UZ POMOĆ POLITIKE?

NOVI POSAO NESUĐENOG EUROPARLAMENTARCA 'Nisam lagao, pričalo se da ću biti ravnatelj, a postao sam zamjenik'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ivan Tepeš, bivši predsjednik HSP AS i bivši potpredsjednik Vlade u mandatu Tomislava Karamarka, prošlog je tjedna počeo raditi kao zamjenik ravnatelja u Hrvatskoj matici iseljenika. Ta vijest prošla bi pomalo neopažena da je prije godinu dana u svojim izjavama nije najavio bivši stranački kolega Ivana Tepeša, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.

Razočaran Tepešovim odustajanjem od mandata u Europarlamentu u korist HDZ-a usred pregovora s Karamarkom, Ćorić je tada rekao kako će se “tek vidjeti koja je cijena njegova odustajanja, je li riječ o ucjeni ili o političkoj trgovini”. Optužbe da je prodao mandat HSP AS za novo radno mjesto Tepeš je tada demantirao govoreći kako ne želi ići u Bruxelles iz obiteljskih razloga.

Ćorić ga prati

- Obistinilo se ono što sam rekao jer je Tepeš u trenutku kada mu je istekla saborska plaća 6 plus šest mjeseci odmah dobio drugi posao, i to upravo u Matici, kako mu je bilo i obećano. Mi ga pratimo i vidjet će se što će još dobiti - rekao nam je Ćorić.

Što o okolnostima zapošljavanja u Hrvatskoj matici iseljenika kaže Ivan Tepeš?

Nakon nekoliko poziva u Maticu i bivšu stranku te poruka na mobitelima, Tepeš nam se javio na mejl i zatražio da mu pošaljemo pitanja koja nas zanimaju. Iako nije odgovorio na konkretna pitanja, Tepeš je na početku odgovora izrazio “iznenađenje što se problematizira moje imenovanje na radno mjesto zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, koje je obavljeno prema dosadašnjoj propisanoj uobičajenoj proceduri, a sukladno Zakonu o Hrvatskoj matici iseljenika i Statutu Hrvatske matice iseljenika te sukladno mojim kvalifikacijama”.

“Po struci sam profesor povijesti i etnologije, a u završnoj sam fazi pisanja doktorske disertacije na temu ‘Političko djelovanje HSS-a u iseljeništvu od 1945. do 1990. godine’. Vezano za vaš upit o političkoj trgovini, o tome nema ni govora jer je moj rad u Hrvatskoj matici iseljenika logičan slijed mojeg dosadašnjeg rada. Tematika iseljeništva je u mojem fokusu još od 2008., kada sam upisao poslijediplomski doktorski studij i odabrao temu doktorske disertacije vezanu uz hrvatsko iseljeništvo. Moje prijašnje radno mjesto bilo je u sustavu kulture grada Zagreba, a bio sam i predsjednik odbora za kulturu Skupštine Grada Zagreba. U vrijeme obnašanja dužnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora bio sam i član Odbora za Hrvate izvan Hrvatske”, navodi Tepeš.

“Nema tu politike”

Na naš upit je li ipak lagao kada je rekao da nije pregovarao o poslu u Matici odgovorio je: “Nema govora o mojem laganju, s obzirom na to da je prošle godine bilo upita hoću li postati ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, a što se nije ni dogodilo”.

Zašto je onda odustao od mjesta zastupnika?

“Nisam otišao iz niza razloga. Prvenstveno je to bilo vezano uz obitelj, jer sam htio ostati u Hrvatskoj, a drugi razlozi su bili politički. S obzirom na to da sam polučio slab rezultat na parlamentarnim izborima, dao sam ostavku na mjesto predsjednika HSP AS te sam se odlučio i politički povući. Svrha moje pozicije na listi za Europarlament bila je zamjena za moju tadašnju kolegicu Ružu Tomašić, koja je u klubu Europskih konzervativaca, a ne da zamijenim HDZ-ovog europarlamentarnog zastupnika, koji je u klubu Europskih pučana. Tako je i bilo normalno da umjesto dvoje zastupnika HDZ-a i EPP-a dođu zamjene iz HDZ-a, koji će raditi u sklopu EPP-a”, navodi Tepeš.

Na pitanja o političkoj pozadini imenovanja Tepeš je ponovio kako nije sudjelovao ni u kakvoj političkoj trgovini te kako se već više od godinu dana ne bavi politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:51