TEROR

NOVE PRITUŽBE NA OTPUŠTENU SLUŽBENICU KOJA JE OTKAZ DOBILA ZBOG NELJUBAZNOSTI 'Bila je bahata i rekla mi da me s mojih 40 godina nitko ne treba'

Bila je užasna. Drago mi je što je dobila otkaz. Bila je i moja savjetnica, pa sam tražila drugu, grozna žena, komentar je jedne od klijentica
 Hanza Media, Privatni album

Javnost jučer nije imala milosti za bivšu djelatnicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mandicu Skuljan, koja je u karlovačkoj podružnici ove javne ustanove dobila otkaz zbog neljubaznosti prema nezaposlenima, kako je to argumentirao njezin bivši poslodavac, ali i Općinski sud u Karlovcu, na kojem je izgubila prvostupanjski proces.

Među stotinama komentara koji su preplavili društvene mreže, našlo se i onih kojima je ona bila savjetnica, takvih je nekoliko desetaka.

- Ja ne plačem ni zbog koga, ali ona vas tako riječima ubije da izađete plačući, hvala Bogu što su je maknuli, pa makar ni ja nikad posao ne našla. Bila je jako bahata. Došla sam do nje u potrazi za poslom, a ona me je sarkastično pitala znam li ja koliko imam godina, govoreći mi zapravo da me s mojih 40 nitko ne treba - rekla nam je jedna od bivših “štićenica” Mandice Skuljan, koja je zamolila da joj ne otkrivamo identitet.

Uputio žalbu

Jedan je mladić doživio nešto slično u kontaktu s Mandicom Skuljan. - Dok je još bila pravnica, uskratila mi je naknadu, pa sam uputio žalbu Ministarstvu i oni su mi je odobrili - kaže. - Imala je posebnu potrebu za tim da je se dugo čeka, listu uputa na vratima kako joj se obraćati, razgovor s njom izgledao je kao da si za nešto kriv, a postavljanje pitanja i potpitanja trajalo je po pola sata i dulje. Nezaposleni jesu očajna družina, ali ta je gospođa imala crtu za iživljavanje - zaključuje jedna nezaposlena.

- Baš je bila arogantna. Ljudi su bez posla, nervozni. Dođeš kod nje pa te i ona pili i naslađuje se. Zaslužila je, jer je vrlo drska osoba. Imao sam negativna iskustva s njom, nadam se da će dobiti savjetnika kao što je ona bila. Tako joj i treba konačno, zbog nje sam otišla s burze, neviđena drskost i bezobrazluk. Užasna je bila, katastrofa, svakome po zasluzi. Drago mi je da je dobila otkaz, bila je i moja savjetnica, pa sam tražila drugu, grozna žena. Definitivno je to zaslužila, žena je bila nesposobna za rad. Bila sam kod nje, potpisujem sve rečeno. Svakom po zaslugama, tako mi je i sama rekla - samo su neki od komentara nezaposlenih osoba koje su javno svojim imenom i prezimenom komentirale postupke Mandice Skuljan po društvenim mrežama.

Ona smatra da će svoju nevinost dokazati na drugostupanjskom suđenju. Rekla je da argumente ima, ali ih ne želi iznositi preko novina. U telefonskom razgovoru rekla nam je da u novinama jučer nismo dali dovoljno prostora njezinim argumentima te da je priča bila jednostrana. Tvrdi da je naišla ne neke zloupotrebe na radnome mjestu, na što je upozorila centralu u Zagrebu, a onda da su joj sve namjestili nadređeni u Karlovcu.

Etički kodeks

U svojoj je tužbi naglašavala kako je poslodavac prema njoj prekršio mnoge odredbe Etičkog kodeksa, istog onog za čije je kršenje ona dobila otkaz.

“Izvješća o tužiteljičinu radu, tijekom povećanog opsega posla, dostavio joj je poslodavac par dana prije otkazivanja, dok stvarne uzroke prigovora i zahtjeva nezaposlenih nije ni pokušao utvrditi na način propisan zakonom. Svu odgovornost za rezultate prebacio je na tužiteljicu. Razlozi za otkazivanje se nabrajaju uopćeno i paušalno, prepisana su načela iz Etičkog kodeksa bez sadržaja pozivom na jedan članak Pravilnika o radu, u kojem se Etički kodeks niti ne spominje”, žali se u tužbi Mandica Skuljan pa podvlači kako je propisano da je poslodavac dužan zaštititi radnika od izravne ili neizravne diskriminacije na području rada i radnih uvjeta.

Nesposobna

“Njoj nadređene osobe svih razina kontinuirano su kršile sve nabrojane odredbe Etičkog kodeksa i Pravilnika o radu, podcjenjivanjem, zabranjivanjem, izoliranjem, nadziranjem, kontroliranjem, manipuliranjem činjenicama i događajima, diskriminiranjem na temelju obrazovanja, stručnih sposobnosti i kompetencija tužiteljice, uvjeravajući sve oko nje da je nesposobna, nestručna, nedobronamjerna, prikrivajući takvim odnosom vlastite slabosti i propuste, na koje se tužiteljica usudila ukazati”, upozorila je u tužbi njezina odvjetnica.

-------------------------
'Važno je da se zna da ona nije državna, nego javna službenica'

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirao je na tekst “Ja sam prva državna službenica otpuštena zbog - neljubaznosti” objavljen u jučerašnjem Jutarnjem listu. Naime, ističu u Sindikatu, Mandica Skuljan nije državna službenica, jer HZZ nije državna već javna služba. I državnim i javnim službenicima plaće isplaćuje država, no postoji razlika. Prema zakonskim odredbama, državne su službe tijela državne uprave, državni zavodi, državni uredi, pravobraniteljstva te cjelokupni pravosudni i kazneni sustav. Javne službe su pak javne ustanove te zavodi koji u svom nazivu nemaju “državni” - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje, u kojem je bila zaposlena Mandica Skuljan.- Ti su zavodi do prije 15-20 godina također bili državna služba, zbog čega su neki zaposlenici zavoda, poput Mandice Skuljan, još članovi našeg sindikata. Međutim, sad su javna služba - kažu u SDLSN-u. Bitna je razlika između državnih i javnih službenika i u tome što se na državne službenike odnosi posebni Zakon o državnim službenicima, dok javni službenici i potpadaju, kao i ostali radnici, pod Zakon o radu. (Kristina Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:56