EPIDEMIJA

NOVI PODACI U nizu županija nema novih slučajeva, na krajnjem jugu sedmero, u Zagorju četvero, u Primorsko-goranskoj troje novooboljelih...

Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Županijski stožeri civilne zaštite i na Uskrs objavljuju nove podatke o situaciji s koronavirusom na njihovim područjima. Među prvima se priopćenjem oglasio istarski, koji je objavio da su u protekla 24 sata ispitana 52 uzorka brisa i svi su negativni na koronavirus, tj. u Istarskoj županiji nema novooboljelih.

Osam pacijenta je izliječeno, što čini ukupno 30 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 12 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb.

Četvero novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji

U priopćenju stožera Krapinsko-zagorske županije navodi se da je u protekla 24 sata evidentirano četvero novozaraženih - jedna osoba iz Đurmanca, dvije iz Krapine i jedna iz Stubičkih Toplica. Ukupno je na području županije zabilježeno 100 slučajeva zaraze Covidom-19.

Nalaze čeka 10 osoba, od kojih 6 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 618 osoba.

U razdoblju od 11. do 12. travnja 2020. godine, u vremenu od 7:00 do 7:00 sati evidentirano je kršenje mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Vezano za navedenu Odluku utvrđeno je 13 kršenja od strane građana (nisu imali propusnice), navodi se u priopćenju.

Tri nova slučaja u Primorsko-goranskoj županiji

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusa, među kojima je jedan strani državljanin, rekli su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Druge dvije osobe iz iste su obitelji, napomenuli su. Ukupan broj trenutno evidentiranih zaraženih osoba na području PGŽ sada je 51.

Bez novooboljelih u Zadarskoj županiji

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, od subote nema novih pozitivnih nalaza, tako da je ukupan broj zaraženih korona virusom na području Zadarske županije - 72, javlja Zadarski.hr.

Do sada su na zadarskom području testirane ukupno 643 osobe. Od 72 pozitivne osobe devet ih je na COVID odjelu zadarske Opće bolnice od kojih 2 na respiratoru.

Policijski službenici su na području PU zadarske u protekla 24 sata obavili 326 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije i utvrdili kako se u tom vremenu jedna osoba nije pridržavala izrečene mjere.

U odnosu na nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 40 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

- Još vas jednom molimo nemojte boraviti i zadržavati se na bilo kojoj javnoj površini kako se ne bi stvorila velika koncentracija ljudi jer tada nećete biti u mogućnosti poštivati pravila distance i izbjegavanja kontakata. Još jednom apeliramo na građane da se ne zadržavaju u velikom broju na svim javnim površinama gdje se može kretati i zadržavati veći broj osoba - poručju iz Stožera.

Brodsko-posavska županija: Nema novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih od Covida-19, a u toj je županiji do sada zabilježeno ukupno 19 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U karanteni su do sada bile ukupno smještene 24 osobe u samoizolaciju od čega je 10 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije.

Trenutno se u karanteni nalazi 14 osoba od čega 7 osoba pristiglih iz Njemačke te po jedna iz Češke, Austrije, Španjolske, Švicarske, Francuske, Finske i Hrvatske, naveo je načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković.

Županijski Stožer civilne zaštite poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi socijalnog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju. Ujedno svim stanovnicima Brodsko-posavske županije Stožer CZ želi sretan, miran i blagoslovljen Uskrs.

Ni na bjelovarskom području nema novooboljelih

Bjelovarsko-bilogorska županija nema novih osoba zaraženih koronavirusom, objavio je tamošnji županijski stožer.

Jučer su u Općoj bolnici Bjelovar testirane dvije osobe. Jedan nalaz je negativan, a drugi se očekuje tijekom dana. Za sada je u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus pozitivno testirano 9 osoba, osam njih je s područja županije, a jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a trenutno se liječi u samoizolaciji u Garešnici.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 510 osoba, a zabilježeno je 35 slučajeva kršenja mjera samoizolacije.

