ISTRAŽIVANJE

Novi podaci otkrivaju: Jesensko voće puno je najopasnijih pesticida, pogledajte brojke

Europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) prodaju se s ostacima pesticida

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/Cropix/Cropix
Europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) prodaju se s ostacima pesticida

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), a prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća - europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) - prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih bolesti, ako se konzumiraju i u vrlo malim dozama.

Utvrđeno je kako je voće iz nekih zemalja više kontaminirano od drugih. Tako je gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 00:28