DRAMA U VLADAJUĆOJ STRANCI

NOVI DETALJI S GLAVNOG ODBORA 'Milanović je izgubio kontrolu, oči su mu zasuzile'

Nakon izbacivanja Slavka Linića u igri je navodno raspuštanje neposlušne riječke organizacije SDP-a
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Milanoviću, ne znaš voditi ni stranku ni Vladu. Vrijeme je da odeš - poručio je riječki SDP-ovac Vladimir Šepčić predsjedniku SDP-a u subotu, tijekom žestoke rasprave na sjednici Glavnog odbora, najburnije u povijesti socijaldemokratske stranke.

Prije njega Tonino Picula i Davorko Vidović zatražili su odgovornost predsjednika stranke za poraz na europskim izborima. - Vrijeme je da prestanemo s iluzijama. SDP-ov rezultat je posljedica pada povjerenja građana u Vladu. Ovo je trenutak istine. Za poraz su najodgovorniji predsjednik i Predsjedništvo stranke - ustvrdio je Vidović.

'Radimo čuda u Hrvatskoj'

- To nije točno. Sramite se! - povikao je Milanović.

Dio prisutnih prepričalo je Slobodnoj Dalmaciji kako je predsjednik SDP-a bio toliko bijesan zbog kritika na svoj račun da je izgubio kontrolu nad sobom. Drugi, pak, tvrde da je Milanović bio toliko pogođen napadima da su mu u jednom trenutku oči zasuzile.

Reagirao je i Peđa Grbin, ustrdivši da SDP “radi čuda u Hrvatskoj”. U obranu Milanovića stali su i ministri Gordan Maras i Siniša Hajdaš Dončić. Maras je predložio da Glavni odbor glasa o tome treba li Vlada odraditi mandat do kraja, što su jednoglasno podržali svi članovi toga tijela.

Dio Milanovićevih suradnika drži da će nakon ovako dramatične rasprave premijer krenuti u obračun s neistomišljenicima. U igri je navodno i raspuštanje neposlušne riječke organizacije, koja se nakon Linićeve smjene prometnula u predvodnika kritika na račun Milanovića. Na udaru bi se mogao naći i zagrebački SDP Davora Bernardića, koji se pridružio pobuni.

U okviru rekonstrukcije Vlade bez svojega bi mjesta mogao ostati ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji se otvoreno usprotivio Linićevu isključenju iz SDP-a. Poziciju bi, pak, mogao zadržati Riječanin Željko Jovanović, koji je odmah osudio Linićeve istupe i podržao premijera.

Svjesni da im slijedi žestok napad s Iblerova trga, Milanovićevi oponenti spremaju protuodgovor. Ako Zagreb i Rijeka uspiju pridobiti podršku još tri županijske organizacije na terenu - a spekulira se da bi im se u najdrastičnijem scenariju mogle pridružiti i Istarska i Međimurska županijska organizacija - mogu na Glavnom odboru inicirati izvanredne izbore za novog predsjednika SDP-a, piše Slobodna Dalmacija .

Masovan odaziv dviju ‘vojski’

Sjednica Glavnog odbora izazvala je nezapamćeno zanimanje SDP-ovaca s terena. Njoj se odazvalo 98 članova od ukupno 103 člana Glavnog odbora. Jasan znak da su obje ‘vojske’, i ona Milanovićeva i ona njegovih oponenata, u Zagreb dovele sve svoje članove.

Leko glasao protiv sebe

Na početku sjednice Ivo Jelušić je zatražio da Glavni odbor odgodi raspravu o isključenju Slavka Linića iz SDP-a dok ne postanu poznate sve činjenice vezane uz taj slučaj.

- Znam da sam nakon ovoga gotov, ali nisam mogao izdržati da ovo ne predložim - kazao je Jelušić, koji nije dobio potporu Glavnog odbora. Za njega nije glasao čak ni predsjednik tog tijela Josip Leko, koji se za odgodu rasprave o isključenju Linića javno izjasnio još dan ranije.

Sobol: Ma, Picula je isti kao Holy

Saborska zastupnica Gordana Sobol kritizirala je Tonina Piculu i ustvrdila da njegov rezultat uopće nije toliko vrijedan koliko se u javnosti prikazuje.

- Što znači to da je osvojio najviše preferencijskih glasova? On je isti kao Mirela Holy, oboje svoju karijeru grade na opoziciji vlastitoj stranci - konstatirala je Sobol, uz burno negodovanje dijela članova Glavnog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:25