AFERA WIKILEAKS

Novi detalji: Assange osumnjičen za ‘najlakšu’ vrstu silovanja

Wikileaks founder Julian Assange speaks the United States and human rights during a press conference at the Geneva press club, in Geneva, Switzerland, Thursday, Nov. 4, 2010. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
 AP

ZAGREB - Iako su iza Juliana Assangea, osnivača zviždačke stranice WikiLeaks , čak tri saslušanja i puštanje iz pritvora uz jamčevinu, zbunjenost oko prirode, ali i statusa optužbi podnesenih protiv njega još uvijek traje.

Potencijalno objašnjenje ponudio je u petak britanski list Guardian, koji tvrdi da u svom posjedu ima dokumente koji prvi put uistinu razotkrivaju detalje optužbi za silovanje i seksualno napastovanje za koje se Assangea tereti u Švedskoj (navodno se radi o policijskom materijalu iz Švedske).

Guardian piše da se optužbe koncentriraju na 10-dnevni period nakon Assangeova dolaska u Švedsku 11. kolovoza i analizira slučajeve dviju žena koje optužuju Assangea, a koje se navode kao “Miss A” i “Miss W”.

Miss A je, prenosi list, ispričala policiji da je ustupila svoj stan Assangeu kad je nije bilo. Kad se vratila i kad su jednom prilikom ispijali čaj, Assange ju je na silu, unatoč njenom protivljenju, počeo svlačiti i strgao joj je odjeću. Na kraju je popustila i ispričala kako je Assange želio s njom imati spolni odnos bez zaštite. Ispričala je da je mnogo puta pokušavala dohvatiti kondome, no on joj, stiščući joj ruke i noge, to nije dopuštao. Na kraju je ipak popustio, ali je, prema njenim riječima, “učinio nešto s kondomom” zbog čega je on puknuo (Assange tvrdi da je imao seks s njom, ali da ona nije ništa rekla za kondom te da je ostao u njenom stanu i idući vikend).

Assange je 16. kolovoza otišao s Miss W u njezin stan. Ona tvrdi da on, kad su počeli seksualno općiti, nije želio staviti kondom te da se maknula. Assange je tada, navodno je ispričala, izgubio interes i zaspao. Kasnije tijekom noći su se probudili i najmanje jednom imali spolni odnos. On je, tvrdi, nevoljko pristao staviti kondom. Iduće jutro, nakon što se vratila iz kupnje za doručak, Miss W se, piše Guardian, vratila u krevet kraj Assangea i zaspala. Malo kasnije se probudila i shvatila da on spolno opći s njom. Kad ga je pitala je li stavio kondom, odgovorio je da nije. Ona mu je na to, stoji u materijalima, rekla da mu je bolje da nema HIV, na što je on rekao “naravno da nemam”, ali i da se “ne mora zamarati” s tim da mu to kaže “još jednom” jer je “cijelu noć govorila o kondomu”.

Miss A i Miss W su kasnije, među ostalim, pokušale kontaktirati Assangea da ide na testiranje i međusobno su se čule.

Na saslušanjima koja su dosad održana spominjalo se, piše list, da se Assangea tereti, među ostalim, da je imao seks s jednom od žena bez kondoma dok je ona spavala (ni u jednoj od optužbi koje su se spominjale izrijekom se ne navodi riječ “silovanje”). Prema švedskom zakonu, prenosi Guardian, upravo ta optužba spada u kategoriju silovanja. Švedski zakon, kako je objašnjavao Assangeov odvjetnik, navodi tri kategorije silovanja: “teško silovanje”, “normalno silovanje” i “lakše silovanje”. Za prvu kategoriju maksimalna kazna je 10 godina, a posljednja kategorija nema minimalne kazne. Slučaj Miss W navodno spada u tu treću kategoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:35