AFERA MEJLOVI

NOVI MEJLOVI GRUPE BORG: I MOST JE DETALJNO BIO UPUĆEN U PROCES PISANJA LEX AGROKOR Član grupe kojeg je predložio Most nakon svega hvalio M. Dalić

 
 CROPIX

“Poštovana gđo Dalić! Što reći nego čestitati u prvom redu vama kao spiritus movensu cijele priče, a zatim i svim stalnim i povremenim članovima ekipe na odlično obavljenom zadatku. Puno sam optimističniji glede budućnosti ove naše države s obzirom na to da sam upoznao tako kvalitetne ljude. Svi odreda ste izuzetni profesionalci i stručnjaci, vjerujte da ne govorim samo iz kurtoazije već iz srca. Jako se veselim susretu u nešto opuštenijim okolnostima s napomenom kako i meni utorak više odgovara. Ugodan vikend i bravo još jednom”, navodi u e-mailu 31. ožujka prošle godine Zoran Besak iz Etične banke, odgovarajući tadašnjoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić.

Besak se tih dana također nalazio s takozvanom skupinom Borg i sudjelovao u izradi samog lex Agrokor, a njega je, kao i Branimira Bricelja, u tu radnu skupinu predložio tadašnji koalicijski partner HDZ-a Most. Portal Index dosad je objavljivao mailove pojedinih članova skupine kao što su oni tadašnje ministrice gospodarstva Martine Dalić, Tonćija Korunića iz InterCapitala te odvjetnika Borisa Šavorića, pa i drugih, no na svim tim listama vidljivo je da je te mailove primao i Besak koji, pak, otkako je afera izašla u javnost odbija javno nastupati. Isto tako njegovi odgovori na mailove nisu objavljivani u toj mjeri.

S javnošću je proteklih dana uglavnom komunicirao Goran Jeras iz Etične banke, tvrdeći da Besak “ima svog posla”. Sve što je Besak za Jutarnji list napisao kad smo ga ranije pitali za komentar jest “nemam komentara, odnosno ne dajem izjave” te “hvala na razumijevanju”. Kad smo mu u ponedjeljak poslali spomenuti mail, nije ništa odgovorio. Jutarnji list na uvid je dobio još i neke e-mailove djelatnice iz Ministarstva pravosuđa, koje je tada vodio Ante Šprlje, također ministar iz redova Mosta, a iz kojih je također vidljivo da su i njihovi službenici sudjelovali u pisanju spomenutog zakona. Međutim, to nije sve, jer još jedan od mailova očito ukazuje da su o svemu što se događalo oko lex Agrokor bili iznimno dobro upućeni i u samom vrhu Mosta.

Jer Tonći Korunić iz InterCapitala je 27. veljače u mailu napisao sljedeće: “Jedino pragmatično rješenje i valjda ispravni put je donijeti zakon o kupnji, restrukturiranju i prodaji Agrokora gdje će se (u demokratskoj proceduri) pokušati definirati cjelokupni proces, s ciljevima i zaduženjima/odgovornostima. Kada se jednom to donese, onda valjda više neće biti prilike za iskakanje iz dogovora jer je to nešto što je donio Sabor. Slično je naložio i Ustavni sud u slučaju referenduma za autoceste - ne treba Vlada sazivati referendum, ali joj se preporučuje da odluku o tome donese kroz zakon i raspravu u Saboru, jer je to demokratski način rješavanja problema. Božo (Petrov) se ponudio to progurati - dok je vruć trebalo bi ga pustiti da isporuči. Možda sam ja politički naivan, ali ne vidim kako to drugačije riješiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:17