PROMOCIJA PLUS ZA RTL

NOVI CRO DEMOSKOP: HDZ I DALJE NAJJAČI, SDP PREOKRENUO TREND Pada podrška novoj stranci Dalije Orešković, stigli i rezultati ankete za EU izbore

Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov
 Bruno Konjević, Damir Krajač, Damjan Tadić, Božo Radić / Hanza Media

Prema rezultatima  CRO Demoskopa, istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus, HDZ je i dalje najjača stranka s potporom 28,1 posto, a na drugom mjestu je SDP koji je nakon sedam mjeseci prvi puta zabilježio rast potpore i uživa izbor 17 posto birača. Ovaj mjesec prvi puta CRO Demoskop donosi i rezultate ankete za europske izbore prema kojima HDZ dobiva potporu 27,6 posto (5 mandata), SDP 16,7 (3 mandata) posto, a po jedan mandat osvajaju Živi zid i Amsterdamska koalicija i Most.

HDZ i dalje uvjerljivo vodi. Iako bilježi manji pad od prošlog mjeseca, njih bi odabralo 28,1 posto ispitanika (prema 28,4 posto iz veljače). SDP je nakon sedam mjeseci zaustavio negativni trend, narastao je od veljače nešto preko jednog postotnog poena i sada je na 17 posto (prema 15,8 posto iz veljače). No, i dalje kaska za rejtingom prošlogodišnjeg ožujka. Živi zid drugi mjesec zaredom bilježi pad, ali ovaj je znatno blaži. Njih bira 10,4 posto ispitanika (prema 10,9 posto iz veljače).

Blagi rast u odnosu na veljaču bilježi Most, približava se prošlogodišnjem rejtingu od 7 posto, a ima 6,8 posto potpore (u veljači 6,5 posto). Iste postotke i sličan rast bilježi HSS (u veljači 3,2 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 3,3 posto) s potporom od 3,6 posto.

Pad Starta i Glasa

Istovremeno, pada i Start i Glas. Prošlog je mjeseca Start zabljesnuo s gotovo 5 posto potpore (4,6) posto, ali sada se ispuhao na 3,4 posto. Glas gubi gotovo cijeli postotni poen i sada je na 2,9 posto (3,8 posto u veljači). Stranka zagrebačkog gradonačelnika bilježi rast uz potporu od 2,7 posto, a blago ispod toga je HNS s 2,5 posto (1,6 posto u veljači), što je najveći izbor ove stranke od ulaska u koaliciju s HDZ-om.

I u prvom ovogodišnjem istraživanju o preferencijama građana za europske izbore najbolje prolazi HDZ. Sredinom godine, kada se održavaju europski izbori, prema rezultatima bi mogli slaviti, a zadovoljan bi mogao biti i SDP. HDZ bira 27,6 posto, SDP je odabir 16,7 posto, Živi zid 9,6, a Amsterdamsku koaliciju, koja je predstavila svoju listu za EU izbore, bira 8,2 posto.

U mandatima HDZ osvaja 5, SDP 3, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat. HDZ je na prošlim EU izborima osvojio 6 mandata, ali su izašli u koaliciji pa je u parlament zapravo ušlo četvero HDZ-ovaca, plus Marijana Petir i Ruža Tomašić. U koaliciji je bio i SDP, pa iako su osvojili 4 mandata samo dvoje su SDP-ovci.

Od manjih stranaka u Europski parlament bi prvi put mogao ući Most. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2, a stranku Milana Bandića i Start bira 4 posto. Jedino Most ima siguran mandat, od preostalog graničnog mandata, prema d'Hondtovoj metodi, HDZ i Živi zid imaju jednake šanse za osvojiti još jedan neraspoređeni mandat.

Ovakav bi rezultat tako mnogi, pa i Bernardić i Plenković mogli na prvu loptu predstaviti kao svoj uspjeh.

Grabar-Kitarović najpozitivnija, Plenković najnegativniji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovaj mjesec najpozitivnija političarka u Hrvatskoj. Na prestižnoj listi pozitivaca ona je prvi izbor. Bira je 17 posto ispitanika, gotovo postotni poen manje nego u veljači (u veljači 17,9 posto).

Slijedi je premijer i šef HDZ-a, stranke koja joj je ponudila potporu za drugi mandat na Pantovčaku, Andrej Plenković sa 10,7 posto (u veljači 10,5 posto). Iako uopće nije politički aktivan, treći izbor, sa 6,1 posto (u veljači 5,7 posto), je bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, dok aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića nema u top deset. Kao i stranci, pada potpora Anki Mrak Taritaš koja sada ima 5,5 posto, a u veljači joj je potpora bila 6,5 posto.

Listu najnegativnijih predvodi premijer Plenković. Takvim ga ocjenjuje 22,6 posto, ali u proteklih pola godine trend je da ga sve manje ispitanika vidi negativnim (u veljači 23,1 posto). Davor Bernardić je na drugom mjestu s 9,6 posto, no i njega manje tako ocjenjuju (u veljači 11 posto).

Manje je onih i koji Milorada Pupovca vide kao najvećeg negativca (8,3 posto izbora, a u veljači 9,1 posto). Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mjesecima raste na negativnoj listi, no sada je na istoj razini kao i u veljači (7,9 posto). Iako su i dalje u top deset i Ivan Pernar, predsjednica, ministar zdravstva rjeđe ih se negativno ocjenjuje, no više je onih koji misle da su negativni - baš svi političari.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS početkom ožujka CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2020 04:34