AFERA WIKILEAKS

Za seks bez kondoma Assange u Hrvatskoj ne bi bio ni optužen

 AFP

ZAGREB - Protiv Juliana Assangea u Hrvatskoj ne bi mogla biti podignuta optužnica za ono za što ga se tereti u Švedskoj - spolni odnos bez kondoma i seks sa ženom bez kondoma dok je ona spavala. Naime, kako pojašnjava Ljubica Matijević-Vrsaljko, odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo, spolni odos bez upotrebe kondoma u Hrvatskoj se ne tretira kao kazneno djelo.

- Pretpostavlja se da je tu riječ o obostranom pristanku. Spolni odnos bez kondoma kod nas bi se smatrao kaznenim djelom jedino ako bi osoba koja je bolesna i koja zna za svoju bolest svjesno na taj način širila zarazu i ugrožavala živote drugih. Ako osoba ne zna za svoju bolest, a ne koristi kondom, to se također ne smatra kaznenim djelom - kaže Matijević-Vrsaljko. Dodaje kako se u Hrvatskoj, da bi se djelo okarakteriziralo kao silovanje, mora dokazati da su postojale ozbiljna sila i prijetnja.

- Dakle, sam ‘nedostatak pristanka’ ne ulazi u kazneno-pravnu sferu, pa u sadašnjim okolnostima Assange u Hrvatskoj ne bi mogao biti optužen - kaže Matijević-Vrsaljko.

No, kod nas se pripremaju neke izmjene po tom pitanju. Naime, radna skupina koju vodi Ksenija Turković, profesorica i predstojnica Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, priprema izmjene Kaznenog zakona. Među ostalim, radi se i na tome da se ubuduće “nedostatak pristanka” tretira kao kazneno djelo. U tom slučaju bi se onda seks sa ženom bez kondoma dok je ona spavala, za što se tereti Assangea, mogao i kod nas tretirati na taj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:39