LOKALNI STOŽERI

Nove strože mjere u dvije županije: Rad kafića do 22 sata, nova pravila i za javna okupljanja

Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija na daljinu
Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, lokalni stožeri Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije donijeli su odluke o strožim mjerama kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata i javnim događajima i skupovima.

Nove strože mjere u Međimurskoj županiji

Ugostiteljski objekti u Međimurskoj županiji od ponedjeljka, 16. studenoga radit će do 22 sata, a na javnim događajima i skupovima od tog će dana moći biti najviše 20 osoba, nove su mjere koje je na prijedlog Stožera te županije donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Novom se odlukom zabranjuju svi javni događaji i skupovi s više od 20 osoba na jednom mjestu. Sve vrste ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene najkasnije do 22 sata, osim kada se u njima održavaju svadbene svečanosti, a tada se zatvaraju u 24 sata.

Preporuka je da se ne organiziraju turistička putovanja i drugi izleti autobusima u kojima dolazi do kontakata većeg broja osoba i da se izbjegava organizacija kulturno-umjetničkih programa na kojima se očekuje veći broj osoba. Jedinicama lokalne samouprave preporučeno je da ne iznajmljuju ili na drugi način ustupaju na korištenje sportske objekte u njihovu vlasništvu, osim za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja.

Osim mjera koje su stupile na snagu 7. studenoga, ove dodatne mjere u Međimurskoj županiji vrijedit će do 30. studenoga.

Od subote nove mjere za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Nacionalni stožer prihvatio je većinu mjera koje je zbog povećanog broja novozaraženih predložio Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, a koje stupaju na snagu u subotu, 14. studenoga i trajat će dva tjedna, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Tako će se od ponoći na području grada Bjelovara primjenjivati mjere koje uključuju odgodu svih društvenih i javnih događaja te skupova u zatvorenim prostorijama, zatim amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i programa te iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste skupova.

U ugostiteljskim objektima i OPG-ima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost broj osoba koje istodobno u njima mogu boraviti ograničava se na 15, bez obzira na veličinu prostora i broj sala, a radno vrijeme ograničava se do 22 sata.

Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu. Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja, uključujući i mise. Ne preporučuju se privatna okupljanja, a ako se održavaju, preporučuje se da se ograniče na članove najviše dvaju kućanstava, uz fizičku distancu i sve higijenske mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je i donošenje nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije koje će se također primjenjivati od subote, 14. studenoga i trajati dva tjedna.

Riječ je o zabrani posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom te o zabrani izlaska korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:42