FILIP ZORIČIĆ

Novi gradonačelnik Pule s Možemo! i SDP-om dogovara formiranje većine u Gradskom vijeću

Sve uključene političke opcije složile su se da je prijedlog prihvatljiv jer sadrži temeljne principe otvorene i transparentne vlasti
Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dusica Radojčić
 Mirko Ferlin/Cropix

Na poziv novog gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, Dušica Radojčić, koordinatorica Možemo! Pula i Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a, odazvale su se preliminarnom sastanku na kojem su dogovoreni koraci oko formiranja većine u pulskom Gradskom vijeću.

Odlučeno je da se o suglasnosti za kreiranje većine obavijesti javnost putem današnje konferencije za novinare. Sve uključene političke opcije složile su se da je prijedlog međustranačkog sporazuma, koji je pred drugi krug izbora za gradonačelnika pripremila stranka Možemo!, prihvatljiv jer sadrži temeljne principe otvorene i transparentne vlasti odnosno dobrog upravljanja. Složili su se da se ti temeljni principi djelovanja, kojima je cilj suzbijanje korupcije i klijentelizma i uključivanje građana u odlučivanje, nadograde usuglašenim programskim točkama i konkretnim kapitalnim projektima. Stranke će dostaviti svoje prijedloge programskih točaka te potom o njima raspraviti idući tjedan.

Idući tjedan će se predložiti i dogovor o funkciji predsjednika/ce Gradskog vijeća te će javnost biti obaviještena o ishodu i sadržaju sporazuma.

Rok za formiranje Gradskog vijeća je 19. lipnja 2021. godine.

Svi akteri izražavaju zadovoljstvo zbog smjene dugogodišnje IDS-ove vlasti te su spremni zajednički raditi kako bi se iz korijena promijenile sve loše prakse koje su obilježile njihovu vladavinu, poput stranačkog kadroviranja, proizvoljnog donošenja odluka, neodgovornosti birokracije, zloupotrebe ovlasti, neracionalnog trošenja javnog novca, nezadovoljavajuće kvalitete javnih usluga, isključivanja građana iz donošenja odluka te rasprostranjenog klijentelizma i korupcije.

Budući koalicijski partneri složni su oko potrebe za izgradnjom demokratske, odgovorne, transparentne, uključive, socijalno pravedne uprave koja odgovara na potrebe zajednice i usmjerene na učinkovitost, djelotvornost i ekonomsku i okolišnu održivost.

Nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika Pule Filip Zoričić (nezavisni) najavio je s platformom Možemo i SDP-om formiranje većine u gradskom vijeću. Pregovori počinju idući tjedan, a gradsko vijeće se treba formirati do 19. lipnja.

- Razgovori će se bazirati na važnim moralno-etičkim pitanjima borbe protiv klijentelizma i raznih lobija interesa te uključivanje čim više građana u procese odlučivanja, kazao je Zoričić.

Dušica Radojčić iz platforme Možemo kazala je da su u Puli napravili nevjerojatnu stvar i da je sada pred njima jedno novo razdoblje u kojem će se vidjeti kako izgleda transparentna i moderna uprava.

- Prijedlog sporazuma kojega smo predložili za kreiranje gradske većine sadrži temeljna načela dobrog upravljanja. On se bazira na otvorenom gradskom proračunu, na odgovornosti za rad u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima i uključivanju građana u odlučivanje o bitnim razvojnim pitanjima te još neke stavke. Nažalost, nismo imali priliku vidjeti ta načela dobrog upravljanja u dosadašnjoj vlasti i zato je ovo važna prekretnica, Uspostavit ćemo i mehanizme te način upravljanja gradom koji se u budućnosti neće tako lako moći mijenjati. Ovo je početak nove ere za Pulu, kazala je Radojčić.

Iznimno zadovoljni dosadašnjim razgovorima je i Sanja Radolović iz SDP-a koja veli da Radojčić i Zoričića vidi kao partnere.

- Mi ćemo inzistirati na konkretnim kapitalnim razvojnim projektima za Pulu jer želimo našim građanima za 4 godine pustiti nešto vidljivo – od projekata uređenja pulske rive, Ulice 43. istarske divizije, obnove fasada, povlačenja EU fondova u čemu je dosad Pula bila dosta neuspješna u odnosu na druge gradove u Istri, od izgradnje i dogradnje OŠ Kaštanjer, obnove povijesnog kupališta Stoja, ali vraćanje kulture i života centru grada, kazala je Radolović.

Na pitanje hoće li surađivati s HDZ-om, Radojčić je istaknula da jasno u njihovom sporazumu stoji da nema koaliranja ni s IDS-om, ni s HDZ-om. S druge strane Radolović je rekla da nemaju ništa protiv ako HDZ bude podržavao njihove prijedloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:27