SPORAN PROJEKT

NOVI ISTUP ZRINKE PALADINO 'Cvjetni trg se događa i na Britancu. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture stručni kolegij nije održan sedam godina!'

 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je da će sankcionirati sve one odgovorne za aferu terase na zagrebačkom Cvjetnom trgu, piše HRT. Prema najavama, radi se o onima koji su odobrili postavljanje terasa koje su nakon reakcije javnosti demontirane.

Rješenje o podizanju terase na Cvjetnom, tvrdi zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino, doneseno je mimo struke i u samo tri dana. 'To sigurno ne bi prošlo na stručnom kolegiju kojeg u našem Zavodu nije bilo u posljednjih sedam godina", kazala je. Po istom je principu, dodala je - donesena odluka i za Britanski trg.

'Dana 5. rujna zamjenik pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo i uređenje, gospodin Ordulj donio je u Zavod dva projekta i uručio ih pročelniku Silviju Novaku. U tri dana projektna dokumentacija potpisana je i iznesena iz Zavoda. Gospodin Ordulj je s gradonačelnikom obilazio spornu izgradnju. Slična je situacija i s Britanskim trgom. Dokumentacija je urudžbirana krajem rujna i radovi su započeti. Međutim jutros u bazi nisam našla podatke o zaključenosti predmeta, a nije ni pokrenuta obustava radova", kazala je Paladino u emisiji Hrvatska uživo.

Sve to, dodala je, nije moglo biti pokrenuto bez odobrenja Zavoda i institucije bi morale reagirati.

Situacija u Zavodu je, kazala je Paladino - poražavajuća i ponižavajuća po struku. Smatra da ju je iz procesa odlučivanja isključio pročelnik Novak. Dodala je kako je nekoliko puta na to upozoravala gradonačelnika Bandića. Za događaje na Cvjetnom trgu, po njezinu mišljenju, odgovorni su svi iz hijerarhijske strukture koji su donijeli hitno rješenje. Ona, dodaje, rješenje za gradnju na Cvjetnom nikada ne bi potpisala.

'Radi se o kulturnom dobru, koje je zaštićeno Ustavom i s njim se ne smije igrati', kazala je. Naglasila je kako svi djelatnici zbog obrane svog integriteta moraju postupati u skladu sa zakonom i moralom. Upozoravala je, dodaje - većinu zaposlenika Zavoda da urudžbiraju sve faze izdavanja pojedinih dozvola. 'Rijetki su to poštovali, iako je to jedini način da dokažu kako su se stvari odvijale', zaključila je Paladino.

Inače, gradonačelnik Bandić nije proteklog vikenda htio komentirati prethodne navode Paladino, navodeći da je on dobar prijatelj s njezinim suprugom pa da to ne bi bilo primjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:44