ODLIČAN U KONTROLI ŠTETE

Novi glasnogovornik Vlade Mladen Pavić: Zgodno lice za najgore vijesti

Stručnjak je za poljoprivredu i PR, ljubitelj kravata i čovjek koji ne gubi živce

ZAGREB - Funkciju glasnogovornika obnaša od 2003., a godinama nije imao niti jedan gaf. Pa čak ni u jeku najgoreg kravljeg “ludila”, kad je sam, pošto su već bila zaključena prva izdanja svih dnevnih novina, krenuo zvati kolege novinare i istodobno “šibati” SMS-ove i fakseve u pojedine redakcije kako bi ih obavijestio da je i treći nalaz potvrdio dijagnozu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (BSE) na kravi Šani, što je bio prvi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj.

Isprika za ispad

Novi glasnogovornik hrvatske Vlade, Mladen Pavić, čovjek je za kojeg kolege kažu da je kao stvoren za kontrolu bilo kakve štete. Fini i uglađeni stručnjak za krizno komuniciranje prvi je put svoju drugu, nediplomatsku stranu pokazao 2007., nakon četiri godine koliko je proveo na poziciji glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. HSS-ovoj zastupnici Ljubici Lalić, koja je tada Ministarstvu poljoprivrede spočitala cijepljenja protiv svinjske kuge Čobankovićev glasnogovornik tad je nespretno odbrusio da ‘nema pojma o čemu govori i da od nje nečete čuti ništa pametno’. Kao i da ‘samo oni koji nemaju vlastiti privatni život komentiraju ponašanje drugih.’ I ostao živ.

Kritike pravobraniteljice za ravnopravnost spolova navele su diplomiranog inženjera veterine, koji je 1990-ih stigao u Zagreb iz Sinja, te 1997. počeo karijeru novinara na HRT-u (kao vanjski suradnik u emisiji Poljoprivredni savjetnik), da preispita svoj postupak. Gotovo pomno kao što bira vlastite kravate, kojima ni ne zna točan broj i koje uvijek veže u široki čvor. Prvo je zastupnici Lalić kupio buket cvijeća. A onda idućeg dana dobio novi posao.

Test u kampanji HDZ-a

Angažirao ga je osobno tadašnji premijer Ivo Sanader. Čobankovićev glasnogovornik tad je de facto zamijenio Sanaderovog ‘capa’ za odnose s medijima, Ratka Mačeka (koji je tada prebačen na funkciju direktora kampanje) te postao glasnogovornik u kampanji za parlamentarne izbore.

Ministar Petar Čobanković vidio ga je 2007. na HRT-u. Znao je da mu treba stručnjak za krizno komuniciranje koji će odraditi kravlje ludilo, a da ne postane lud. Moždao je od silne želje da do kraja profesionalno odradi posao i nastavi komunicirati s novinarima i nakon što mu se ispraznio mobitel sebi mogao dozvoliti žicanje punjača za mobitel po Ministarstvu. No nije slučaju mogao prepustiti i vlastiti izgled.

U godinu i pol dana uspio je pokazati da glasnogovornik oko toga ne može izgubiti previše vremena. Pričao je kako svoj dan počinje odlukom koju će kravatu nositi, a da prema tome kombinira odijela.

Pomoć supruge

S osebujnom kolekcijom od pedeset kravata, raznih boja i dezena nije samo impresionirao cure s posla. Kravata ne smije biti duža od remena, a nijedan si muškarac ne smije dozvoliti da izgleda kao kondukter, postala je odjevna filozofija glasnogovornika s iznimno dobrim kontaktima u većini hrvatskih medija kojem u odabiru odjevnih kombinacija katkad pomogne i supruga Neda.

Čak i ako nije control-freak, onda će to svakako morati postati njegov bivši šef. Čisto da u kriznoj godini ne bi imao osjećaj stegnute kravate oko vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:47