TRAG ORUŽJA

NOVI DETALJI AFERE Otkrivamo kako je policija razotkrila vezu osumnjičenika i pilota: Samo jedan pogled u mobitel 'ljubitelja oružja' bio je dovoljan

Policija je kod Denisa Paraća, kojeg su tražili zbog bombaškog napada na odvjetnika Sudinju, našla oružje koje je povezala s Mišelom Pavlovićem
Piloti Zdenko Košutić (lijevo) i Ivan Krizman više ne lete, a trenutačno rade uredske poslove u vojnoj bazi

Mišel Pavlović, osoba koja je neovlašteno ušla u vojnu bazu Zemunik i vozila se vojnim helikopterom, u petak je nakon ponovnog razgovora u policiji predan pritvorskom nadzorniku, a u subotu će biti ispitan u Državnom odvjetništvu. Na teret mu se se stavlja “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari” vojnog porijekla.

Policija je dosad za isto djelo kazneno prijavila i bojnika Ivana Krizmana, bojnika Zdenka Košutića, Ivicu Vlakića, Mladena Bencuna i Borisa Ercegovića.

Cijela priča iz vojne baze u Zemuniku možda ne bi niti izašla u javnost da policija u skladištu pokojnog Denisa Paraća nije pronašla arsenal oružja. Parać je poginuo u travnju ove godine tijekom bijega pred policijom koja je za njim tragala zbog sumnje da je izvršio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu.

Trag oružja koje je pronađeno kod Paraća policiju je doveo do njegova bliskog prijatelja Pavlovića. Nakon što je priveden zbog posjedovanja oružja koje je držao u garaži u Zatonu, policija je u njegovu mobitelu pronašla fotografije vojnog helikoptera. Pavlović je istražiteljima morao objasniti što je radio u vojnom helikopteru.

Vojna baza

Daljnja istraga slučaja policiju je odvela do pilota te ostalih sudionika afere.

Utvrđeno je da su Vlakić, Bencun i ostali kupovali streljivo od Pavlovića, a on od splitskog poduzetnika Borisa Ercegovića, vlasnika tvrtke Aservo koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom i vojnom opremom. Od koga je Ercegović nabavio vojno streljivo, još nije poznato. No, Pavlović je 11. lipnja u Zagrebu od njega kupio više tisuća komada streljiva vojnog porijekla te je drugoj osobi prodao dvije tisuće komada, a ostatak je donio u Zaton pokraj Zadra, gdje ima apartmane, i spremio ga u garažu te nudio na prodaju.

Osim kalibra koji se koristi u strojnicama koje su dio opreme na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, zaplijenjeno je i streljivo za kalašnjikov, automatsku pušku čije je korištenje zabranjeno.

Osobu sa zagrebačkog područja koja bi mogla biti glavni švercer oružja koje je kupio Ercegović policija još nije pronašla. Prije nego što ga je uhitila policija, Pavlović je u rujnu s trojicom pilota neometano ušao u vojnu bazu u Zemuniku. Piloti su ga prerušili u vojnog pilota te poveli na oko sat vremena dug let helikopterom. Letjeli su oko Zadra i u blizini Velebita.

Iz krugova bliskih pilotima navodi se kako je bila riječ o “frendovskom” letu na koje su piloti znali voditi prijatelje. Spekulira se kako su izviđali područje za mogući lov na divlje životinje.

Pavlović, Vlakić, Mladen Bencun te piloti Krizman i Košutić stari su znanci. Članovi su Streljačkog kluba “Double Tap” iz Zadra. Redovito su sudjelovali na streljačkim natjecanjima, ponekad i ekipno. Član tog kluba je i zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik, brigadir Mario Pleša, koji je prije dvije godine u ekipnom gađanju iz pištolja sudjelovao upravo s Vlakićem koji je tada još bio na mjestu zamjenika gradonačelnika Zadra.

Ljubitelji su oružja, a među njima kao najveći znalac i pasionirani kolkecionar “starina” slovi pilot bojnik Ivan Krizman, koji je inkriminiranog dana u helikopteru, u kojem su na trenažni let vodili Pavlovića, bio nadređeni. Helikopter je vozio pukovnik Domagoj Nekić.

Najava smjene

Nakon prvog ispitivanja Pavlović je pušten na slobodu usprkos protivljenju Državnog odvjetništva, a u petak je ministar obrane Damir Krstičević otkrio jedan zanimljiv detalj iz policijske istrage. Odgovarajući na prozivke da MORH nije obavijestio javnost o slučaju “helikopter”, rekao je “Kako smo mogli dati aferu u javnost, ako su ljudi bili ozvučeni, odnosno ako je sustav radio na njihovu praćenju, da bismo mogli upravo otkriti te stvari”, otkrio je ministar nakon posjeta vojnoj bazi u Zemuniku. Stoga je moguće da je Pavlović namjerno pušten na slobodu te ozvučen kako bi se pratile njegove moguće komunikacije s ostalim akterima ovog slučaja.

Krstičević je razgovarao i s pilotima, bojnikom Ivanom Krizmanom, bojnikom Zdenkom Košutićem i pukovnikom Domagojem Nekićem, a on i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović su najavili da su od generala Mirka Šundova, zatražili izvješće o zapovjednoj odgovornosti u ovom slučaju. “Mi ćemo to pitanje u ponedjeljak nakon izvješća načelnika Glavnog stožera, kako je najavila predsjednica riješiti”, izjavio je ministar Krstičević te indirektno najavio smjene unutar zapovjednog lanca zbog ovog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:10