ROBERT HRANJ

NOVI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA O NABAVI BORBENIH AVIONA 'Prve ponude očekujemo početkom svibnja, a evo i kada bismo trebali donijeti konačnu odluku'

Damir Krstičević i Robert Hranj
 Damjan Tadic / CROPIX

Viceadmiral Robert Hranj novi je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, no najvišu vojnu dužnost preuzima u nimalo idiličnim uvjetima. Naime, migrantska kriza prijeti, a mnogi zazivaju da se vojsku pošalje na granice.

Hranj je gostujući u Temi dana HTV-a izjavio da je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće koje društvo može staviti pred nju.

U skladu sa sadašnjim odredbama zakona HV može pružiti ekstenzivnu logističku potporu - transporta, medicinske evakuacije, izgradnje kampova, medicinske i veterinarske potpore i inženjerske potpore.

- Vojska ima, operativne planove i namjenski organizirane snage koje bi se po odluci aktivirale u prigraničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u zraku. U prvoj fazi bit će spremno 2500 vojnika, a može se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura, rekao je načelnik Glavnog stožera.

Hranj je komentirao i nabavu borbenih zrakoplova. Kaže da se radi o političkoj odluci, ali da Hrvatskoj takav avion treba. Na pitanje trebaju li nam novi ili rabljeni avioni kazao je kako je najbitnije da nakon analize odaberemo najbolju opciju u odnosu na kvalitetu i cijenu i političarima ponudimo odabir.

- Prve službene ponude trebale bi doći 7. svibnja. Mi bismo ih analizirali iduća dva mjeseca. Ponuditeljima bismo dali priliku da poprave ponude i u kolovozu donijeli konačnu preporuku. U rujnu bi se mogla donijeti odluka u kojemu smjeru ići, kazao je Robert Hranj.

Što se ulaganja u mornaricu tiče, načelnik Glavnog stožera kaže da će sve biti u skladu s resursima.

- Morat ćemo završiti proces uvođenja pet ophodnih brodova. Slijedi nabava dva broda za protuminske aktivnosti, čišćenje mora od mina. Potom, u idućih 12 godina planiramo izgraditi veći ophodni brod, od oko 90 m. Bio bi to najveći ratni brod za borbeno djelovanje, kazao je Hranj.

Dodao je kako su nakon prvih testiranja prototipa dobili izvanredan brod, dosad najbolji brod u HRM-u, piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:57