BORIS MILOŠEVIĆ

NOVI PREDSJEDNIK SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA 'Problem ćirilice neće nestati s novim popisom stanovništva, Srbi će i dalje živjeti u Vukovaru'

Boris Milošević
 Jure Miskovic / CROPIX

Iako prve reakcije gradonačelnika Ivana Penave u povodu odluke Ustavnog suda ne bude nadu da će se problemi srpske nacionalne manjine u Vukovaru riješiti lako, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević vjeruje u pregovore i dijalog. Četrdesetpetogodišnji pravnik iz Šibenika, u SDP-ovu mandatu i državni tajnik u Ministarstvu uprave, nedavno je preuzeo čelno mjesto Srpskog narodnog vijeća nakon što ga je 22 godine vodio Milorad Pupovac.

Arsen Bauk tvrdi da Vlada čeka da se problem Srba u Vukovaru riješi s novim popisom stanovništva, koji bi mogao pokazati da ih više nema 33,3 posto, pa i da nemaju pravo na pismo...

- Do stvarnih rezultata popisa stanovništva imamo barem tri, četiri godine. Treba razmišljati o tome da se određena stečena prava ne umanjuju čak ni u slučaju da se postotak smanji. Ustavni zakon govori o stečenim pravima. Savjetodavni odbor Vijeća Europe stalno naglašava kako je taj limit od najmanje trećine stanovništva za priznavanje prava za upotrebu pisma i jezika jako visok prag. Ne treba svoditi problem jezika i pisma na 33,3 posto i na Vukovar.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nabrojao je općine i nijedna se, osim Grožnjana, ne može pohvaliti apsolutnom primjenom zakona.

- Stanje nije optimistično, imamo 27 gradova i općina s tim udjelom od jedne trećine, a 25 općina i gradova plus Istarska županija sami su svojim statutom uredili upotrebu manjinskog jezika. Daruvar je češki jezik uredio Statutom, Ernestinovo mađarski. Ispada da su samo Srbi problematični. Gradsko vijeće Vukovara još prije deset godina ugradilo je u Statut odredbu o slobodnoj upotrebi ćiriličnog pisma i srpskog jezika u službenoj komunikaciji. Nisu uopće imali obavezu da to naprave, ali jesu i svi smo to pohvalili. Žalosno je da smo sada u regresiji umjesto da idemo naprijed.

Odluka Ustavnog suda kojom bi se trebale ukinuti pojedine sporne odredbe o derogiranju prava srpske manjine izaziva različita tumačenja - neki smatraju nema obveze za uvođenje dvojezičnih ploča...

- Ćirilične ploče u Vukovaru već postoje, a odluka se odnosi na ploče lokalne vlasti. I ona je stvarno, iako ukida nekoliko diskriminirajućih stvari, jedna kamilica; ne propisuje obvezu postavljanja dvojezičnih ploča, blagonaklona je prema Gradskom vijeću jer daje za pravo trenutnoj političkoj većini na lokalnoj razini da odlučuje o pravima manjine. Teško je očekivati rješenje od nekoga tko je ta prava suspendirao. Ne smijemo se ponašati kao da će problem nestati s novim popisom stanovništva. Neće. Srbi će u Vukovaru i dalje nastaviti živjeti.

Bi li Gradsko vijeće Vukovara trebalo sankcionirati raspuštanjem?

- Raspuštanje je krajnja mjera, s kojom treba biti oprezan. Moramo vidjeti što će biti u listopadu. Ako Gradsko vijeće opetovano odbije primijeniti zakon, onda nema druge nego ga raspustiti.

Kako ste doživjeli reakciju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

- Nisam očekivao tako brzu reakciju, i to u pogrešnom smjeru; dala je za pravo stavu gospodina Penave, a ona je predsjednica čija je ustavna dužnost da se brine da institucije funkcioniraju prema zakonu. Njezinu reakciju ne mogu vidjeti drugačije nego kao potez u svrhu predizborne kampanje.

SDSS je također izložen kritici zato što daje podršku Vladi koja nije iskazala odlučnost da riješi problem manjina. U kojem biste slučaju Vladi otkazali suradnju?

- Ne bih želio licitirati s kritičnim točkama na kojima bismo mi rekli: e, sad je dosta, nećemo više podržavati Vladu. Ako do te točke dođe, mi se sigurno ne bojimo izbora. Činjenica jest da Vlada u pojedinim stvarima odugovlači. Međutim, sve su vlade, više ili manje, bile takve.

Što je utjecalo na smjenu generacija u Srpskom narodnom vijeću, koje ste preuzeli od Milorada Pupovca nakon 22 godine? Najavili ste kapitalne investicije...

- Prevladao je stav da treba pružiti priliku mladim snagama, da vodstvo preuzme tim s više ljudi, na čelu sa mnom. Pupovac nije otišao da bi ostao, ali nije ni nestao - tu je, s nama. Želimo obnoviti socijalni život, izgraditi srpske kulturne centre u Rijeci i Zagrebu. Mi kao nova manjina nemamo ono što imaju stare; Česi imaju svoje domove naslijeđene iz bivše države. Nastojat ćemo kroz centre privući mlade da se angažiraju - boriti se protiv procesa asimilacije, koji je neumitan.

Jedan od zadataka vam je očuvanje tjednika Novosti, koji kritičari vide kao utočište feralovaca, a ne novine koje afirmiraju teme manjinaca...

- To je samo lijepljenje etiketa. Istina je da u Novostima piše određeni broj feralovaca, bave se temama koje muče Srbe kao manjince, a zanimaju i sve građane. Novosti su dobar primjer angažiranih manjinskih novina i iako sam postao predsjednik, mislim da će Novosti još neko vrijeme u očima desnice i dalje biti Pupovčeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12