- Broj je to koji već danima značajnije ne raste zahvaljujući tome što se naši sugrađani koji se nalaze u samoizolaciji pridržavaju svih mjera i uputa koje su dobili, i to je ono što treba pohvaliti, ali i istaknuti da se tim putem mora nastaviti i dalje, navodi se u priopćenju.

Drugi dan zaredom bez novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Drugi dan zaredom u Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Testirano je 77 uzoraka i svi su bili negativni, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije ostao na 103.

„U KBC-u Osijek i ZZJZ Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obavljeno je testiranje na koronavirus ukupno 105 uzoraka (77 s područja Osječko-baranjske, a 28 za Vukovarsko-srijemsku županiju). Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 26 oboljelih osoba, od kojih su tri na respiratoru, no nakon potvrde dvostrukim negativnim testovima broj izliječenih pacijenata od COVID-a na području županije povećan je na ukupno 11. Na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Našice i dalje je samo jedna osoba“, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U samoizolaciji je ukupno 209 osoba, odnosno 9 manje nego prethodnog dana, a PU osječko baranjska obavila je 37 provjera osoba u samoizolaciji, i to tri po dojavi građana i 34 samoinicijativno. U tri slučaja osobe nisu zatečene na prijavljenoj adresi (2 u Našicama i 1 u Đakovu). E-propusnice policija je provjeravala na 8 stalnih i 43 povremenih punktova. Legitimirano je 2.644 osoba, od kojih šest nije imalo valjane propusnice te im nije dopušten prolazak.

Dva nova slučaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji su dvije nove osobe iz Vinkovaca pozitivne na koronavirus, ukupno oboljelih osoba je 34, objavio je županijski stožer.

U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, sveukupno dosad na području županije 498.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 476 osoba, tijekom jučerašnjeg dana bilo je četiri prijave o kršenju samoizolacije od kojih je jedna utvrđena kao osnovana. U objektima za karantenu nalaze se dvije osobe i još dva vozača kamiona.

COVID-19 ambulante su imale dva poziva osoba te su im dani odgovarajući savjeti.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika, 2 medicinske sestre, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik.

Ukupno su 3 liječnika, 8 medicinskih sestara i 2 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

Tri nova slučaja u Šibensko-kninskoj županiji

Na području Šibensko-kninske županije u zadnja 24 sata registrirane su još tri osobe pozitivne na koronavirus, tako da se s današnjim danom broj oboljelih u županiji popeo na 67, javlja portal ŠibenikIn. Svi novooboljeli su pacijenti OVB ‘Hrvatski ponos’ Knin.

Riječ je o pacijentima iz OVB „Hrvatski ponos“ Knin, jedan je iz Knina, drugi s područja Općine Biskupija, a treći s područja Općine Primošten. Za sada je 12 pacijenata iz kninske bolnice pozitivno na koronavirus, izvijestili su iz Županijskog stožera.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru i njihovo stanje je stabilno. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split.

U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije, provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere. Stožer i dalje apelira na građanstvo da ostanu kod kuće, izlaze samo ako je neophodno jer o nama samima ovisi koliko će ovo trajati.

Petero novoboljelih u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje do 11 sati evidentirano je 110 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 5 osoba više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a dvije su preminule, objavio je županijski stožer.

Sedmero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 7 novih pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno su zaražene 92 osobe, izvijestio je tamošnji stožer civilne zaštite.

Prema Zagrebu je od početka epidemije upućeno 866 uzoraka na testiranje. Trenutno je hospitalizirana 31 osoba, 23 u Općoj bolnici Dubrovnik i 8 u studentskom domu.

U Pločama su uzeti uzorci 12 korisnika i 6 djelatnika doma za starije i nemoćne, svih 18 je pozitivno na koronavirus.

U dubrovačkom domu za starije i nemoćne su uzeti brisevi svih korisnika i djelatnika doma, do sada prema pristiglim rezultatima, a odnosi se na djelatnike, 12 nalaza je negativno. Dvije osobe su izliječene, svekupno je četvero izliječenih.

Od sedam novih potvrđenih, 5 ih je iz doma u Pločama, jedna osoba je iz Konavala, a druga iz Slivnog, i radi se o obiteljskom kontaktu ranije zaražene osobe.

