KAKO SU ŠOLE IZVUKLI 200 MILIJUNA

NOVI DETALJI IZ ISTRAGE USKOK-a Osumnjičenu tvrtku osnovale supruge šefova SOA-e!

Sandi Šola, najveći dioničar Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, uhićen je u noći sa srijede na četvrtak na graničnom prijelazu Bajakovo, kada se, kako je i najavio, vraćao iz Skoplja prema Zagrebu zbog akcije policije i USKOK-a vezane za izvlačenje novca iz Karlovačke banke.

Šola je jučer tijekom jutra ispitan u USKOK-u, nakon čega je tužiteljstvo predložilo Županijskom sudu da se i njemu i u srijedu uhićenim i ispitanim članovima njegove obitelji, majci Mariji i braći Petru i Tomislavu, kao i za još četvero suosumnjičenih, odredi jednomjesečni istražni zatvor.

'NE MORATE STRAHOVATI ZA NOVAC' Građani u panici pohrlili na šaltere, iz Karlovačke banke ih uvjeravaju da su depoziti sigurni

Fokus istrage

USKOK ih tereti da su kreditiranjem vlastitih privatnih tvrtki, izravno ili preko trećih poduzeća, oštetili Karlovačku banku za 37,5 milijuna kuna te tvrtku Dalekovod za 46,9 milijuna kuna zbog čega je uhićen i prijašnji direktor Dalekovoda Luka Miličić.

U središtu ove USKOK-ove istrage, kako neslužbeno doznajemo, nalazi se tvrtka Opatovina projekt d.o.o. u vlasništvu Petra Šole, odnosno nezakonito kreditiranje njezina poslovanja. Opatovina projekt, u čijem je vlasništvu oko 107.000 metara kvadratnih zemljišta u Savskoj opatovini u Zagrebu, kod okretišta tramvaja u Prečkom, također je kao pravna osoba na popisu osumnjičenih.

Međutim, osim najnovijih kreditnih poslova s Karlovačkom bankom čija vrijednost premašuje 200 milijuna kuna, tvrtka Opatovina projekt u svojoj je prošlosti imala i puno misterioznije poslovne vratolomije. Premda je iz sudskoga registra vidljivo samo da je vlasnik tvrtke uhićeni Petar Šola, te da je prije listopada 2008. uz Šolu u vlasničkoj strukturi bio i također uhićeni Drago Brekalo, tvrtka je uz njih dvojicu imala još dvoje suvlasnika, ili, točnije suvlasnice. Premda njihova imena zapravo ništa ne znače jer se radi o gospođama koje inače imaju samostalne obrte poput frizerskih salona, kada se u obzir uzmu imena i funkcije njihovih muževa u to vrijeme, dolazi se do najvjerojatnog otkrića.

AKCIJA MAMA MIA Sandi Šola uhićen na povratku iz Skopja, na ispitivanju porekao krivnju!

Karamarkovi ljudi

Naime, uz Brekala i Šolu, Opatovinu projekt su u svibnju 2007. osnovale supruge dvojice visokopozicioniranih službenika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Supruga tadašnjeg pomoćnika ravnatelja za protuobavještajnu zaštitu i nadzor agencije, Milijana Brkića, sada glavnoga tajnika HDZ-a, te supruga pomoćnika ravnatelja za pravne materijalne i kadrovsko-finacijske poslove, Josipa Jurčevića. Riječ je o de facto drugom i trećem najviše rangiranome službeniku agencije u vrijeme dok je dužnost ravnatelja obnašao Tomislav Karamarko.

Prema izvodima iz Trgovačkoga suda, Petar Šola je od 20.000 kuna temeljnoga kapitala tada novoosnovane tvrtke dao 15.000 kuna, Brekalov udjel iznosio je 2000 kuna, dok su Karmen Brkić i Marija Jurčević imale jednake udjele od po 1400 kuna svaka. No, samo pola godine nakon osnivanja, u prosincu 2008., tvrtka dobiva zajam od čak 142,57 milijuna kuna od Hypo banke, točnije Alpe adria poslovodstva za kupnju ogromnih parcela poljoprivrednog zemljišta na području Savske Opatovine. Zajam je, prema dostupnoj dokumentaciji, odobrio Tomislav Topić.

