TRAGEDIJA PERE JELINIĆA

NOVI DETALJI O HRVATU KOJI JE POGINUO U LOVU NA LAVOVE Njegov prijatelj prisjetio se posljednjih riječi koje mu je kroz šalu uputio prije odlaska

 
 HANZA MEDIA

Prošle subote, za vrijeme lova na lavove na farmi Leeubosch Lodge kod Setlagolea u Južnoafričkoj Republici, ubijen je 75-godišnji Pero Jelinić, hotelijer s otoka Paga koji je u Africi boravio s još dvojicom Hrvata.

Kako je u nedjelju objavila južnoafrička policija, Jelinić je upucan pod još nerazjašnjenim okolnostima nakon što je družina ubila jednog lava i pratila drugog. Hitno je helikopterom prebačen u bolnicu u Vryburgu, no liječnici mu nisu mogli spasiti život. Tamošnja policija pokrenula je istragu o tome tko je ispalio kobni hitac i usmrtio Jelinića, a istražuje se i jesu li lovci legalno posjedovali oružje i streljivo.

Lovačko društvo

Vijest o smrti 75-godišnjeg lovca u Africi snažno je odjeknula na Pagu gdje je Jelinić, kao poznati ugostitelj, više od 30 godina vodio hotel Biser. Iako je podrijetlom iz Bosne, na otok se doselio iz njemačkog Bonna, gdje se također bavio ugostiteljstvom. Hotel je zadnjih sezona dao u najam kako bi se u mirovini mogao posvetiti svojoj najvećoj strasti - lovu.

Otkako je stigao na otok, bio je aktivni član Lovačkog društva Kamenjarka. Na Pagu je baš po tome bio poznat jer je njegova lovačka sala bila prepuna trofeja kapitalaca koje je lovio po cijelom svijetu.

- Pero bi za lov dao sve! Lovio je po cijelom svijetu, nema kutka kugle zemaljske gdje nije bio i zato nas nije iznenadilo kad smo čuli da odlazi u Južnoafričku Republiku, u lov na lavove. To mu je bila velika želja, kao kruna lovačke karijere. Na žalost, od tamo su stigle najgore vijesti koje su nas šokirale. Samo Bog zna što se tamo dogodilo - kaže nam Slave Žunić iz lovačkog društva Kamenjarka na Pagu čiji je Jelinić bio dugogodišnji član.

Kako je i u kojem aranžmanu nesretni Jelinić putovao u Afriku, nije poznato, ali na specijaliziranim stranicama hrvatskim se lovcima nudi niz ponuda i aranžmana za lovni turizam na crnom kontinentu, i to najčešće u Namibiji i Južnoafričkoj Republici.

Oštra konkurencija

Te se dvije zemlje reklamiraju kao idealne destinacije za safari jer se u njima legalno mogu loviti gotovo sve afričke vrste, putovanje je jednostavno, unos oružja formalan, vize se dobiju za desetak dana, a trofeji stižu na kućnu adresu. Cijene leta variraju od 1000 do 1600 eura, a lovce u zračnoj luci u pravilu dočekuje vlasnik lovišta koji ih transferira do kampa gdje su smješteni.

Nakon provjere oružja, kreće se u lov. U Južnoafričkoj Republici ima više od tisuću privatnih lovišta i konkurencija je izrazito velika, a samim time i ponuda koja se nudi turističkim lovcima.

Vlasnici domaćih agencija koji se bave organizacijom lovnog turizma u Africi kažu nam kako se Hrvati koji idu na ovakva putovanja najčešće odlučuju na klasični safari, i to ne u Južnoafričkoj Republici, već u Namibiji, dok se lov na lavove, pogotovo uzgojene, rijetko traži i organizira.

Cijena lova

- Lov na uzgojene lavove općenito se drži marginom lovačke industrije, ali dok ima potražnje za tim uzgojnih odstrelom, bit će i ponude. Naime, ogromna je razlika u cijeni lova: dok aranžman za uzgojenog lava stoji do 25 tisuća eura, i to ako je kvalitetna organizacija u pitanju, lov na pravog lava u divljini treba platiti duplo više, najmanje 50 tisuća eura - govori nam jedan iskusni lovac, nezadovoljan što se o “lovnom turizmu u javnosti govori isključivo kad se dogodi nesreća”.

