TRAŽE GA

NOVI DETALJI O NESTALOM BRIGADIRU HRVATSKE VOJSKE 'Jure Zadro u karijeri nema nijednu mrlju'

Za nestanak Jure Zadre (56) javnost je doznala tek nakon što se njegova obitelj obratila apelom za pomoć

Ni 10 dana nakon što je 56-godišnji brigadir HV-a Jure Zadro nestao ni policija ni Vojna policija ne otkrivaju detalje neuspješne potrage koja je počela još 23. travnja. Tog je dana načelnik odjela u Upravi za komunikacijsko-informacijsku sigurnost sustava Glavnog stožera Oružanih snaga, kako glasi puni naziv njegova radnog mjesta, posljednji put viđen na zagrebačkoj Savici, u blizini vojarne Croatia u kojoj je radio.

- Riječ je o brigadiru HV-a bez ikakvih mrlja i problema u karijeri - tvrdi šef Vojne policije Tihomir Zebec čija služba, zajedno s redovnom policijom MUP-a, pokušava utvrditi što se doista dogodilo s njim. Kako su nam objasnili izvori iz HV-a, netočne su bile prve informacije kako je riječ o časniku za vezu Glavnog stožera.

Tih i samozatajan

Iako nije u samom vrhu vojne hijerarhije, nestanak tako visoko rangiranog časnika izazvao je nemir u sigurnosnim službama RH. Brigadir je najviši visokočasnički čin, ispod njega je pukovnik, a prvi iznad njega je čin brigadnog generala, koji spada u generalske činove.

- Bio je više-manje dosta samozatajan, nenametljiv u službi. Nije imao nikakvih problema na poslu i teško mi je zamisliti što mu se uopće moglo dogoditi - rekao nam je jedan vojni djelatnik koji ga poznaje. S obzirom na to da je riječ o djelatnoj vojnoj osobi, za njim tragaju i MUP i Vojna policija, no nitko od njih zasad ne želi komentirati informacije da je brigadir Zadro imao obiteljskih ili financijskih problema.

- S ocem smo se zadnji put čuli 21. travnja i sve je bilo u redu. Rekao nam je da je došao s posla i da je u stanu, bio je umoran i pospan, dakle ništa neuobičajeno. Znamo da ga je sutradan ujutro nazvao kolega, kojemu je rekao kako će se uskoro vidjeti na poslu. Mi ga taj dan nismo zvali, a ja sam ga nazvao 23. travnja ujutro i tada mu je mobitel bio isključen.

Posljednji poziv

Nisam odmah posumnjao da nešto nije u redu, pomislio sam na uobičajene stvari, da je otišao na službeni put ili da mu se mobitel ispraznio i da nema punjač kod sebe... No kada mu je i dan nakon toga mobitel bio isključen, obavijestili smo policiju - kaže nam Marijan Zadro, sin nestalog načelnika. Zadnja informacija kojom raspolaže obitelj, koja stanuje u Splitu, jest da je Zadro kontaktirao kolegu s posla 22. travnja u jutarnjim satima, međutim na posao nije došao. I od tada mu se gubi svaki trag.

Pretražen vojni stan, ispitani svjedoci

-21. i 22. travnja Zadro službeno bio na godišnjem odmoru

-21. travnja posljednji se put telefonom javio supruzi

-23. travnja trebao se vratiti na posao, ali se nije pojavio

-istog dana stiže dojava obitelji da je Zadro nestao i počinje potraga

-vojna policija pretražuje područje Savice, gdje se nalazi vojarna Croatia u kojoj je Zadro radio

-istog dana Zadro je posljednji put viđen na Savici, svjedoka su odmah ispitale Vojna i civilna policija

-24. travnja potraga se širi na područje Malešnice i Španskog, gdje je Zadro živio u službenom stanu

-istog dana Vojna policija ulazi u njegov stan, u kojem nalazi račune za komunalije te punjač mobitela uključen u struju

-od 24. travnja do danas Vojna i civilna policija zajednički neuspješno tragaju za 56-godišnjim brigadirom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:15