ČEKA SE SLUŽBENI NALAZ

Novi detalji: ‘Banožić imao 0,21 promil alkohola u krvi, nije bio vezan. Noć prije bio je dugo na druženju‘

Izvori tvrde da je Banožiću izvađena krv kad je dovezen u bolnicu

Banožić

 Cropix

Rezultati nakon vađenja krvi u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima pokazali su da je Mario Banožić imao 0.21 promila alkohola u krvi prilikom nesreće, doznaje Telegram.

Prema njihovim informacijama, sad već bivši ministar, večer prije nesreće bio je na druženju koje je potrajalo do kasno u noć. Samo par sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo je u lov u Kunjevce. Na tom putu skrivio je prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece.

Toksikološka analiza krvi koja je dala rezultat od 0.21 promila učinjena je uređajem Beckman Coulter, serije AU, metodom EMIT (enzim-imunotest), kolorimetrijom. Nalaz je validiran u 7:51 sati, piše Telegram.hr.

Neslužbeno doznajeu i da ni Banožić ni smrtno stradali vozač kombija Goran Šarić u trenutku nesreće nisu bili vezani pojasom. Kamion koji je pretjecao Banožić, kaže isti izvor Telegrama, vozio je 78 kilometara na sat, što znači da je brzina pretjecanja bila veća.

Uzorci krvi i urina bivšeg ministra Marija Banožića u ponedjeljak su stigli u Centar za forenzička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Kriminalističko istraživanje za prometnu nesreću koju je skrivio bivši ministar obrane i dalje traje, a čeka se i informacija koliko je brzo Banožić vozio.

Izvori 24 sata: Imao je 0,29 promila alkohola u krvi

Portal 24 sata ranije je objavio kako im je iz više izvora potvrđeno da je toga jutra, kada se dogodila nesreća u kojoj je poginuo Goran Šarić, Banožiću u 6.45 sati na Hitnom prijemu u vinkovačkoj bolnici doista izvađena krv kako bi mu se odredila krvna grupa. Rezultat te preliminarne analize pokazao je, tvrde sugovornici portala 24 sata, 0,29 promila alkohola u krvi.

Taj je rezultat kao analizu izbacio uređaj u službenom laboratoriju u vinkovačkoj bolnici i taj rezultat, piše 24 sata, i sad stoji upisan u medicinski dokument u sustavu bolnice.

Tek su između 13 i 14 sati, tvrdi sugovornik portala 24 sata, Banožiću službeno uzeti uzorci krvi i urina te poslani na vještačenje u Centar "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Dakle, sedam sati nakon nesreće, kad je izgledno da u krvi i urinu više neće biti onih početnih tragova alkohola.

Krv je poslana na analizu u Centar za forenzička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, a RTL Danas javlja kako ona inače ne traje dugo. Ali do konačnih rezultata prisutnosti alkohola u krvi moglo bi proći i tjedan dana jer se analize rade po redu dolaska.

Zanimljiv je i detalj koji izdvaja portal 24 sata - taj da je očevid vodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Vukovara, a ne općinski državni odvjetnik. Na pitanje zašto je ona vodila očevid, a ne netko iz Općinskog DO-a, zamjenica županijskog državnog odvjetnika Biljana Luburić rekla je kako ŽDO radi očevide prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, kad se sumnja da je počinitelj bio pod utjecajem alkohola ili opijata.

Šerić: Nehajno postupanje pretpostavlja da nije imao alkohola

Policija je nedjelju podnijela kaznenu prijavu protiv Banožića za izazivanje prometne nesreće ih nehaja, a pravni stručnjaci pojašnjavaju kako je prijava neobično brzo podnesena, a rezultati istrage još se čekaju.

Odvjetnik Branko Šerić, po svom dugogodišnjem sudačkom i odvjetničkom iskustvu, za Danas.hr kaže: "Činjenica jest da je kaznena prijava, kako smo čuli iz medija, podnesena za nehajno postupanje počinitelja. To znači da je već utvrđena njegova odgovornost, potencijalno da postoje osnove sumnje. Međutim manjkavost je u tome što to nehajno postupanje pretpostavlja da nije imao alkohola ni nekih drugih supstanci u krvi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07