‘OČISTIMO GRAD‘

Novi gradonačelnik Ivica Puljak održao obećanje, kreće akcija čišćenja Splita

Akcija "Očistimo grad" trajat će mjesec dana tijekom kojih će se u dva navrata obići svi gradski kotarevi i mjesni odbori
Ivica Puljak


 
 Saša Burić/Cropix

"Očistimo grad" naziv je akcije koju su u Splitu u srijedu započeli djelatnici gradske tvrtke Čistoća i komunalni redari uz pomoć građana, a splitski gradonačelnik Ivica Puljak podsjetio je na obećanje koje je dao u kampanji o temeljitom čišćenju grada.

Akcija "Očistimo grad" trajat će mjesec dana tijekom kojih će se u dva navrata obići svi gradski kotarevi i mjesni odbori. Danas započinje s gradskim kotarevima Varoš i Meje, a najtemeljitije će se čistiti prostori oko kontejnera i deponija na javnim površinama. Za one na privatnim zemljištima će, u dogovoru s vlasnicima, riješiti i taj problem.

"Nakon mjesec dana izvijestit ćemo vas o tome što smo napravili, ali ćemo imati i čist grad. Svi smo svjesni da Split može biti čist i ekološki uredan grad jedino ako u tome sudjeluju i svi građani. Zato pozivamo građane da sudjeluju u akciji, da nam ukažu koji to prostori nisu čisti. Mi ćemo ih očistiti, ali isto tako pozivamo građane da i oni paze na red i čistoću", kazao je gradonačelnik Puljak.

Direktor Čistoće Lukša Regjo je objasnio da će se u dva ciklusa redovitog odvoza glomaznog otpada po svim gradskim kotarevima i mjesnim odborima temeljito obići svi, a osim prijavljenog glomaznog otpada za redoviti odvoz izvršit će se evidencija i odvoz nepropisno odloženog glomaznog otpada. Isto tako će popisati i odnijeti sav nepropisno odložen građevinski otpad na javnim prometnim površinama, a očistit će se i prostor oko zelenih otoka i kontejnera za miješani komunalni otpad.

"U ta dva ciklusa ćemo pokazati da grad može biti čist i da najviše toga ovisi o našim sugrađanima. Za taj mjesec dana smo na čišćenju angažirali veći broj tehnike i ljudi. Količina glomaznog otpada prikupljena tijekom 2019. godine iznosila je nešto malo više od 6,5 tisuća tona, godinu kasnije više od 8,3 tisuće tona, a u prvih pet mjeseci ove godine nešto manje od 3,5 tisuće tona. To je više od deset posto ukupnog otpada koji se odlaže na odlagalištu što su ogromne količine", rekao je Regjo.

Od listopada 2019. do kraja godine bilo je prikupljeno 210 tona građevinskog otpada, 2020. godine 1174 tone, a u prvih pet mjeseci ove godine nešto više 350 tona.

Tijekom prošle godine komunalni redari su ispisali svega 75 kazni za nepropisno odlaganje otpada, a iznos kazne je smiješnih 250 kuna, što je manje nego cijena odlaganja otpada, rekao je novinarima Puljkov zamjenik Bojan Ivošević.

Naveo je i da je Split samo na građevinski odvoz šute s javnih gradskih površina u prošloj godini potrošio više od pola milijuna kuna.

"Sustav će se unaprijediti, razmišljamo o nekakvim tehnološkim rješenjima koja bi građanima suhoparne upute koje zaborave ili im se ne da tražiti na internetu, približili putem nekakvih inovativnih rješenja i tako im olakšali dolazak do informacije koje su im potrebne kako bi odgovorno postupali sa svojim otpadom. Razmišljamo i o nekakvim vatrogasnim mjerama", istaknuo je Ivošević.

Sljedeći tjedan natječaj za nadzorne odbore i upravna vijeća

Odgovarajući na pitanja gradonačelnik Puljak je rekao da će sljedeći tjedan biti raspisan natječaj za nadzorne odbore i upravna vijeća javnih institucija kao i trgovačkih društava. Naveo je da će natječaj raspisati s partnerima u Vijeću s kojima imaju većinu te odabrati ljude za koje misle da su kompetentni za ta mjesta.

Vodit će se stručnošću i etičnošću, a ne stranačkom pripadnošću, poručio je. Najavio je i da će uskoro provjeriti diplome zaposlenika u Banovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:02