ZEMLJIŠTE NEĆE OTIĆI NA BUBANJ

NOVI 'BINGO' KONTROVERZNOG FRANJEVCA Fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište, a sada još i dobio 93 tisuće kuna od župe koja ga je tužila

 Ivo Ravlić / CROPIX

Više od 14 tisuća četvornih metara zemljišta u Lišanima Ostrovičkim, na kojem se nalazi i poznati maslinik, na čijoj su metalnoj ogradi sa brončanim sokolovima, upisani inicijali kontroverznog franjevca fra Šime Nimca, ipak neće otići na bubanj, piše Zadarski.hr.

Uvaživši fra Šiminu žalbu, Županijski sud u Zadru je, naime, ukinuo rješenje Općinskog suda u Benkovcu od 14. svibnja prošle godine kojom se trebala provesti ovrha nad fra Šiminim nekretninama u zadarskom zaleđu radi naplate oko 9.8 milijuna kuna s kamatama jer je bez odobrenja prodao zemljište u vlasništvu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi.

Ispostavilo se međutim da fra Šime zapravo nije vlasnik 14 hektara zemljišta na kojem se nalazi čak - 19 pašnjaka, četiri oranice i šuma - zbog čega mu sada župa, koja ga je tužila i kojoj je dužan milijune, sada mora platiti i 93 tisuće kuna sudskih troškova.

-Odlukom ovog suda od 23. veljače 2016. godine u postupku ovrhovoditeljice Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije protiv ovršenika Šime Nimca, usvojena je žalba ovršenika, te je prijedlog za ovrhu ovrhovoditeljice odbijen kao neosnovan u bitnome zbog toga što ovršenik nije bio upisan kao vlasnik zemljišta na kojem je ovrha zatražena - kazao je predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić.

U zemljišnoknjižnim papirima, naime, stoji kako je vlasnik kako se mislilo fra Šimine zemlje zapravo Republika Hrvatska, te treće osobe u raznim suvlasničkim udjelima. Darovni ugovor u kojem je navedeno kako mu je majka Ika Nimac zemljište darovala 2010. godine nije valjan jer mu nije mogla darovati ono što nije bilo u njezinom posjedu. Fra Šime je godinama u svom poznatom masliniku gdje ima registriran obiteljski obrt dobivao poticaje za uzgoj maslina.

Osim što treba vratiti novac od zemlje prodane bez potrebnih suglasnosti, fra Šime Nimac osuđen je na dvije godine zatvora. Njegova pomoćnica, bankarica Jasmina Bilonić nepravomoćno je osuđena na 21 mjesec zatvora, nakon što joj je na računu pronađeno 2.3 milijuna kuna, za koje je tvrdila da su njegovi, kao i kupljena jahta “Lucky me”.

Fra Šimi Nimcu blokirani su svi računi, a crkva je dosad namirila samo 150 tisuća kuna od prodaje bijelog fra Šiminog "passata". Putem Trgovačkog suda u Splitu pokušava dobiti i poništenje ugovora kojeg je fra Šime sklopio s tvrtkom Sunčani Bast kojoj je fra Nimac prodao crkveno zemljište, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:43