporavati)

- uprava dužne tvrtke ima manje slobode u vođenju poduzeća (uprava nastavlja voditi)

- dužnik mora rezervirati novac za osporena potraživanja (dužnik ne mora rezervirati novac)

- 30 dana imaju vjerovnici da sudu prijave tražbine, a 15 dana vjerovnici i dužnik da se očituju (tražbine se prijavljuju u Fini)

- 90 dana s produženjem može trajati predstečajna nagodba (120 dana do maksimalno 210 dana rok je za nagodbu)

- ne uspije li nagodba: dužnik i njegova imovina u stečaju će se prodavati elektroničkim putem (Fina u roku od osam dana traži stečaj kompanije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:46