NOVI SLUČAJEVI

Novi dekan Akademije dramske umjetnosti suspendirao dvoje zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja studentica

ADU je osnovao cijelu sekciju posvećenu seksualnom uznemiravanju i ucjenjivanju, te imenovao povjerenstvo.

Akademija Dramske Umjetnosti

 Zeljko Puhovski/cropix

Akademija dramske umjetnosti, otkako je krenuo regionalni #metoo pokret, u javnosti se spominje kao fakultet s velikim brojem pristiglih prijava za seksualno uznemiravanje, točnije, njih tridesetak. Studentice su dijelile svoja iskustva putem društvenih mreža, a nakon što je cijela priča uzela maha, ADU je osnovao cijelu sekciju posvećenu seksualnom uznemiravanju i ucjenjivanju te je imenovao povjerenstvo koje će se baviti pristiglim prijavama.

Od ranije znamo za jedan slučaj suspenzije profesora tijekom prošle akademske godine, upravo zbog prijava koje su zadobili, a ove je godine, iako je nastava krenula tek prije nekih mjesec dana, već dvoje zaposlenika suspendirano iz sličnih razloga. Potvrdio je to za portal Srednja.hr novi dekan ADU-a, Davor Švaić.

– Sa žaljenjem Vas mogu informirati kako je naše Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja u tekućoj akademskoj godini zaprimilo dvije nove prijave. Prema preporukama Povjerenstva u oba sam slučaja donio odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti, stoji u odgovoru dekana portalu Srednja.hr.

Od studenata se neslužbeno moglo čuti da se jedan od tih slučajeva odnosi na baš eklatantan primjer seksualnog uznemiravanja na relaciji profesor-student, no novoizabrani dekan portalu Srednja.hr, kako je rekao, poštivajući interne procedure i zakone, jednostavno ne može ništa detaljnije reći o tome.

– Mogu jedino dodati kako se postupci vode sukladno proceduri ADU, kao i pozitivnim propisima RH te kako su o slučajevima obaviještene nadležne državne institucije - zaključio je dekan Švaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:11