‘ZABUNIO SAM SE‘

Novi manevar Grlića Radmana oko prešućenih milijuna: ‘Molim Povjerenstvo za pomoć...‘

U zahtjevu za izdavanjem još jednog mišljenja Povjerenstva, ministar tvrdi da je ‘zabunom‘ propustio unijeti dividende

Gordan Grlić Radman

 Lucija Ocko/CROPIX

Još od 2019., kad je prvi put popunjavao imovinsku karticu, ministar Gordan Grlić Radman zna da mora prijaviti prihode od profita Agroproteinke čiji je suvlasnik. Ta obveza jasno je navedena ne samo u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, već mu je na nju izričito ukazalo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u mišljenju od 11. listopada 2019. Potvrđeno je to novinarima u petak na sjednici Povjerenstva.

Dužnosnik, naime, ima pravo tražiti mišljenje Povjerenstva kad ima bilo kakvu dvojbu oko reguliranja svog sukoba interesa, pa i oko popunjavanja imovinske kartice, što je Grlić Radman 2019. odmah po stupanju na ministarsku dužnost i iskoristio. Pitao je Povjerenstvo može li tijekom ministarskog mandata primati dividende od dobiti koje ostvaruje Agroproteinka čiji je suvlasnik. Povjerenstvo mu je u pisanom mišljenju od 11. listopada 2019. odgovorilo da može i u njemu izričito ukazalo kako je prihod od dividende dužan svake godine unositi u imovinsku karticu.

No ovih dana Grlić Radman je, nakon što je portal Index otkrio da je u četiri godine u imovinskoj kartici prešutio čak 2,11 milijuna eura (15,8 milijuna kuna) prihoda od dobiti Agroproteinke, ponovno uputio Povjerenstvu zahtjev za mišljenje oko prijavljivanja u imovinsku karticu tih dividendi. Teško se oteti dojmu da je njegov ponovni zahtjev za nečim što mu je od 2019. bjelodano jasno očito smišljen radi stvaranja javnog dojma da doista ne razumije što mora činiti sa svojom imovinskom karticom.

image

Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Lucija Ocko/CROPIX

Povjerenstvo je na sjednici u petak izvijestilo da ih je Grlić Radman zatražio mišljenje mora li prešućene dividende unijeti u karticu odmah ili tek u siječnju 2024. kad dužnosnici popunjavaju imovinske kartice za 2023. U zahtjevu ministar ponavlja kako je "zabunom" propustio unijeti dividende i da moli pomoć Povjerenstva pri svakom sljedećem popunjavanju kartice. Povjerenstvo mu je sa sjednice u petak poručilo kako "nema zapreke" da prešućene dividende od 2018. do kraja 2022. odmah unese u imovinsku karticu, ali i da je protiv njega zbog tog prešućivanja pokrenulo postupak. Dividendu za 2023. dužan je u imovinsku karticu unijeti u siječnju 2024. kad bude popunjavao imovinsku karticu za ovu godinu.

Povjerenstvo je HDZ-ovoj gradonačelnici Malog Lošinja, Ani Kučić, većinom glasova odredilo kaznu od 1000 eura zbog sukoba interesa u kojem se našla zbog korištenja službenog vozila u privatne svrhe. Kaznu će platiti u pet mjesečnih rata. Povjerenstvo je utvrdilo da je lošinjska gradonačelnica, koja je na tu dužnost došla nakon što je dotadašnji gradonačelnik Gari Cappelli prihvatio ministarsku dužnost u Plenkovićevoj Vladi, koristila službeno vozilo 24 sata na dan bez valjano popunjenih radnih i putnih naloga. Zanimljivo je da ovaj postupak protiv nje Povjerenstvo vodi još od 2020. i da se razvlačio do danas jer je gradonačelnici Kučić moralo slati čak četiri zahtjeva za očitovanje.

Jednoglasnom odlukom Povjerenstvo je u petak izreklo opomene saborskom zastupniku Anti Prkačinu i ravnatelju KBC-a Rebro, Anti Ćorušiću. Prkačin je zaradio opomenu jer 2021. uopće nije podnio imovinsku karticu, niti reagirao na upozorenje koja mu je to tijelo uputilo, a kao olakotna okolnost uzeto mu je da je za 2022. ipak podnio karticu.

Ravnatelj KBC-a Rebro, Ante Ćorušić, u imovinskoj kartici zaboravio je unijeti da mu je supruga vlasnica liječničke ordinacije obiteljske medicine i OPG-a. U očitovanju Povjerenstvu opravdavao se da nema iskustva u popunjavanju kartice, da je prijavio suprugine prihode pa je smatrao da je to dovoljno i da je, da bi popunio imovinsku karticu, morao konzultirati financijskog stručnjaka. Nakon dva upozorenja Povjerenstva, Ćorušić je karticu dopunio, pa mu je to uzeto kao olakotna okolnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:42