PROBLEMI U OPORBI

NOVI POSLIJEIZBORNI POTRES U SDP-u Vrh stranke zaustavio Bernardićev plan raspuštanja dijela ogranaka, otkrivamo tko se sve pobunio

 Ranko Šuvar / Hanza Media

Davor Bernardić, šef Socijaldemokratske partije Hrvatske, namjerava raspustiti predsjednike, Predsjedništva i Gradske odbore SDP-a u tri velika grada - Splitu, Dubrovniku i Slavonskom Brodu. SDP je u spomenutim gradovima postigao jako slabe rezultate na nedavnim lokalnim izborima, osvajaju tek pet do deset posto glasova, i sada će tamošnja stranačka vodstva platiti cijenu za dramatičan gubitak potpore među biračima.

Ali i oko ove odluke došlo je do sukoba među članovima Predsjedništva, na sjednici koja je održana prošli četvrtak, a nezadovoljnici su spriječili Bernardićevu struju da momentalno eutanazira rukovodstva u Splitu, Slavonskom Brodu i Dubrovniku.

Odgodili odluku

Prijedlog za raspuštanje podnio je Rajko Ostojić, ali kako je ta točka ‘razno’ bila posljednjih desetak minuta sjednice Predsjedništva, o tome će se odlučivati sljedeći put, najvjerojatnije za tjedan dana. Ostojiću su se suprotstavili Bojan Glavašević, Peđa Grbin, a navodno se ovako brzinsko raspuštanje vodstava tri važne organizacije nije se svidjelo ni Zlatku Komadini, inače, bliskom savezniku dvojca Bernardić-Ostojić. Stoga su članovi Predsjedništva SDP-a postigli kompromis i dogovorili kako će na sljedećoj sjednici analizirati zašto su rezultati tako loši, a onda odlučiti o raspuštanju vodstava u tri organizacije.

Obračun s oporbom?

Odmah su na internetu uslijedile reakcije Bernardićevih oponenata, koji su ga optužili da pokušava smijeniti vodstvo u Splitu jer se unutra nalazi veliki broj saveznika Ranka Ostojića, koji je poražen na izborima za predsjednika Socijaldemokratske partije. Postoji je i teza da se radi o Bernardićevom pokušaju eliminacije unutarstranačkih protivnika prije nego što socijaldemokrati još glasnije ustanu protiv njega.

Istina je, čini se, na strani Davora Bernardića jer SDP je u Splitu osvojio samo devet posto, a katastrofalni su bili i rezultati u Dubrovniku i Slavonskom Brodu. Sada se čeka da Arsen Bauk, kao predsjednik županijskog SDP-a, obavi razgovor s Darkom Parićem, koji vodi splitsku organizaciju, a onda će odlučiti članovi Predsjedništva. Jučer smo nazvali Parića, ali on je odbio dati bilo kakav komentar pa čak i na pitanje je li nesretan zbog moguće smjene.

Uništeni u Splitu

S druge strane, Marin Jurjević, dugogodišnji predvodnik splitskog SDP-a, drži kako su promjene neminovne nakon tako loših rezultata. Ali i podsjeća kako je pad počeo kada je Zoran Milanović na Svetog Duju 2016. ugasio cjelokupnu organizaciju u najvećem gadu Dalmacije:

“Tim je potezom uništio SDP jer smo već na idućim izborima izgubili oko sedam tisuća birača. Današnji SDP Splita je neprepoznatljiv, a u politici, kada vas ne prepoznaju, znači da ste mrtvi. Zato trebamo novo vodstvo, koje će vidjeti gdje se griješilo i ispraviti politiku jer puno ljudi u Splitu je spremno glasati za SDP”, procijenio je Baja Jurjević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:33