Nema novooboljelih u Varaždinskoj županiji

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Time je situacija u odnosu na dan ranije ostala nepromijenjena. Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je ukupno 12 osoba.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 19 osoba, dok se jedna osoba nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

I dalje se statistički pribrajaju tri oboljele osobe s prebivalištem u našoj županiji, koje u Zagrebu žive, tamo su testirane i tamo se liječe.

Tijekom jučerašnjeg dana u Županiji su testirane 22 osobe, a ukupni broj testiranih je 686. U mjeri samoizolacije nalazi se 1665 osoba, od čega je 49 novih registrirano tijekom jučerašnjeg dana. Kod 70 osoba radi se o kontaktima oboljelih osoba.

U Virovitičko-podravskoj županiji već 11. dan nema novooboljelih

Na području Virovitičko-podravske županije i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, 11. dan zaredom, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Oboljelih je dvoje, nalaze se u kućnoj samoizolaciji i više nemaju simptome bolesti, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

U proteka 24 sata testirano je 17 uzoraka što je znatno više nego proteklih dana. Do sada je u jednom danu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević poslano najviše 9 uzoraka.

„Ne događa se ništa ne predviđeno. krenuli smo s testiranjem zdravstvenih radnika, a bilo je i nekoliko preventivnih testiranja u Domu Borova. Inače smo, shodno situaciji, malo pojačali broj testiranja, nakon Uskrsa intenzivirat sukcesivno u domovima za starije. Svaki dan će biti veći broj uzoraka“, objasnio je Hini epidemiolog dr. Miroslav Venus, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Do sada je s područja Virovitičko-podravske županije testirano 127 osoba, a 125 nalaza je bilo negativno.

14 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 14 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita 7, Makarske 1, Omiša 1, Solina 1, Vrgorca 2, Otoka 1 i Segeta 1, javlja Slobodna Dalmacija.

Među novooboljelima je 7 osoba iz samoizolacije, a među njima nema zdravstvenih djelatnika.

85 osoba je hospitalizirano, 8 osoba se nalazi na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije, 1 iz Dubrovačko-neretvanske, 1 iz Šibensko-kninske i 1 iz Zadarske županije. 108 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. U karanteni hotela Zagreb nalazi se 22 osobe; od čega 7 stranih državljana.

Na dan 12.4.2020. ukupno je 327 osoba zaraženo koronavirusom.

U Međimurskoj županiji nema novozaraženih

Na području Međimurske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, sva testiranja su negativna, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer za civilnu zaštitu.

Od početka globalne pandemije korona virusa, u Međimurju je zabilježeno ukupno 7 zaraženih osoba, od čega su dvije osobe ozdravile, četvero osoba je unutar jedne obitelji, a sedma zaražena osoba radi na području susjedne županije.

Trenutno je na području te županije aktivnih 1.104 mjere samoizolacije.

U zadnjih tjedan dana određeno je 450 mjera samoizolacije, a u posljednjih 24 sata njih 38. U županijskom Stožeru se doznaje da je tijekom subote preko svih graničnih prijelaza na području Međimurske županije u Hrvatsku ušlo svega 163 putnika.

Od toga 96 domaćih te 67 stranih. Prema jučerašnjim podacima vidi se da je promet putnika na svim graničnim prijelazima u Međimurju bio jako slab, poručuju iz županijskog Stožera CZ.

U Karlovačkoj županiji dva nova slučaja, obolio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je u nedjelju da od jučer imaju još dvije novooboljele osobe od koronavirusa - jedna je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, a druga bliski kontakt već oboljele osobe koja je bila u samoizolaciji.

Uz njih su zaražene još tri osobe s boravištem u Karlovačkoj županiji, ali one za vrijeme inkubacije i obolijevanja nisu bile u toj Karlovačkoj županiji, te se ne vode u ovoj evidenciji.

Broj zaraženih u Karlovačkoj županiji tako se popeo na 27, jedan je pacijent umro, a jedan ozdravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:06