Njega su za to ovlastili tadašnji kontroverzni predsjednik Uprave Hypo Leasing Kroatiena, Drago Vidaković, te član Uprave Željko Rupić.

Obojica se trenutno nalaze pod istragom zbog sumnji da su iz Leasinga izvlačili novac, a Vidaković, kojemu je prije nekoliko mjeseci na kuću bačena ručna bomba, poznat je i kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu.

Nedugo nakon što je tvrtka dobila zajam, krajem listopada 2008., Karmen Brkić, Marija Jurčević te Brekalo prodaju svoje vlasničke udjele Šoli koji ostaje jedini vlasnik Opatovine projekta. Navedeni zajam Hypo banke uz kamatu oz 57,2 milijuna kuna na naplatu Opatovini projektu dolazi 3. prosinca 2018., kada bi Šola u jednom obroku trebao isplatiti točno 200 milijuna kuna.

-Nije istina da je moja supruga bila osnivač, ona je samo kratkotrajno ušla u vlasničku strukturu jer je moj brat bio u Australiji i nakon toga je izašla, rekao nam je u telefonskom razgovoru Brkić. Putom se naša telefonska veza sa glavnim tajnikom HDZ-a prekinula, a usprkos našim višestrukim nastojanjima da ponovno uspostavimo vezu, Brkićev broj stalno je bio zauzet, a on se kako doznajemo nalazi na putu.

Visoka ovlaštenja

Dok je ovaj dio priče o Opatovina projektu još uvijek predmet interesa istražitelja, u sada formalno pokrenutoj istrazi obuhvaćeni su cijeli kolopleti financijskih transakcija, mahom kreditnih aranžmana, kojima je zajednički cilj bio koristiti sredstva Karlovačke banke za financiranje privatnog obiteljskog biznisa, prvenstveno Opatovina projekta.

Prema optužbama USKOK-a, Marija Šola, kao prokuristica banke i savjetnica Uprave, te Sandi Šola kao predsjednik uprave banke, povremeno uz pomoć članice uprave Marije Trpčić- Reškovac, osiguravali su u više navrata višemilijunske kredite za potrebe Opatovina projekta, mimo procedure i bez garancija.

Također su u igru uključivali treće tvrtke kako bi prikrili stvarnu izloženost jamstvenog kapitala. U tome je sudjelovao i direktor kreditnog sektora Karlovačke banke Josip Kovač.

Prikrivanje kredita

Osumnjičenim članovima obitelji Šola stavlja se na tereti i da su pojedine klijente banke koristili radi prikrivanja kreditiranja obiteljskog biznisa na način da su koristili njihove depozite u banci. Pritom se spominju i dva poznata poduzeća, Industrogradnja nekretnine i Montmontaža. No, te tvrtke nisu oštećene, jer su dobile kamate na svoje pune depozite iako su oni dijelom bili korišteni za potrebe Opatovina projekta.

Veliki problem u svoj ovoj rijeci transakcija, u kojoj su dobrim dijelom i podmirivane obveze prema Karlovačkoj banci, nastao je 2010. godine nakon nadzora HNB-a. HNB je tada donio rješenje o ograničavanju plasmana Karlovačke banke prema povezanim društvima, što je očito prekinulo planirane financijske tijekove vezane za Opatovina projekt, odnosno daljnja kreditiranja. Tada je “uskočio” Luka Miličić iz Dalekovoda.

Istražitelji smatraju da je Miličić u ime Dalekovoda sklopio predugovor o kupnji nekretnina na Savskoj Opatovini od Opatovina projekta samo kako bi im osigurao zatvaranje prijašnjih financijskih konstrukcija te da stvarne namjere za kupnju nije niti bilo. Za to nisu znale ni Uprava niti Nadzorni odbor Dalekovoda. Ovaj “posao” stajao je Dalekovod 46,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:48