SLUČAJ U OSIJEKU

NOVI DETALJI O PSEĆIM GLISTAMA KOJE PRENOSE KOMARCI 'Najveća koju smo izvukli bila je duga 8 centimetara...'

Liječnici su nedavno jednoj pacijentici iz očnog kapka izvadili glistu dugu 8 centimetara
 Wikipedia

OSIJEK - Potvrđena su tri slučaja, a tri su u fazi kliničkog ispitivanja, no razloga za zabrinutost nema, tvrde osječki liječnici. Dirofilarija - parazitska bolest koju uzrokuje pseća glista i koja se na području Osječko-baranjske županije pojavila unazad nekoliko mjeseci, a kao posljedica uboda komaraca nije opasna po zdravlje ljudi.

No, može stvoriti neugodnosti kao što je to bilo u slučaju triju osoba kojima su na Odjelu za oftalmologiju KBC-a Osijek iz očiju morali vaditi ličinke pseće gliste. Svemu je naime prethodio ubod komarca, koji je prvo u nekom trenutku ubo psa zaraženog parazitima, a onda te parazite novim ubodom prenio na čovjeka. Oni su zatim putovali organizmom dok se nisu zaustavili na jednome mjestu i tamo se razvili.

Zanimljivo, u svih šest slučajeva u Slavoniji gliste su završile u predjelu očiju, pa su pacijenti završili na oftalmologiji. No, svi su bez većih problema kirurški sanirani, a po pacijente nije bilo nikakvih posljedica. Inače, kako nam je pojasnila prof. Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, riječ je o parazitskoj bolesti - dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvaća krvne i limfne sustave, mišiće, vezivna tkiva i serozne šupljine, a jedan njezin rod je dirofilarija.

Infekciju, objasnila je prof. Sikora, može izazvati vrsta nitastog crva - Dirofilaria repens, koja najčešće parazitira u kožnom i potkožnom tkivu pasa, a onda je komarac može prenijeti na čovjeka. Glista najčešće završi u potkožnom tkivu ili u očima, no osoba kojoj se glista nastani u tijelu, prema riječima predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof. dr. Ljiljane Perić, pri tome nema nikakve simptome zarazne bolesti.

- Liječenje je kirurško, a za parazita nema specifičnog lijeka. Prvi takav slučaj u Hrvatskoj zabilježen je 1996. godine kada je u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ obrađena pacijentica iz Slavonije koja je imala potkožnu izraslinu na leđima iz koje je odstranjen crvoliki parazit - kazala je prof. Perić, dodavši i kako postoji vrsta koja može doći i u ljudsko srce te izazvati plućne simptome poput kašlja i boli u prsima.

Kad je riječ o slavonskim slučajevima, liječnici su ih sasvim slučajno otkrili. Prva žena došla im je na Badnjak i žalila se na jake bolove u predjelu oka, a tek nakon što su odradili sve kliničke pretrage koje nisu ukazivale na problem, liječnici su slučajno pod sluznicom oka ugledali glistu. Bila je duga oko 3,5 cm, a morali su je vrlo brzo izvaditi s obzirom da je dosta pokretljiva. Nedavno su pak jednoj pacijentici iz očnog kapka izvadili glistu dugu 8 cm. Jedan od najvećih stručnjaka za problematiku komaraca prof. Enrih Merdić s osječkog Odjela za biologiju ističe kako nema razloga za paniku, jer su takve pojave kod ljudi vrlo rijetke.

782 slučaja u 37 zemalja svijeta

Prema podacima koje smo dobili od prof. Perić do 2000. godine zabilježena su 782 ovakva slučaja u više od 37 zemalja svijeta. Kad je riječ o Europi najviše ih je bilo u Italiji - 289, a najmanje u Mađarskoj - 11. No, u posljednjih 50 godina povećala se učestalost bolesti kod ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:44