NESREĆA NA DUNAVU

Novi detalji o udaru broda u most koji spaja Hrvatsku i Srbiju: U rijeci završilo 1000 tona gnojiva, voda hitno poslana na analizu

Njemački brod ‘Antonia‘, koji je vukao teglenicu, 40-ak minuta iza ponoći udario je u noseći stup mosta između Bačke Palanke i Iloka

Ilok

 Vlado Kos/Cropix

U stup mosta na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke noćas oko 1,55 sati udario je njemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama, pri čemu je potonula barža s oko 1000 tona umjetnog gnojiva, potvrđeno je u petak iz Grada Iloka, piše HRT.

Njemački brod ‘Antonia‘, koji je vukao teglenicu s gnojivom, 40-ak minuta iza ponoći udario je u noseći stup mosta između Bačke Palanke i Iloka na granici s Hrvatskom, a hrvatske granične vlasti zatvorile su iz opreza taj prijelaz.

Zbog potencijalne opasnosti za sigurno prometovanje vozila obustavljen je promet na graničnom prijelazu Ilok. Građanima je upućen poziv da koriste alternativne prijelaze između Hrvatske i Srbije.

- Radi se o njemačkom brodu, na kojem je bilo šest članova posade, svi su zdravi i živi, rekla je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Brod i jedna barža su neoštećeni, dok je druga barža, na kojoj je bilo oko tisuću tona dušičnog gnojiva, potonula. Barža je potonula sat i pol nakon udara broda u stup mosta.

image

Teglenica na Dunavu poput one koja je potonula kod Iloka

Mate Piskor/Cropix/Cropix

Plovilo je u nadležnosti vlasti Republike Srbije, koje provode očevid plovidbenog incidenta. Inspektori za vode pokrajinskog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uzet će uzorke vode za analizu kako bi se utvrdio utjecaj tog incidenta na okoliš, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva okoliša.

- Sve nadležne službe s hrvatske i srpske strane su na terenu. Mislim da je jako bitno da obje države situaciju shvate ozbiljno i da zajedničkim snagama pokušamo pomoći da se situacija što prije riješi. Važno je da izbjegnemo ekološku katastrofu. Vjerujem da još imamo vremena nešto učiniti da smanjimo njezine razmjere, rekla je Budimir.

- Vjerujem da je most stabilan, ali stručne službe moraju izaći na teren i utvrditi stabilnost, oštećenja se ne vide golim okom. Cestovni promet je zatvoren, ali promet rijekom se i dalje odvija. Jasno da ovaj most nedostaje kad god dođe do zatvaranja. Naša policija učinila je sve da se promet odvija nesmetano i da se ne stvara gužva, rekla je Budimir, piše HRT.

image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
image

Ilok

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:02