NAJAVA MINISTARSTVA

Novi model obiteljske mirovine znat će se u lipnju: ‘Oko 250.000 osoba bit će na dobitku za 10 posto‘

Ne možemo dozvoliti da nakon smrti bračnog partnera nadživjeli padaju u zonu siromaštva, kaže Silvano Hrelja

ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/CROPIX

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava doznaje se da će kriteriji i konačni, redefinirani model obiteljske mirovine biti tijekom lipnja raspravljeni na sastanku Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine i predstavljeni široj javnosti.

Nakon predstavljanja na redu je javno savjetovanje, a potom će se provesti redoviti zakonodavni postupak u dva čitanja. Primjena novog zakonodavnog okvira, odnosno povećanje obiteljskih mirovina, predviđena je od 1. siječnja iduće godine, kažu u Ministarstvu

Ranije je najavljeno kako je cijeli paket novog modela "težak" milijardu kuna.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je povećanjem obiteljskih mirovina uvjetovao potporu vladajućoj većini, izjavio je ovoga tjedna u Saboru kako će se prvi put dogoditi da ciljana skupina umirovljenika od oko 250.000 osoba bude na dobitku za najmanje 10 posto u odnosu na svoje sadašnje mirovine.

Hrelja je svjestan da će i dalje biti nezadovoljnih jer se mirovine ne dižu svima, no procijenjeno je da su obiteljske mirovine po uplatama doprinosa među najnižima.

"Ne možemo dozvoliti da nakon smrti bračnog partnera nadživjeli, a obično su to umirovljenice, padaju u zonu siromaštva", izjavio je.

Po riječima predsjednice Matice umirovljenika Hrvatske Višnje Fortune, članice radne skupine, radi se na dva prijedloga kojima se umirovljenicima osigurava mogućnost izbora.

Udovice i udovci moći će se odreći svoje mirovine i preuzeti 80 posto mirovine svog pokojnog partnera, ako je ona bila veća, ili će moći ostaviti svoju cijelu mirovinu, ako je niža, te prema određenim kriterijima dobiti do 50 posto mirovine svoga partnera, kaže Fortuna. Sličan model ima Austrija.

Smatra kako će to biti iskorak na bolje za korisnike obiteljskih mirovina, no upozorava i da bi to povećanje mogli "pojesti" dvoznamenkasta inflacija, poskupljenje energenata i prelazak na euro.

"Da je povećanje bilo prije dvije ili tri godine, bio bi to velik iskorak. Sad, po ovome što vidimo, do 2023. možda će te mirovine opet biti ispod linije siromaštva. To je problem svih umirovljenika, ne samo onih s obiteljskim mirovinama", ocijenila je Fortuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 17:00