AFERA VJETROELEKTRANE

NOVI DETALJI AKCIJE U KOJOJ JE UHIĆENA JOSIPA RIMAC Istraživanje trajalo više mjeseci, tajno su je pratili, a 'bubu' u Audiju nije našla zbog dojave

 
Uhićenje Josipe Rimac
 Ronald Goršić / CROPIX

Istraživanje protiv državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina Josipe Rimac zbog indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja, policija i USKOK počeli su provoditi prije više mjeseci, prema svemu sudeći još koncem prošle godine.

U sklopu tog istraživanja nad njom su se uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, kako neslužbeno doznajemo, provodile i tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Pored već uobičajenog prisluškivanja telefonskih razgovora, Josipa Rimac bila je i pod fizičkim nadzorom policijskih ekipa, a usto je i njezin automobil bio ozvučen.

Priprema akcije

Dakle, istražitelji su u njezino vozilo, vjerojatno Audi Q5 koji je koristila u navedenom periodu, ubacili “bubu”, te su tako snimali sve njezine razgovore u automobilu. Navodno je upravo u tim razgovorima pribavljeno najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. A vjerojatno bi se, kako smatraju istražitelji na temelju “poslova” koje je započela, prikupilo još i više da sredinom tjedna nije došlo do nepredviđenog razvoja situacije.

Josipa Rimac navodno je imala određene stručne osobe koje su joj i ranije obavljale ‘antiprislušni’ pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli bubu. Doznala je da joj je vozilo ozvučeno. Nije se navodno radilo o tome da joj je netko dojavio da je pod mjerama, nego je sama pronašla “bubu” skrivenu ispod upravljača njezina automobila. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, Josipa Rimac je nakon toga odlučila prijaviti pronađeni predmet kod mjerodavnih institucija.

Vrlo vjerojatno službene osobe kojima je prijavila pronalazak bube nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. No, istražitelji koji su radili na slučaju odmah su shvatili da su njihove mjere kompromitirane te da odmah moraju krenuti s realizacijom akcije s do tada prikupljenim dokaznim materijalom.

Tako su u četvrtak ishođeni nalozi za pretrese, napravljena je priprema akcije u čiju se realizaciju krenulo u petak ujutro kada su počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja i ispitivanja osumnjičenih u USKOK-u, MUP RH i USKOK izdali su priopćenja u kojima su izvijestili javnost o detaljima ove akcije.

Pritom je potvrđeno pisanje Jutarnjeg lista da je Josipa Rimac označena kao glavna akterica korupcijske hobotnice koja je iskorištavala svoj položaj, pritiskala druge osobe u ministarstvima i državnim agencijama da protuzakonito pogoduju određenim poduzetnicima, te da je za svoje “usluge” dogovarala mito.

Negativna mišljenja

Jedna točka optužbe odnosi se na pogodovanje šefovima tvrtke CEMP, trenutno nedostupnima Milenku Bašiću i Draganu Stipiću vezano za izdavanje raznih dozvola i suglasnosti za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Tereti je se da je utjecala na suosumnjičene šefove Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i Ivana Melvana da povuku ranije izdana negativna mišljenja s tehničkih pregleda za spomenutu vjetroelektranu, kao i da im je obećala svu potrebnu pomoć u Ministarstvu državne imovine i u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Na koncu su šefovi Hrvatskih šuma ispunili njezin zahtjev i povukli spomenuta negativna mišljenja, dok je predsjednik upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković pristao na njezino traženje i osigurao donošenje odgovarajućih akata tako da je Bašićevoj tvrtki omogućeno stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a time i isplata veće cijene za isporučenu električnu energiju. Prema priopćenju MUP-a, CEMP-u je tako omogućeno da cijena isporučene energije fakturirana drugom trgovačkom društvu naraste s 43 na 94 EUR/mW, odnosno za 118 posto.

Za te je usluge sa šefovima CEMP-a dogovorila mito od 45.000 eura. Dogovorili su, tereti je USKOK, da će Bašić i Stipić osigurati vjetropark kod Generali osiguranja, a da će kao agentica nastupiti Nediljka Radić, sestra Josipe Rimac. Ona bi za sklapanje te police osiguranja dobila pozamašnu brokersku proviziju od koje je iznos od 45.000 eura trebala predati Josipi Rimac.

Masna naplata

Nekadašnju gradonačelnicu Knina tereti se i za daljnja “lobiranja” koja je naplaćivala ili ih planirala masno naplatiti. Da se radilo o značajnim iznosima dogovorenog mita, govori činjenica da je USKOK tereti da je od dvojice poduzetnika koji se bave uzgojem goveda, Josipa Ravlića i Ante Sladića trebala dobiti zemljište od oko 10.000 kvadrata na području Rogoznice, a usto i određeni iznos u gotovu novcu. Njih je zanimalo povećanje iznosa poticaja kao i donošenje niza, za njih povoljnih, izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH, te zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Gračac. Rimac im je obećala pomoći u svemu tome, a dogovarala je, prema optužbi, isplatu mita kako za sebe tako i za druge osobe koje su im trebale pogodovati prilikom ishođenja potrebnih odluka, dozvola i natječaja.

