PUŠTEN NA SLOBODU

Julian Assange: Nastavit ću svoj posao i dokazat ću da sam nevin

Osnivač WikiLeaksa na slobodi će čekati postupak za izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje
 AFP

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange danas poslijepodne pušten je iz londonskog pritvora na slobodu dok ne počne postupak za izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje dvije žene.

Jamčevinu od 200.000 funti platili su filmski redatelji i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Odbijena žalba

- Nadam se da ću nastaviti svoj posao objavljivanja i dokazati nevinost, izjavio je Assange nakon izlaska iz pritvora. Zahvalio je svojim pristašama, odvjetnicima i britanskim pravosudnim vlastima koji su pridonijeli njegovu oslobađanju.

- Ako pravda i nije uvijek dostižna, barem nije umrla, rekao je Assange komentirajući britansko pravosuđe.

- Divno je opet udisati svježi zrak u Londonu - rekao je.

Izlasku na slobodu prethodio je neočekivani razvoj događaja koji je slučaj Assangea doveo na visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon drugog saslušanja Assangeu je, uz jamčevinu, dopušteno braniti se sa slobode. No, nakon nepuna dva sata švedski sud je uložio žalbu.

Nakon dvosatnog saslušanja žalba je danas odbijena i Julian Assange pušten je uz jamčevinu i određene uvjete.

Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je, ekskluzivno za Jutarnji list, izjavio: “Laknulo mi je jer se napokon zaustavio proces koji je priličio mučenju. Bez prave optužbe Julian je bio stavljen u samicu u kojoj je boravio 23 sata dnevno. To je bila viktorijanska tamnica, u kojoj je bio u izolaciji!”, rekao je.

Kod kapetana Smitha

Nakon puštanja, Julian će boraviti u domu Vaughna Smitha, bivšeg kapetana u britanskoj vojsci i osnivača novinarskog kluba Frontline Club, u čijim prostorijama je Assange boravio prije uhićenja. Radi se o velikoj kući u pokrajini Surrey. Bit će elektronički praćen, a izlaz će mu biti dopušten samo nekoliko sati dnevno. Uz to, svakodnevno će se morati javljati u policijsku stanicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21