DULJA NASTAVA

NOVI DETALJI O NADOKNADI NASTAVE IZGUBLJENE U ŠTRAJKU Neke škole subotom će skratiti sat na 30 minuta

Godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Zagrebu produljit će se dva dana
 Tonči Plazibat / CROPIX

Nadoknade propuštenih nastavnih dana zbog štrajka prosvjetara, sada je posve jasno, neće se provoditi jednako u cijeloj Hrvatskoj, ali ni u školama unutar iste županije.

Ono što se od jučer jedino može sa sigurnošću reći jest da će nastavna godina, koja je trebala završiti 17. lipnja iduće godine, odnosno 22. svibnja za maturante, trajati najdulje do 26. lipnja, odnosno do 29. svibnja za učenike završnih razreda srednjih škola. Sve ostale propuštene dane, kojih maksimalno može biti 16, škole će odrađivati u terminima sukladno danima provedenima u štrajku.

Kako će to izgledati u praksi, već smo pisali nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu objavilo suglasnosti za modele nadoknada u školama u prvih deset županija. Jučer su izvijestili kako su izdane suglasnosti za još dvije županije (Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka) te Grad Zagreb. Roditeljima i učenicima i dalje glavni izvor informacija ostaju vlastite škole i njihove mrežne stranice.

Produljenje

Iako u Gradu Zagrebu sve škole neće imati isti model nadoknada tijekom školske godine, ipak je usuglašen zajednički završetak nastavne godine i to 19. lipnja za osnovnoškolce te srednjoškolce do trećeg razreda, dok maturantima nastava završava 26. svibnja. To znači da će se u Zagrebu nastavna godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola, uključujući i maturante, maksimalno produljiti dva nastavna dana u odnosu na postojeći kalendar.

Praznici

Što se tiče ostalih termina nadoknada, dio škola radit će u ponedjeljak, 23. prosinca, a dio ne, odnosno dijelu škola nastava u prvom polugodištu završava u petak, 20. prosinca, a ostali će morati odraditi ponedjeljak te na zimske praznike krenuti formalno na Badnjak. Najveći broj zagrebačkih učenika neće imati treći tjedan zimskih praznika, nego će se na nastavu u drugom polugodištu vratiti u utorak, 7. siječnja.

Ipak, ima i iznimaka, primjerice, učenici zagrebačke XV. gimnazije (MIOC) odlučili su se za nešto drukčiji model: nastavu će, izuzev neradnog Božića i dana poslije - blagdana sv. Stjepana, održati još i u petak, 27. prosinca, pa će im zimski praznici početi u ponedjeljak, 30. 12., a na nastavu se vraćaju u ponedjeljak, 13. siječnja. Zanimljivo je da neke zagrebačke škole najavljuju kako će raditi i subotama, ali će školski sat s 45 skratiti na 30 minuta!

U Primorsko-goranskoj županiji gotovo svaka škola ima drukčiju dinamiku nadoknada, a nastava će završavati od 17. do 26. lipnja, odnosno od 22. do 29. svibnja za maturante, što znači da neke škole uopće neće produljiti nastavnu godinu, a neke će je morati maksimalno produljiti. U Sisačko-moslavačkoj županiji nemaju jedinstven kalendar nadoknada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:45