Tako je Ružici Njavro, šefici kabineta ministrice poljoprivrede i članici Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, predala 10.000 eura, pri čemu je dogovoreno da će dobiti još pola milijuna kuna nakon donošenja određenih odluka u korist suosumnjičenih poduzetnika. Ružicu Njavro tereti se da je poduzela niz radnji u ministarstvu kako bi se provela procedura odgovarajućih izmjena spomenute Uredbe. Zanimljivo je da su se primopredaje novca, kako su ih zabilježili istražitelji, odigrale tijekom koronakrize, dok su na snazi bile najrestriktivnije mjere. Rimčeva je novac navodno preuzela 2. travnja u svojoj kući u Kninu, te je od toga 10.000 eura predala Ružici Njavro tri dana kasnije u Zagrebu.

Iznos od 10.000 eura predan je, prema optužbi, i načelnici Gračaca Nataši Turbić koja je obećala “izići u susret” tvrtkama poduzetnika Ante Sladića i Josipa Ravlića na općinskom natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno krških pašnjaka na području njezine općine. Kao posrednik u tom slučaju označen je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, koji je također dobio dio novca, a preko njega je načelnica Gračaca dostavila poduzetnicima na USB sticku sve podatke vezane uz predstojeći natječaj za zakup zemljišta.

Bespovratne potpore

Josipa Rimac osumnjičena je i da je koristeći svoj položaj državne tajnice i društveni utjecaj, od pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac zatražila da poduzme sve potrebno kako bi se u postupku dodjele bespovratnih potpora tog Ministarstva, obrtu u vlasništvu kninskog obrtnika Nikole Lapčića te jednom društvu i klesarskom obrtu s čijim osnivačima i vlasnicima je Rimac obiteljski i prijateljski povezana, osigurale bespovratne potpore neovisno o njihovom ispunjavanju svih propisanih uvjeta. Prema optužbi, Mandac je na to pristala te je omogućila dodjelu maksimalne potpore od 200.000 kuna i tom društvu i klesarskom obrtu, a oko 185.000 kuna Lapčićevu obrtu. Lapčić je zauzvrat, prema optužbi, Josipi Rimac od ožujka do svibnja ove godine izvodio radove u njezinoj kući po znatno manjoj cijeni od stvarne vrijednosti izvedenih radova.

Jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor Josipi Rimac, Ružici Njavro i za još pet osoba obuhvaćenih istragom sukladno prijedlogu USKOK-a. Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija kazao je nakon završenog ročišta: ‘Ona nije u najboljem stanju, ide u istražni zatvor, ali jaka je ona žena. Drži se.” Dodao je kako osumnjičeni odmah idu u Remetinec i kako će se žaliti na odluku.

Tko je i za što optužen

Josipa Rimac

Bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina. Osumnjičena da je na čelu koruptivne hobotnice.

Milenko Bašić

Jedan od najbogatijih BiH poduzetnika. Vlasnik grupacije Lager iz Posušja, osnovača C.E.M.P.-a, tvrtke koja je investitor u projekt vjetrolelektrana Krš-Pađene.

Dragan Stipić

Izvršni direktor Bašićeve tvrtke Lager. Njegovoj tvrtki, tvrde istražitelji, pogodovalo se vezano uz izdavanje radnih dozvola i suglasnosti za vjetroelektranu.

Krunoslav Jakupčić

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma. Tvrdi se da je na njega Rimac utjecala da bi povukao ranije izdana negativna mišljenja s tehničkih pregleda vjetroelektrane.

Ivan Melvan

Šef splitske ispostave Hrvatskih šuma. I na njega je, iz istog razloga kao i u slučaju njegova šefa Jakupčića, utjecala Rimac.

Ante Sladić

Poduzetnik iz Šibenika. Tvrdi se da mu je pogodovano na općinskom natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Josip Ravlić

Poduzetnik iz Našica. Navodno mu je pogodovani jednako kao i poduzetniku Sladiću.

Ružica Njavro

Šefica kabineta ministrice poljoprivrede i članica upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Nataša Turbić

Načelnica općine Gračac. Navodno joj je predan iznos od 10 tisuća eura da bi pogodovala poduzetnicima Sladić i Ravlić.

Marinko Tokmakčija

Kninski gradski vijećnik HDZ-a. Posrednik u natječaju za poljoprivredno zemljište.

Tomislav Jureković

Predsjednik upravnog vijeća HERA-e. Istražitelji tvrde da je osigurao donošenje akata koji su Bašićevoj tvrtki omogućili stjecanje statusa povlaštenog proizvođača struje.

Ana Mandac

Pomoćnica ministra gospodarstva. Navodno omogućila dodjelu bespovratnih sredstava stolaru Lapčiću

Nikola Lapčić

Kninski obrtnik. Stolar. Rimac mu, tvrdi se, omogućila da dobije bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:25