SMANJENJE IZOSTANAKA

Novi plan za učenike: Sva djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati!

"Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija", rekao je potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović

Ilustrativna fotografija

 Boris Kovacev/Cropix

Školska djeca uskoro će trebati obaviti testiranje uoči odlaska u škole. Kako doznaje Jutarnji, u tijeku je razrada plana koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po njemu bi se testovi distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima. Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, a Ministarstvo će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije. Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, potvrdio je za Jutarnji list da se ide u tome smjeru, s ciljem da zdrava djeca čim manje izostaju s nastave.

- Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje - kaže Božinović.

Financijska konstrukcija

Napominje i kako će detalje uskoro objasniti Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije povjerenstvo u suradnji s HZJZ-om donosi pravila. Također, važno je vidjeti i financijsku konstrukciju. Po okvirnim podacima, mjesečno bi za testove trebalo izdvojiti između 70 i sto milijuna kuna.

Očiti je cilj ovoga poteza da škole ostanu otvorene, da učenici u najvećoj mjeri budu na nastavi u razredu, odnosno da se smanji broj samoizolacija. U Vladi vjeruju kako je riječ o dobrom planu s čijom bi realizacijom trebalo početi što prije. To zasad, kažu, ovisi o logistici, s obzirom na velik broj testova i lokacija na koje ih treba distribuirati.

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako postoji intencija da bude što manje izostanaka učenika iz škola.

- Vidimo da omikron nije ugrozio zdravstveni sustav, da se veći broj zaraženih ne reflektira u znatno veći broj hospitaliziranih, niti u većem broju ljudi na respiratoru (…). Na tom tragu, želeći imati što više djece u učionicama, smatram da bi ovakvo rješenje, gdje bi se organiziralo testiranje, bilo primjereno. Što smo sigurniji, to bolje, izjavio je premijer.

Puno samoizolacija

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od utorka, na online nastavi je ukupno 255 osnovnih i srednjih škola, pozitivnih učenika je 12.220, a nastavnika 1810. Podatke o samoizolaciji, po kojima je pod mjerom trenutno 6766 učenika, treba uzeti s rezervom jer djelatnici HZJZ-a ne stižu unijeti sve podatke zbog velikog broja samoizolacija.

Najveći broj škola s nastavom na daljinu je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 93. Ukupno imaju 555 zaraženih učenika osnovnih i srednjih škola. U Zagrebu je 26 škola na online nastavi, a u Zagrebačkoj županiji njih 20. Varaždinska županija ima 17 škola s nastavom na daljinu, Brodsko-posavska 13, a Splitsko-dalmatinska 11.

Kako je danas objavio The Brussels Times, plan obrazovnih vlasti u Belgiji jest promijeniti pravila karantene za škole, odnosno prilagoditi ih na način da samo zaraženi učenici moraju ostati kod kuće. Za Belgiju bi to značilo prekid prakse po kojoj čitav razred odlazi u samoizolaciju u slučaju četiri i više pozitivnih učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2023 21:14