- Nesreća u lovu opreznom se lovcu može dogoditi, a neopreznom mora. Na žalost, to je tako i to znaju svi koji se lovom bave. O ovom slučaju imam samo šture informacije koje su objavljene u tamošnjim medijima, a što je prava istina, tek će se vidjeti - kaže lovac.

Iako je lov na lavove uzgojene u zatočeništvu u Južnoafričkoj Republici legalan, taj je sport već neko vrijeme na meti žestokih kritika uglednih međunarodnih i afričkih lovačkih udruženja. Turistički lovci izabiru lava kojega žele “loviti” iz brošure, te zatim putuju u Južnu Afriku kako bi baš tu životinju ubili s lukom ili puškom nakon što je puštena iz kaveza.

U većini slučajeva lavovi su pitomi jer ih uzgajaju ljudi. Safari lovci kažu da se to teško može nazvati lovom jer se lavovi ponašaju kao janjci pred klanje, a taj “lov” se događa u malim ograđenim prostorima nedaleko od uzgajivačnica.

Zadnje riječi prijatelju

- Ako me lav pojede, makar će glavu poslati, pokopajte je. Pojedite par janjaca, sjetite se Pere i priči je kraj.

Upravo su to posljednje riječi koje je Pero Jelinić kroz šalu uputio svom najboljem prijatelju Šimi Prtoniću, koji je dao izjavu za Novu TV.

- Baš mu je želja bila da lav bude kruna onoga što je stekao dosad. Dolje se bune oni, kao, zaštitari prirode, da su protiv takvoga lova i da će taj lov zabraniti, pa kaže, još dok je dozvoljeno, idem to obaviti, prepričao je Prtonić. (JL)

Obogatio se vodeći restoran u Bonnu

Zbog smrti hrvatskog trofejnog lovca Pere Jelinića podijelila se javnost. I dok oni koji ga ne poznaju likuju jer ne opravdavaju posljedice dopuštenog lova na životinje, Jelinićeve poznanike šokirala je njegova smrt i uvjeravaju nas da će prije lovac nastradati od životinje koju lovi nego od kolege lovca. No, ne otklanjaju mogućnost pogreške u trenucima kad divlja adrenalin.

O Jeliniću su nam, pak, rekli da se krajem 70-ih na Pagu počeo baviti hotelijerstvom, gdje je sagradio pansion koji je danas hotel, a vodio ga je sa kćeri Žaklinom i suprugom Dinkom.

No prije te paške avanture, u Njemačkoj je stekao imetak vodeći s prvom suprugom Magdalenom restoran u Bonnu.

Leeuwenbosch lodge, gdje se dogodila tragedija, udaljen je četiri sata vožnje od aerodroma u Johannesburgu i 60-ak kilometara od granice s Bocvanom. Najbliži je aerodrom, pak, Mmabatho, udaljen samo sat vožnje.

Riječ je o površini od 2600 hektara s luksuznim smještajem i svim pogodnostima za osobe bolje platežne moći, gdje sezona lova traje tijekom zimskih mjeseci.

Tko će odgovarati za Jelinićevu smrt i čiji je metak zalutao, mora otkriti policijska istraga. (H. K. J.)

Namibija je danas najtraženija destinacija za safari u Africi

Trenutna top-safari destinacija je Namibija, gdje se prakticira isključivo trofejni lov, za razliku od Južnoafričke Republike, gdje je to najčešće sanitarni i uzgojni odstrel za manje novca. Cijena dnevnog boravka po lovcu je oko 150 eura, u što je uključen smještaj, stručni vodič, oružje, lovna dozvola... Cijene trofeja variraju od besplatnog za sve ptice, do pet tisuća eura za odstrel geparda.

Trojef zebre stoji, primjerice, tisuću eura, žirafe 1500, a hijene 2500 eura. Ukupna cijena ovakvog aranžmana u Namibiji za deset dana, uključujući i putovanje, kreće se između pet i šest tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:32