LISTA KOJU JE OTKRIO JUTARNJI

NOVI DETALJI AFERE O MILIJUNAŠIMA KOJIMA ZAGREB OPRAŠTA REŽIJE: ŠTO KAŽU NEKI S LISTE 'Znate, dosta sam tu neredovit, ni ne znam da mi otpisuju nešto'

Vladimir Zagorec, Zoran Mamić, Roman Majetić, Milan Bandić
 CROPIX

- Ne znam zašto je moje ime na toj listi jer ni ne znam da imam obveze prema Gradu ili Holdingu. Morao bih pogledati o čemu se radi jer nisam informiran - rekao je za Jutarnji list Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koji se našao na popisu zvučnih osoba kojima je Grad Zagreb odlučio oprostiti do 10.000 kuna duga za neplaćene komunalije.

Listu javnosti dobro poznatih ljudi, koji se nikako ne bi mogli smatrati socijalnim slučajevima da bi im zbog toga Grad opraštao dugove za neplaćene režije, prvi je ekskluzivno objavio Jutarnji list, a možete je pogledati OVDJE.

Ministričin suprug, inače direktor tvrtke MCC koji je javnosti postao zanimljiv zbog projekta gradnje plinske termoelektrane na Cetini, na pitanje zašto mu je račun u blokadi i zašto je pod ovrhom, odgovorio je da je to njegova privatna stvar.

Na kontroverznoj listi je, kao što smo javili, i Roman Majetić, nekadašnji kralj sapunica koji je također pod blokadom, što za Jutarnji i potvrđuje.

Dosta sam neredovit

- Moja je tvrtka otišla u stečaj, a budući da sam jamčio vlastitom imovinom za kredite, otišla su mi dva stana i cijela imovina, u blokadi su mi računi, tako da ni ne znam da mi se nešto otpisuje. Što se tiče režija, dosta sam tu neredovit budući da u tom zagrebačkom stanu ne boravim pa platim jednom u šest mjeseci po nekoliko tisuća kuna - pojašnjava Majetić i dodaje da će platiti režije bez obzira na moguće otpise.

A kako je odluka o oprostu dugova bez socijalnog ili imovinskog cenzusa donesena? Dana 21. srpnja na snagu je stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, a zagrebačka je Gradska skupština prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o otpisu dugova fizičkim osobama u blokadi usvojila 13. rujna, i to jednoglasno. Nakon toga, i Skupština Zagrebačkog holdinga donijela je 19. rujna sličnu odluku, i to za svoje podružnice Gradska plinara Zagreb, Vodoopskrba i odvodnja i Čistoća.

Dugovi će se, prema toj odluci, otpisivati fizičkim osobama koje ne obavljaju registriranu djelatnost i fizičkoj osobi koja je registriranu djelatnost obavljala najdulje do 31. prosinca 2017., a nad kojom se na taj dan provodila ovrha na novčanim sredstvima i koja se na dan stupanja zakon još uvijek provodi. Ukupan iznos od 10.000 kuna uvećava se i za dospjele kamate. Dužniku se dug otpisuje samostalno bez zahtjeva.

Za razliku od Grada Zagreba, primjerice, Grad Zadar je također odlučio otpisati dugove građanima, ali uz imovinski i socijalni kriterij. Tako je zadarsko Gradsko vijeće 7. rujna usvojilo odluku o otpisu dugova fizičkim osobama, ali za razliku od države i Zagreba, nisu propisali maksimalni iznos te će se otpisivati cjelokupni dug, ali uz dva kriterija - socijalni i imovinski. Prema socijalnom kriteriju, dugovi će se otpisati svima koji ostvaruju socijalnu pomoć, a kada je riječ o imovinskom cenzusu, mjesečna primanja ne smiju biti veća od 1,5 osnovice po punoljetnom članu domaćinstva, građanin ne smije imati drugu kuću ili stan uz onaj u kojem stanuje te ne smije u vlasništvu imati automobil ili plovilo vrijednosti preko tri osnovice po punoljetnom članu.

Jednoglasno

Prilikom rasprave u Gradskoj skupštini kada se donosila odluka neki su skupštinari predlagali socijalni i imovinski kriterij za otpis dugova, to nije prihvaćeno, a na kraju su odluku usvojili jednoglasno.

Iz Grada Zagreba poručuju kako je odluka o otpisu dugova fizičkim osobama stupila na snagu 25. rujna i da je gradonačelnik predložio otpis duga po istovjetnim kriterijima koji su navedeni u Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama.

- Gradski ured za financije zatražio je od Fine podatke o ovršenicima. U tabelarnom prikazu koji je Fina dostavila Gradskom uredu za financije nalaze se podaci za ukupno 7405 osoba, od kojih za 6432 osobe za koje je potrebno izvršiti otpis do 10.000 kuna te za 973 osobe za koje je potrebno izvršiti otpis u iznosu 10.000 kuna, ali je potraživanje veće od tog iznosa - odgovorili su u Gradu.

I SDP dao podršku

A kako to da je odluka jednoglasno usvojena u Skupštini, kada su neki zastupnici, poput SDP-ovih, i tada govorili o imovinskom cenzusu.

- Da nije bila usvojena odluka, nikome se ne bi oprostili dugovi, iako sam se zalagala za imovinski cenzus - kaže zastupnica SDP-a Vesna Nađ te dodaje da neki očito ne plaćaju režije iz bahatosti, a neki jer nemaju od čega.

I zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić također smatra kako bi bilo bolje da se uveo cenzus. Ne može govoriti u ime Kluba, ali u svoje ime kaže kako će se zalagati da se to uvede.

- Pogrešno je da se dugovi opraštaju imućnim ljudima, a socijalnim slučajevima treba pomoći. Očito nije bila dobro razrađena ta točka pa su je svi jednoglasno podržali - kaže Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:38