TRAJE ISTRAGA

Novi detalji o Hrvatima pritvorenim u Zambiji: ‘Dva para su upisana u Registar potencijalnih posvojitelja‘

Ministarstvo nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Republike Hrvatske za posvojenje djece iz Konga

Ilustracija

 Mackson Wasamunu/AFP

Od četiri para potencijalnih posvojitelja djece iz Konga, pritvorena već tri tjedna u Zambiji zbog sumnje u trgovinu ljudima, dva su para upisana u službeni Registar potencijalnih posvojitelja, potvrđeno nam je iz Kabineta ureda ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

"Uvidim u Registar potencijalnih posvojitelja od spomenuta četiri para upisana su dva para što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Ističemo da je jedan par u registru od 2021., a drugi par od 2022. godine", navode u Ministarstvu.

Pritom potvrđuju da Ministarstvo nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Republike Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s Konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenje (Hag, 1993.).

U odgovoru Jutarnjem obrazlažu sljedeće: - Sukladno Pravilniku o elementima koji se odnose na podobnost i prikladnost za posvojenje, sadržaju stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, metodama utvrđivanja podobnosti i prikladnosti, sadržaju izvješća o djetetu, vođenju registra o potencijalnim posvojiteljima te načinu vođenju registra o posvojenjima, propisano je da je centar za socijalnu skrb dužan u roku od osam dana od dana dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja, upisati iste u registar potencijalnih posvojitelja“.

Još bez optužnice

Prema potvrdi Ministarstva vanjskih i europskih poslova, optužnica protiv četiri para iz Hrvatske još nije podignuta. I dalje je u tijeku istražni postupak, odnosno provjerava se vjerodostojnost inozemnih dokumenata korištenih u postupku posvojenja četvero djece u dobi od godine i tri mjeseca do tri godine iz DR Konga.

Službenik veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove u tri je navrata posjetio hrvatske državljane u pritvoru te im je dostavljena hrana, lijekovi i druge potrepštine, potvrđeno je u srijedu Jutarnjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Između ostaloga navode da se službenik veleposlanstva sastao i s predstavnicima nadležnih tijela Republike Zambije, kao i delegacije Europske unije u Lusaki.

Podsjetimo, zambijska je policija dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca rezerviralo sobe u pansionu u Ndoli, nakon čega su imigracijski službenici uz pomoć policije pratili osumnjičene s kojima su bila djeca kongoanskog podrijetla. Uhićeni su dan kasnije u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe.

- Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti zamoljeno je da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja - odgovorili su iz MVEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:09