TRANSFERI

NOVI DETALJI O BRATU ZASTUPNICE HNS-a KOJA JE PREŠLA U BANDIĆEVU STRANKU Doznali smo na kojem je radnom mjestu u ZET-u zaposlen i koliku plaću ima

 
Anđelko Topolovec, Marija Puh i Milan Bandić
 CROPIX

Brat saborske zastupnice Marije Puh, koja je izišla iz HNS-a i danas službeno prešla u stranku Milana Bandića, zaposlen je u prosincu prošle godine u gradskom poduzeću ZET uz ugovor na neodređeno, prije nego što se počelo spekulirati da će bivša potpredsjednica HNS-a napustiti stranku i prijeći k zagrebačkom gradonačelniku. Milan Puh je zaposlen putem javnog poziva kojeg je ZET raspisao u rujnu 2017. godine.

Milan Puh, kako Jutarnji doznaje, zaposlen je na mjesto voditelja poslova ZET-a u Podsusedu i ima koeficijent za obračun plaće 2,95, što znači da mu plaća iznosi minimalno 7500 kuna neto.

- Zagrebački električni tramvaj d.o.o. štiti osobne podatke svojih radnika u okviru ugovornog radnopravnog odnosa. Podaci koje tražite osobne su prirode, zadiru u privatnost radnika jer se odnose na njegov ugovor o radu te vam ih stoga nismo u mogućnosti dostaviti - odgovorili su nam iz ZET-a na upit o zaposlenju Milana Puha.

Kako nam je danas potvrdila nekolicina radnika ZET-a, Puh je u poslovnicu Podsused stigao potkraj prošle godine i trenutačno radi na mjestu dispečera.

Ostaju s SDP-om

Njegova osnovna bruto plaća izračunava se tako da se koeficijent od 2,95 množi s osnovicom od 2884 kune te se dodaje stalni dodatak od 680 kuna. To ukupno iznosi 9187 kuna osnovne bruto plaće.

- Budući da radi kao dispečer, ima pravo i na ostale dodatke, kao što su noćni rad i rad blagdanom - govore naši sugovornici.

No nije to jedino zapošljavanje u ZET-u za koje postoji sumnja da bi mogla biti riječ o političkoj trgovini. Budući da je u Bandićeve redove prešao i donedavni član Predsjedništva HNS-a i šef krapinsko-zagorskog HNS-a Anđelko Topolovec, kojemu je Marija Puh izrazito bliska i odana, u ZET-u bi se uskoro mogla zaposliti i Mirjana Palčec, vijećnica u Skupštini Krapinsko-zagorske županije.

Ona je s još pet HNS-ovih vijećnika pod vodstvom Anđelka Topolovca prešla u redove Milana Bandića, koji će sada prvi put imati i Klub vijećnika u Skupštini, a za nagradu bi se također trebala zaposliti u Holdingu. Kako Jutarnji doznaje, njena molba za posao u ZET je već stigla, ali nije još formalno zaposlena. Iako se, kažu izvori, već hvalila da će se zaposliti, no pitanje je na koje radno mjesto, s obzirom na to da je po struci krojačica.

Milan Puh, brat Marije Puh, ima pak višu stručnu spremu. Završio je srednju školu u Krapini, a nakon toga i Veleučilište Hrvatsko zagorje, gdje je 2016. stekao diplomu iz prometne logistike.

U političkim kuloarima spominje se i ime Maje Pepelko, također bivše HNS-ove vijećnice u Skupštini, kojoj je navodno obećano zaposlenje u Gradskim knjižnicama Zagreb, a i Jurica Vugrek, tamošnji bivši predsjednik Mladih HNS-a, navodno se trebao zaposliti u Gradskom uredu za kulturu, iako on za Jutarnji to demantira, a iz Gradskog ureda su nam poslali odgovor kako nije tamo zaposlen, pa može biti da su naši medijski upiti spriječili njegovo zapošljavanje.

Inače, iako su iz vladajućeg HNS-a u toj županiji svi osim jednog vijećnika prešli u Bandićeve redove, oni tamo neće rušiti većinu sa SDP-om. Tako će županijom ubuduće upravljati koalicija SDP-a i Milana Bandića, dok se HNS tamo potpuno raspao i ostao im je jedan vijećnik u skupštini te dožupan.

“Ki bi, da bi”

Zanimljivo je spomenuti i da je Anđelko Topolovec, načelnik Radoboja, prije razlaza s HNS-om na ugovor o djelu bio uhljebljen u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje vodi HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar. Taj podatak dosad nije bio poznat, a nama je neslužbeno potvrđen. Topolovec je mjesečno primao od 5000 do 6000 kuna, a ugovor mu se produljivao svaka tri mjeseca. Trebao je raditi na infrastrukturnim projektima. Sada se spominje da bi i on mogao dobiti posao u Holdingu, na što Bandić danas odgovara: “Ki bi, da bi”.

S druge strane, Živi zid danas je najavio kaznenu prijavu zbog sumnji u političku trgovinu, a Mariju Puh će prijaviti i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ona je, pak, danas rekla kako joj je brat zaposlen u ZET-u davnih dana, “već nekoliko godina” prije nego što je prešla gradonačelniku i da tu ne vidi nikakav problem. Za Jutarnji je poručila kako s bratom ne živi već pet godina i kako ne zna točno kada je i na koje radno mjesto zaposlen.

- Što se tiče mog brata, ne sjećam se otkad radi u ZET-u, a nikakvo napredovanje koliko ja znam nije imao. Ne znam koje je njegovo radno mjesto, a u ZET-u radi još dok sam Bandića znala samo iz protokolarnih događanja. Ne vjerujem da gradonačelnik ima vremenski stroj. Ne živim s bratom, ali rekao bi mi da je bilo nečega - kaže Puh te odbacuje prozivke da je riječ o političkoj trgovini i ponavlja da su joj važni samo projekti za Zagorje.

I Milan Bandić je danas prilikom službene objave da Puh, Topolovec i šest vijećnika Krapinsko-zagorske županije prelaze u njegovu stranku odbacio sumnje da je riječ o političkoj trgovini. Poručio je kako su mu ciljevi projekti u Zagorju i povezanost te regije s ostatkom zemlje.

- Pratite naš rad pa ćete vidjeti je li to dobro ili nije. Još će neki ljudi doći u klub, uskoro ćemo imati presicu na drugom mjestu. Ja ne snubim nikoga, još manje mene snube. Šljakeri se prepoznaju, to je kemija - izjavio je u svom stilu Bandić.

Budućnost HNS-a

No dio Bandićevih suradnika najavio nam je da bi Stranka rada i solidarnosti uskoro mogla dobiti i još pojačanja, posebice iz HNS-a. Tvrde kako im se mnogi nude te da su oni otvoreni za sve opcije.

- Stvar je vrlo jasna. Dio članova HNS-a svjestan je da njihova stranka nema budućnosti i traže izlaz. Mnogi najavljuju dolazak u našu stranku ili pak u stranku našeg prijatelja Čačića. I stoga je jasno da će se u HNS-u, inače stranci poznatoj po raznim trgovinama, sada baviti plasiranjem spinova o sumnjivim zapošljavanjima - kažu našu sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:24