IMENOVANJE

NOVI ČOVJEK NA JEDNOJ OD NAJMOĆNIJIH OBAVJEŠTAJNIH FUNKCIJA Sin generala Miljavca novi je šef obavještajnog operativnog centra

Pavao Miljavac
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Mario Miljavac, diplomirani inženjer elektrotehnike, imenovan je na današnjoj sjednici Vlade za novog ravnatelja Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija.

Na to mjesto dolazi umjesto Irene Turuk kojoj je istekao četverogodišnji mandat. Miljavac na poziciju ravnatelja dolazi s mjesta pomoćnika dosadašnje ravnateljice. Miljavac u OTC-u radi od 2013. godine.

Obiteljski posao

Mario Miljavac najstariji je od troje djece generala Pavla Miljavca, predsjednika Hrvatskog generalskog zbora. Naši sugovornici tvrde da je riječ o karijernom, iznimno sposobnom pripadniku obavještajne zajednice te da mu je činjenica da je sin generala Miljavca samo otegotna okolnost. Novi ravnatelj OTC-a rođen je 1974. godine te je, kao i najmlađi sin Dubravko te kći Anita, bio važan član obiteljskog obrta, pilane kojom su Miljavčevi godinama upravljali u rodnom Novigradu na Dobri. Pilanu koju su naslijedili od prethodnih generacija su osuvremenili, te pogon proširili u Ogulinu pokretanjem tvornice za proizvodnju troslojnog parketa PM Lignum. Mario Miljavac diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a u obiteljskoj tvrtki bio je zadužen za programiranje i rad na visokosofisticiranim strojevima za obradu drva.

Računalni stručnjak

No, istovremeno se kao stručnjak za informatiku i računarstvo razvijao unutar obavještajne zajednice. U Hrvatsku izvještajnu službu (HIS) ušao je 1998. godine. Kroz godine je napredovao unutar Obavještajne agencije i Sigurnosno-obavještajne agencije. Uvijek je bio zadužen za poslove informacijske sigurnosti, a naši sugovornici tvrde da je riječ o iznimno stručnoj osobi.

Godine 2009. premješten je u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje je bio načelnik za informacijsku sigurnost. Tamo je proveo četiri godine, nakon čega odlazi u OTC na mjesto pomoćnika ravnateljice.

Sugovornici kažu kako je s obzirom na zadaće OTC-a dobro da je na njegovo čelo došla osoba tehničke struke, što dosadašnja ravnateljica nije bila. Naime, zadatak je ravnatelja OTC-a, među ostalim, da kontinuirano prati razvoj tehnologija i bude upućen u njihov razvoj.

Prema njihovim riječima, imovanje ravnateljem OTC-a prirodan je put u njegovoj karijeri s obzirom na njegovu stručnost i tvrde da to nikako ne treba povezivati s njegovim ocem. Uostalom, obitelj Miljavac je na području Duge Rese desetljećima glasila kao imućna obitelj, no na djeci generala Miljavca to se nije moglo primijetiti jer se ni na koji način nisu isticali u društvu, iako su mogli. Dapače, slove kao vrijedni i skromni ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:52