IVAN PALADINA

Novi ministar graditeljstva: Nisam radio samo s ruskim, nego i američkim i izraelskim kapitalom

Parlamentarna većina jednoglasno je dala podršku Ivanu Paladini koji se danas predstavlja saborskim zastupnicima

Ivan Paladina

 Damir Krajač/Cropix

Parlamentarna većina podržala je danas Ivana Paladinu za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. On se danas u 9 sati predstavio saborskim zastupnicima na odborima za graditeljstvo i gospodarstvo, a zatim je potvrđen u Saboru i položio prisegu te je na taj način zamijenio uhićenog Darka Horvata.

Nakon što je Paladina jučer koalicijskim partnerima u kratkim crtama predstavio svoj program kako ubrzati obnovu i govorio o dosadašnjem radu, svi članovi koalicije postavljali su mu pitanja.

Ruski kapital

Partnere je najviše zanimao njegov dosadašnji odnos s ruskim poduzetnicima u Hrvatskoj, budući da je veći dio svoje poslovne karijere vezao uz ruski kapital u Hrvatskoj, a u tvrtki koja ima koncesiju na Kupare ima i deset posto suvlasništva. Sada bi Ministarstvo kojemu će biti na čelu trebalo odlučivati o Kuparima pa se odmah počelo postavljati pitanje potencijalnog sukoba interesa. On se, rekao je partnerima, o tome već konzultirao s odvjetnikom.

Proces izlaska iz vlasničke strukture tvrtke Kupari Luxury Hotels Paladina je pokrenuo prije više od dvije godine i to je sada na Trgovačkom sudu. Dok se to ne riješi, on će prebaciti upravljačka prava na treću osobu, a za bilo koju odluku koja će se donositi, a koja bi mogla predstavljati potencijalni sukob interesa, on će se, rekao je, izuzeti iz odlučivanja. Sve će, rekao je, raditi u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa i u konzultaciji s Povjerenstvom.

O potencijalnom sukobu interesa i bliskosti s ruskim kapitalom Paladinu je jučer pitao predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Odgovorio mu je da je kao poduzetnik radio s ruskim, ali i s američkim i izraelskim kapitalom te da će napraviti sve da izbjegne sukob interesa.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, pitao je je li se tražila sigurnosna provjera za kandidata za ministra, no predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da ne postoji zakonska osnova da se provjerava kandidata za ministra prije preuzimanja dužnosti. - Sukladno zakonu, nije zatražena sigurnosna provjera jer to nije ni moguće zatražiti za kandidata prije stupanja na dužnost – rekao je.

Plenkovićev izbor

Koalicijski partneri, nakon što nije prošao premijerov prijedlog da novi ministar bude predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, rekli su da će podržati bilo kojeg kandidata koga Plenković predloži, tako da je jučerašnja jednoglasna podrška bila očekivana. Plenković je spomenuo da je kao glavni savjetnik HPB-a sudjelovao u prodaji Sberbanka Hrvatska toj banci.

- Ovo je Plenkovićev izbor, on stoji iza njega i mi smo ga podržali. Svjestan je da će biti neugodnih pitanja oko ruskog kapitala i morat će se s time nositi - kaže jedan član koalicije.

Na koalicijske partnere, kažu, ostavio je dobar dojam u tom kratkom vremenu koliko su ga uspjeli upoznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:58