KRIVOLOVAC PLAĆENIK

NOVI DETALJI ZLOČINA Zli mesar psa je upucaoi bacio u kanal po nalogu vlasnika

Velikodušni Mirko Filipović Cro Cop donirao je novac za operaciju nesretnog Ollyja
 Ranko Suvar / CROPIX;

Pas koji je u nedjelju ujutro upucan u općini Orehovec trenutno je kod veterinara. Operiran je i njegovo je stanje stabilno. Policajci još nisu priveli čovjeka kojeg su im svjedoci opisali kao onoga koji je upucao životinju. No, uvjeravaju nas, istraga će uskoro biti gotova. Ollyju, kako su psa nazvali, to ne znači puno. Pod sedativima je i prima infuziju, a osoblje čakovečkog Bioinstituta posvećuje mu maksimalnu pozornost. Zadovoljno nam kažu da je danas ujutro pojeo nešto hrane, zbog čega su bili jako sretni.

- Ima vanjske prijelome na palčanoj i lakatnoj kosti, te prostrijelnu ranu na čelu. Desnu šapu smo mu fiksirali s prednje strane i za sada je stabilno. Oporavak će trajati između mjesec i dva, ovisno o njemu. No, ništa na njemu ne upućuje da je bio zanemarivan: nije izgladnio, nema krpelje i buhe... Očito nije riječ o lutalici - kaže veterinar Tomislav Dolar, koji je danas ujutro operirao Ollyja.

O psu, pojašnjava, ne zna apsolutno ništa. Kaže da Ollyjev slučaj nije najgori koji je imao u karijeri, no nas je izgled ozlijeđenog psa šokirao. Rane od sačme se ne šivaju, objasnio nam je veterinar, no potresla nas je krv koja je polako curila iz rane na čelu. Olly je bio miran jer je primio lijekove za smirenje i one protiv bolova. Gledao nas je i ponjušio, no primijetili smo da reagira na svaki veterinarov dodir. To je zbog šoka, pojašnjava Dolar.

Velikodušni Mirko Filipović Cro Cop čim je čuo za strašni slučaj donirao je novac za operaciju nesretnog Ollyja.

Nesretni pas upucan je u nedjelju ujutro. Ribiči su čuli pucanj, jedan kaže da ga je šokirao prizor psa oblivenog krvlju.

- Prvo smo čuli vozilo koje se zaustavilo, a onda pucanj. Krenuli smo u smjeru iz kojeg smo čuli pucanj i vidjeli psa. Skotrljao se tik do vode, no busen trave ga je zaustavio da upadne u kanal. Bio je obliven krvlju. Odmah smo zvali udruge i policiju - kaže ribič. Olly je hitno prevezen kod veterinara. Nema čip, no imao je ogrlicu. Nagađa se kako je moguće da je vlasnik platio počinitelju, koji je inače mesar, da likvidira njegova dojučerašnjeg ljubimca. Priča se da je muškarac koji je upucao Ollyja krivolovac, poznat po tome da je spreman za 50 kuna ubiti životinju. Aktivisti spominju i da je nedavno u krivolovu upucao srnu koja je čekala mlado.

- Kad smo Ollyja umotali u deku i krenuli prema veterinaru, bojala sam se da neće preživjeti. No, on je borac. Još će nekoliko dana provesti kod veterinara, a onda će doći k meni. Već nam se javila jedna gospođa koja ga želi udomiti, no o tome ćemo razmišljati tek kada se on posve oporavi - kaže Aleksandra Hampamper, predsjednica udruge Prijatelji životinja i prirode.

Budući da se općina Orehovec nalazi na granici Međimurske i Varaždinske županije, slučajem se bave dvije policije. Međimurska je danas istraživala čiji je pas, a s osumnjičenim su razgovarali policajci iz Varaždina.

Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije rekao je da ne zna ništa o slučaju iako se spominje mogućnost da je počinitelj registrirani lovac.

Počinitelju prijeti do godinu dana zatvora

U slučaju da osumnjičeni mesar završi pred sudom, zbog zlostavljanja životinje mogao bi dobiti do godinu dana zatvora. Koliko će točno provesti iza rešetaka, odlučit će sudac. No, dosadašnja praksa pokazuje kako su suci vrlo blagi prilikom izricanja kazni. Tako su samo dva zlostavljača završila u zatvoru: Ostoja Babić proveo je iza rešetaka samo pet mjeseci, a Tomislav S. tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:14