PONUDA HBOR-a

NOVI KREDITNI PROGRAM ZA MIKRO PODUZETNIKE Uz jednostavnije osiguranje krediti do 25 tisuća kuna

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) započela je s provedbom novog kreditnog programa namijenjenog financiranju mikro poduzetnika, koji će uz jednostavnije osiguranje moći dobiti kredit u iznosu do najviše 25 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, izvijestili su u utorak iz HBOR-a

S ciljem poticanja samozapošljavanja, modernizacije i proširenje postojećeg poslovanja HBOR je započeo s provedbom novog programa "Mikrokreditiranje uz potporu EU", navodi se u priopćenju HBOR-a, koji program provodi u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) i Europskom unijom.

Program je namijenjen mikro poduzetnicima, fizičkim i pravnim osobama koji zapošljavaju do 10 zaposlenika i ostvaruju godišnji poslovni prihod do 2 milijuna eura.

Najviši iznos kredita je 25 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a sredstva se mogu koristiti za ulaganja u osnovna ili obrtna sredstva.

Rok otplate je do 5 godina uključujući poček do godine dana. Kamatnu stopu za krajnjeg korisnika utvrđuje poslovna banka ovisno o procijeni rizika plasmana, navodi se u priopćenju.

Kreditiranje se, naime, provodi putem poslovnih banaka koje su ugovorile suradnju s HBOR-om na provedbi ovog programa.

Iz HBOR-a navode kako je do sada 11 poslovnih banaka ugovorilo suradnju na provedbi ovog programa - BKS, Croatia banka, Erste&Steiermärkische Bank, HPB, Imex banka, OTP, Partner banka, Podravska banka, RBA, Sberbank i Slatinska banka.

Zahvaljujući potpisanom CIP ugovoru o jamstvu između HBOR-a i EIF-a novim programom je mikro poduzetnicima olakšan pristup financiranju zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja. Za osiguranje povrata kredita poslovna baka će prihvaćati zadužnice od klijenta, a ovisno o procijeni može zatražiti i mjenice te zasnovati založno pravo na imovini ali isključivo onoj koja se nabavlja iz sredstava kredita, navodi se u priopćenju HBOR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:10