BANKROT

Nove preporuke iz HZJZ-a zaprepastile vlasnike noćnih klubova: ‘Ovo je smrtna presuda‘

Nove mjere onemogućavaju djelovanje klubova i mijenjaju iskustvo kakvo smo poznavali
Noćni klub (Ilustracija)
 Dmitriy Shironosov/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje umjetničkih i kulturnih programa u zatvorenim i otvorenim prostorima, među organizatorima programa zavladala je konsternacija. Iako ih rijetki žele javno komentirati, neslužbeno ih prozivaju smrtnom presudom za klubove.

HZJZ je definirao da u zatvorenim prostorima broj posjetitelja ne smije biti veći od 500, a na otvorenima od 1000, uz preporuku da i na otvorenom i u zatvorenom prostoru mjesta budu sjedeća. Plesni podiji nisu dopušteni.

Vrlo detaljno definiraju se između izvođača te između izvođača i publike, koji moraju biti najmanje četiri metra. Međusobna udaljenost publike mora biti najmanje 1,5 metara, a za barskim stolovima ne smije sjediti više od šest osoba. Svi stolovi moraju biti numerirani i udaljeni tri metra, a tijekom događanja posjetitelji ne smiju zamijeniti mjesta. U preporukama se kaže da se evidencija provodi elektroničkim putem ako postoji elektronička rezervacija ili kupnja ulaznica. Evidenciju je organizator dužan čuvati najmanje 14 dana. Reguliran je i ulaz i izlaz s događanja tako da ne smije biti manji od 1,5 metara, a obavezne su i maske

Organizatori programa i vlasnici klubova nove mjere tumače kao neprovedive. Najviše pozornosti izaziva pitanje tzv. sjedećih mjesta te stolova i stolaca za posjetitelje. Gdje ih nabaviti ako se u tom trenutku u gradu održava više velikih koncerata?

- Radiš koncert na otvorenom za 1000 ljudi, trebaš 150 barskih stolova. Gdje ćeš ih pronaći? Evo, reci mi nekoga tko može iznajmiti toliko barskih stolova u Zagrebu. Ako se odlučiš i za stolce, trebat će ti ih 900. A osim tebe, postoji još koncerata tu večer u gradu - rekao nam je jedan domaći organizator velikih koncerata koji je htio ostati anoniman.

Vedran Meniga iz zagrebačkog kluba Pločnik rekao nam je kako nove mjere "onemogućavaju djelovanje klubova i mijenjaju iskustvo kakvo smo poznavali". Bez postojanja plesnog podija, smatra, clubbing koji podrazumijeva ples i "minglanje" ne postoji. Meniga pretpostavlja da će doći do smrti noćnih klubova, dok će se novim mjerama prilagođavati mjesta koja su više barovi, a manje klubovi za ples ili koncerte.

- Većina pravih noćnih klubova morat će se zatvoriti jer ta priča sa stolovima na plesnom podiju ne drži vodu i tako se ne može održavati hladni pogon i držati klub živim. Barovi će se lakše prilagoditi, a tako ćemo učiniti i mi u Pločniku. Pripremamo događaj "Zvuci dnevne sobe" gdje ćemo uz sjedeća mjesta i sve restrikcije imati slušaonice. U tim uvjetima Pločnik će raditi u manje od četvrtine svog kapaciteta - rekao je Meniga.

Organizatori smatraju kako ne bi smjeli biti u poziciji da su oni odgovorni za ponašanje gostiju. Jasno im je da moraju, ako žele raditi koncerte, organizirati preduvjete za njihovo izvođenje, kao što su distanca između izvođača i publike ili stolovi postavljeni uz razmak.

- Ipak, mi ne možemo biti odgovorni za miješanje gostiju. Ako ljudi nisu suradljivi i miješaju se, što da mi radimo? Takva kontrola ne može biti obveza organizatora - tvrde organizatori glazbenih i klupskih događanja koji nove mjere opisuju i kao "militaristički pristup zabavi" koji će, kažu, funkcionirati na mjestima kao što je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, ali nikako u noćnom klubu od kojih će, uvjereni su, većina i propasti.

- Postavlja se pitanje financijske isplativosti programa u smanjenom kapacitetu. Pod ovim uvjetima većina nas ne može raditi. Pitanje je i koliko ima prostora u gradu koji mogu podnijeti te mjere, koji mogu imati dovoljno stolova uz distancu na podiju, da bude barem donekle isplativo raditi. Također, pitanje je i tko će paziti na miješanje ljudi. Treba li svaki stol imati svog securityja ili će država imati na terenu ljude koji će na licu mjesta kažnjavati one koji "minglaju"? - pitaju se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:59