StoryEditor
IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

NOVI CROBAROMETAR: PREDSJEDNICA IMA NAJLOŠIJI REJTING OD KADA JE DOŠLA NA PANTOVČAK Plenković i Bernardić se 'oporavljaju', raste im popularnost

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Koliko su afere obilježile hrvatske političare? Je li i koliko je na rejtingu izgubio Andrej Plenković, ali i ostali političari? Što o radu predsjednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u kolovozu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Predsjednica za svoj rad nema potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika (isto kao i u srpnju), a odobrava tek 37 posto (42 posto u srpnju), dok 10 posto ne zna (u srpnju ih nije znalo 6 posto). To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad.

Njezin prethodnik za svoj je rad u isto vrijeme mandata, 2014. godine, imao bolju potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 55 posto, a nije ga podupiralo njih 36 posto.

Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje prva na listi popularnih političara. Ali prvi puta više nema većinu građana koji o njoj misle pozitivno. Njih je trenutno 49 posto (54 u srpnju), a onih koji o njoj imaju negativan dojam 41 posto (40 u srpnju).

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod predsjednice. Njegov rad odobrava 35 posto (36 u srpnju), a ne odobrava njih 54 posto (57 u srpnju).

Mislav Kolakušić na kraju ovoga mjeseca može računati na 31 posto ispitanika koji odobravaju te 33 posto ispitanika koji ne odobravaju njegov rad. U srpnju ga je odobravalo 32, a nije odobravalo 36 posto.

Božo Petrov „oporavio“ se kod birača i može računati na potporu od 35 posto ispitanika (30 u srpnju), ali i dalje 48 posto ne odobrava njegov rad (57 posto u srpnju).

Andrej Plenković kod birača se  također „oporavio“ i o njemu pozitivan dojam ima 34 posto (30 posto u srpnju), a negativan njih 55 posto (63 posto u srpnju). I Davor Bernardić se oporavio kod birača te u ovom trenutku ima potporu 30 posto ispitanika (26 u srpnju) koji odobravaju njegov rad, dok ne odobrava njih 50 posto (60 posto u srpnju).

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsjednica koja uživa potporu od 85 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 79 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 58 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo se mjesto vratila Anka Mrak Taritaš s potporom od 74 posto, a tu je i Davor Bernardić s potporom od 69 posto te na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto, pokazuju rezultati Crobarometra za Dnevnik Nove TV.

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:47