ANTE ŠUŠNJAR

Novi DP-ov ministar: ‘Obiteljska tvrtka? Ne vidim prostor za sukob interesa. Vujnovac? Sreli smo se u prolazu‘

Šušnjar: Povećanje udjela industrije u BDP-u jedan od glavnih ciljeva

Ante Šušnjar

 Damir Krajač/Cropix

Povećanje udjela industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) jedan je od glavnih ciljeva kojim ću se baviti u ovom resoru, najavio je u ponedjeljak novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar (DP).

Nakon prve sjednice Vlade Šušnjar je rekao da već od danas kreće operativno raditi i provoditi proklamirane politike, pri čemu je naglasak stavio na "boljitak hrvatskih građana".

"Svoj mandat ću posvetiti tome da hrvatski građani budu veseliji, da bude veći prosperitet, da bolje žive u Hrvatskoj i da ne moraju odlaziti. Dapače, da se vrate u Hrvatsku", izjavio je Šušnjar, koji je jutros preuzeo dužnost u Ministarstvu gospodarstva.

Na pitanje je li već odabrao državne tajnike, kazao je da za kadrovsku politiku i ustrojavanje ima vremena. "Polako, moramo razgovarati sa svima, priopćiti tim ljudima s kojima razgovaramo kakve su pozicije dogovorene, s čime raspolažemo. Treba prvo pogledati unutarnju strukturu, organizaciju ministarstva", izjavio je Šušnjar.

Smatra da se u hrvatskom gospodarstvu može napraviti zaokret, u vidu povećanja udjela industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP), pogotovo u djelatnostima kao što su proizvodnja hrane i prerađivačka industrija.

"Danas u sektoru proizvođačke industrije imamo puno više međunarodno nerazmjenjivih dobara koji se proizvode u Hrvatskoj nego međunarodno razmjenjivih, omjer je negdje 70:30. Trebamo raditi i jačati hrvatsko gospodarstvo da bude konkurentno na europskom i cijelom međunarodnom tržištu, to jest povećavati udio međunarodno razmjenjivih dobara", istaknuo je Šušnjar.

S ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva i "olakšanja svih vrsta poslovanja" ići će se u smjeru poreznih promjena, a prije svega administrativnih rasterećenja, najavio je Šušnjar, rekavši i da turizam predstavlja "vrhunski kanal" za plasman domaćih proizvoda, a da na tom plasmanu treba dodatno raditi.

S Vujnovcem se sreo u prolazu

Kada je riječ o energetici, Šušnjar prije svega stavlja naglasak na postizanje energetske neovisnosti, energetsku tranziciju, kao i smanjenje udjela fosilnih goriva u proizvodnji struje i općenito u korištenju energije, što je u skladu s politikama EU-a i ciljem da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent.

Na pitanje boji li se da će se svaka njegova odluka gledati kroz prizmu navodne bliske povezanosti DP-a i čelnika PPD-a Pavla Vujnovca, Šušnjar je odgovorio niječno.

"Ne bojim, da se bojim, ne bih se prihvatio ovoga. Ja ću stručno i zajedno sa svojim suradnicima i stručnim službama napraviti sve što je potrebno. Mislim da ne treba bježati ni od kakve odgovornosti, tu smo da preuzimamo odgovornost, donosimo odluke i omogućavamo gospodarstvu da ide što većom brzinom prema naprijed", izjavio je Šušnjar.

Rekao je da i s Vujnovcem nikad nije razgovarao o energetici. "Sreli smo se u prolazu, pozdravili i nismo imali nikada nikakvih razgovora", izjavio je Šušnjar.

O obiteljskoj tvrtki: Ne vidim prostor za sukob interesa

Šušnjar ima udjel u obiteljskom poduzeću koji je naslijedio i kasnije prenio, a tvrdi da "nikada nije operativno radio bilo šta vezano za to poduzeće". Tvrtka se između ostalog bavi prodajom i distribucijom plina, a u kontekstu potencijalnog sukoba interesa, novinari su Šušnjaru pitali kupuje li ta obiteljska tvrtka bilo što od tvrtki koje su sada pod njegovim nadzorom.

Potvrdio je da kupuje, između ostalog i od Ine, kao i na "drugim međunarodnim tržištima", gdje vide da su bolje cijene. Ponoviši da je udjele prenio i da operativno u toj tvrki nikad nije ništa radio, Šušnjar je ustvrdio da "uopće ne vidi prostora sukobu interesa".

Šušnjar je zadovoljan trenutnom zakonskom regulacijom rada nedjeljom, s obzirom da se njegova stranka zalaže da "ljudi nedjeljom provode vrijeme sa svojom obitelji".

"Ostavljena je mogućnost radnih nedjelja zbog turističke sezone i mogućnosti pružanja usluga na Jadranu (...) Mislim da to zasad jako, jako dobro funkcionira", ocijenio je.

Novinare je zanimao i stav novog ministra o ranije iskazanoj namjeri države o otkupu MOL-ovog udjela u Ini. "Mislim da od dobrih stvari nikada ne treba odustajati, ali da bih vam dao precizan odgovor morat ćemo sačekati i napraviti dodatne analize, koje će nam ukazati u kojem pravcu bi se trebali postaviti u realizaciji tog problema", izjavio je Šušnjar.

Velik dio programa DP-a u programu Vlade i u koalicijskom sporazumu

Na konstataciju novinarke da je po mnogima program Vlade zapravo "copy -paste" programa HDZ-a i da se stječe dojam da tu Domovinski pokret (DP) nije "prošao najbolje", Šušnjar je rekao da smatra "da su dobro prošli".

"Velik dio našeg programa je u programu Vlade i u koalicijskom sporazumu. Mi započinjemo suradnju s punim povjerenjem, dogovorili smo koordinacije i operativno rješavanje svih problema na tjednoj razini", izjavio je.

Upitan o motivaciji za preuzimanje ove dužnosti, ministar je rekao da je to izazov i velika čast, a nije konkretno odgovorio na pitanje koliko bi po njemu minimalno trebala iznositi plaća ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:56