BORBA OKO INE

NOVI KRUG PREGOVORA Vlada traži veća prava u vođenju Ine, MOL-u nudi izmjene dioničkog ugovora

Promjenama se želi omogućiti da hrvatski članovi Uprave Ine, ali i Vlada sudjeluju u odlučivanju
 Davor Pongračić/CROPIX

Ministar Ivan Vrdoljak na sljedećim pregovorima o budućnosti Ine, koji bi se trebali održati u ožujku, predstavnicima MOL-a predat će hrvatski prijedlog novog međudioničarskog ugovora između Vlade i njihove kompanije, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu u krugovima bliskim Vladi. Tim ugovorom trebao bi se definirati novi model upravljačkih prava između dva najveća dioničara u Ini.

Prema neslužbenim informacijama kojima raposlažemo, Vlada predlaže nekoliko važnih promjena koje bi hrvatskim članovima Uprave, ali i samoj Vladi omogućile da sudjeluje u donošenju odluka u nacionalnoj naftnoj kompaniji. Prema tom prijedlogu, na čelu kompanije ostao bi predstavnik MOL-a, ali bi njegov zamjenik morao biti predstavnik Vlade.

Dvostruki glas

Naši sugovornici tvrde da predstavnik Vlade kao zamjenik predsjednika Uprave mora imati utjecaja na donošenje odluka i biti upoznat sa svim procesima donošenja odluka i u njima sudjelovati. Predsjednik Uprave više ne bi imao pravo dvostrukog glasa prilikom izglasavanja odluka na sjednicama Uprave, čime bi se onemogućilo preglasavanje. Nadalje, traži se da tvrtkom upravlja i odluke donosi Uprava, a ne odbor izvršnih direktora, kao što je sada. Prema dostupnim informacijama na predstojećem krugu pregovora sa svojim prijedlozima trebao bi sudjelovati i američki posrednik koji bi dvjema stranama trebao pomoći u razgovorima.

Opcija otkupa

Predstavnici Vlade i MOL-a do sada su održali pet krugova pregovora o Ini. Posljednji razgovori održani su u srpnju prošle godine. Ministar Vrdoljak svaki je put inzistirao na razgovorima o promjeni upravljačkih prava, no Mađari su to uvijek odbijali uz tvrdnju da su upravljačka prava u Ini regulirana najvišim europskim standardima. No, naši sugovornici tvrde da u MOL-u ne pristaju na kompromis sve dok je na snazi optužnica protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Prijedlog novog dioničarskog ugovora ministar Vrdoljak je najavio još krajem prošle godine, kada je izjavio da će prijedlog MOL-u biti predan na pregovorima u prosincu. No, pregovori se tada nisu dogodili. Vrdoljak je tada najavio da je Hrvatska spremna i za opciju otkupa MOL-ova udjela u Ini ako MOL odbije prijedlog o zajedničkom upravljanju tvrtkom. On je tada najavio da bi Hrvatska MOL-ove dionice u Ini mogla kupiti osiguranim kreditom ili surađivati s mađarskom kompanijom na prodaji njezina udjela nekom drugom. Kako neslužbeno doznajemo, Vlada bi, ako MOL odbije novi prijedlog dioniničarskog ugovora, mogla sudskim putem zatražiti raskid postojećeg međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009. godine, a za koji je presudom Vrhovnog suda Ivi Sanaderu potvrđeno da je sklopljen koruptivnim metodama.

Izborna godina

Hrvatska je poništenje prvog dodatka dioničarskom ugovoru i s njim povezanog ugovora o plinskom poslovanju zatražila još prije godinu dana arbitražnom tužbom protiv MOL-a Komisiji Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Tom tužbom Hrvatska zapravo traži da joj se vrate upravljačka prava u Ini kakva je imala prije ugovora iz 2009., ali traži i naknadu štete. U obrazloženju tužbe navodi se da se ugovori trebaju poništiti jer su bili izravna posljedica mita koje je MOL isplatio bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Prema tvrdnjama naših sugovornika, Vlada se odlučila za tvrđu politiku prema MOL-u i kako bi u izbornoj godini pokazala da brani nacionane interese i da joj je namjera spasiti Inu.

Zakonom se želi spriječiti prodaja dionica MOL-a

Vlada je, prema neslužbenim informacijama, MOL namjerava ograničiti i u slučaju prodaje njegovih dionica. Kako bi zaštitila nacionalne interese, Vlada će promijeniti Zakon o privatizaciji Ine kojim bi država zabranila prodaju dionica Ine bez prethodne suglasnosti države. U tom slučaju MOL svoj paket dionica ne bi mogao prodati bez Vladina odobrenja. Na taj način Vlada bi mogla kontrolirati MOL-ove poteze na planu eventualne prodaje 47 posto vlasništva kompanije. Naime, iz MOL-a su u više navrata poručivali kako će, ako pregovori s Vladom ne uspiju, prodati svoje dionice. Dapače, otvorili su data room za potencijalne zainteresirane kompanije. U više navrata spominjale su se zainteresirane kompanije iz Rusije, Poljske i SAD-a. No, navodno, interes je uvijek zapeo na previsokoj cijeni koju je MOL tražio za svoj dio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:49