GORDAN GRLIĆ RADMAN

NOVI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA PREDSTAVIO SE MEDIJIMA 'U novinama piše da sam rekao nešto što nisam rekao'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Gordan Grlić Radman, novi ministar vanjskih poslova imenovan u rekonstrukciji Vlade prije nekoliko dana, danas se predstavio novinarima iznijevši zadatke i poslove koji ga očekuju na poslu ministra.

Na samom je početku zatražio minutu šutnje u čast Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u Afganistanu. Kazao je pritom kako ga je to vratilo u '91. godinu, u trenutak kad je Hrvatska izgubila svog prvog vojnika, spomenuvši i prvog hrvatskog predsjednika i pozvavši se na njegovu viziju države i značaja međunarodnih odnosa.

Predsjedanje EU je, naravno, najvažniji zadatak koji predstoji Hrvatskoj u narednom razdoblju, za što je ministar Grlić Radman rekao da je Hrvatska spremna. Kazao je pritom kako će to, između ostalog, značiti i velik broj zasjedanja, putovanja i posjeta, i kako će to biti i trošak, ali će sve biti transparentno prikazano.

Grlić Radman očekuje da će to koštati 73 milijuna eura, što je manje od 80 milijuna eura koliko je Bugarska potrošila, a puno manje od austrijskih 93 milijuna eura. U nekoliko je navrata spomenuo catering koji će biti važno osigurati i istaknuo građevine koje će biti uređene za predsjedanje, kao što su druga scena HNK i Nacionalna i sveučilišna knjižnica te usporedio to s gradnjom uoči Univerzijade i odlučnošću tadašnjih hrvatskih političara da urede Zagreb.

Zagreb, 260719.
Zrinjevac.
Ministarstvo Vanjskih i Europskih poslova.
Na fotografiji: Gordan Grlic Radman, prva press konferencija novog ministra.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

- Među prioritetima koje ćemo predstaviti u prosincu namjeravamo dati naglasak na gospodarske ciljeve: ujednačeni i održivi gospodarski rast, jačanje kongregacije odnosno smanjenje razlika između gospodarske razvijenosti između država i regija; jačanje konkurentnosti Unije, uključujući produljenje gospodarske i monetarne unije, što su europski interesi - rekao je Radman.

Nastupajući malo nekonvencionalnije za karijernog diplomata, Grlić Radman je, često iznoseći osobne impresije Hrvatske u svijetu, između ostalog, rekao da Nijemci zavide Hrvatima zbog nacionalnog identiteta i da su Hrvati najbolje integrirani u Njemačkoj. O odnosima sa susjednim zemljama i njihovim nastojanjima da uđu u EU ministar je rekao kako Hrvatska razumije i podržava njihova nastojanja, ali i da je Hrvatska dobila svoje uvjete pri ulasku te tako uvjete moraju ispuniti i druge države.

- Nema ulaska na mala vrata - izjavio je, a spomenuvši Bosnu i Hercegovinu podsjetio da su Hrvati potpisnici Daytonskog sporazuma koji se može mijenjati i da "hrvatski član Predsjedništva mora biti biran od Hrvata".

Referirajući se na problematiku iregularnih imigranata, ministar je rekao da "mediji objavljuju ono što objavljuju, ali Hrvatska ima podršku na međunarodnoj razini" te da je Europa jako zahvalna jer Hrvatska ne čuva samo svoje vanjske granice, nego i granice EU.

Tijekom hrvatskog predsjedanja najviše rasprave bit će oko "postizanja dogovora oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije" u čemu će Hrvatska djelovati "pravovremeno i kvalitetno oko postizanja dogovora", odnosno proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Svjedok pogibije prvog hrvatskog vojnika

Spomenuvši pogibiju hrvatskog vojnika u Afganistanu, rekao je da je on bio svjedok pogibije prvog hrvatskog vojnika kada je na Krvavi Uskrs došao iz Švicarske u Zagreb kako bi mu se ovdje rodilo dijete.

- Hrvati koji su davno otišli iz Hrvatske moraju se u predstavništvima osjećati kao svoji na svome - kazao je o iseljenima otprije nekoliko desetljeća te istaknuo da treba koristiti njihovo znanje i iskustvo. - Oni hoće surađivati, imaju jaku emociju prema Hrvatskoj - rekao je Grlić Radman. Iseljene u posljednjih nekoliko godina nije spomenuo.

Zagreb, 260719.
Zrinjevac.
Ministarstvo Vanjskih i Europskih poslova.
Na fotografiji: Gordan Grlic Radman, prva press konferencija novog ministra.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

'Probleme rješavamo kao u obitelji'

Grlić Radman očekuje da mediji i Ministarstvo rade zajedno, na istom poslu, i osvrnuo se na razgovore na saborskom Odboru.

- Svi su tražili afere. Problema ima, svagdje, ali probleme rješavamo kao u obitelji - izgovorio je.

'U novinama piše da sam rekao nešto što nisam rekao'

- Vi trebate informacije. Vjerujte mi, mi želimo s vama surađivati. Ono što je najvažnije u našem odnosu ovdje u Hrvatskoj jest da se poštujemo, da se uvažavamo i da budemo korektni. Ja sam, recimo, nešto rekao, onda se u novinama objavi nešto sasvim drugo što nisam rekao. S te strane to nije u redu jer ono što sam rekao, rekao sam.

Ono što nisam rekao, nisam rekao. A obično se to reintepretira. Napiše se: rekao je to i to. Ako ste čitali novine jučer i danas, uopće nisam rekao to što piše, a ispada da sam rekao - ispričao je o tome što se sve objavljuje pod njegovim imenom.

'Nije moja žena rodica ženi Mate Granića'

Referirao se i na rodbinski odnos s Matom Granićem i kazao da on ne postoji.

- Ja sam vrlo ponosan na razdoblje 90-ih godina kada sam surađivao s Matom Granićem. Mate Granić je moj prijatelj. Možda je šteta što mi Mate Granić nije rođak. Mate Granić mi nije rođak, niti njegova supruga, kao što moja supruga nije rodica Mati Graniću niti njegovoj supruzi - ispričao je zabavivši prisutne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:26