PODIJELJENI

NOVI PRIJEDLOG JOŠ NIJE GOTOV Rok za nacrt novog Obiteljskog zakona odgođen za 30 dana

Teško je pomiriti različita stajališta koalicijskih partnera o, primjerice, izvanbračnim zajednicama
Nada Murganić
 Emica Elvedji / CROPIX

Radna skupina za izradu Obiteljskog zakona, prema neslužbenim informacijama, u petak se sastala kako bi sa službenicima Ministarstva obitelji, koji su proteklih tjedana radili na izmjenama povučenog zakonskog prijedloga, usuglasila stavove.

Očekivalo se da će to biti posljednji sastanak radne skupine te da će se novi prijedlog zakona sljedećeg tjedna naći u javnoj raspravi, no usuglašavanje je, kako neslužbeno saznajemo, išlo mnogo teže od očekivanog.

Ne žele srljati

Budući da postoje i otvorena pitanja između partnera u vladajućoj koaliciji o pojedinim rješenjima, odlučeno je da se s novim zakonskim prijedlogom ovaj put ne srlja te da se s njegovim upućivanjem u javnu raspravu pričeka još nekoliko tjedana.

Takvoj je odluci sigurno pridonijela i ovotjedna rasprava o povjerenju resornoj ministrici Nadi Murganić, koja je jasno pokazala duboku podijeljenost stavova oko Obiteljskog zakona u vladajućoj većini: dok HNS jasno traži da se u novi zakon uklopi većina rješenja iz postojećeg Obiteljskog zakona, poput potpunog izjednačavanja bračnih i izvanbračnih zajednica ili nastavka pokretanja razvoda roditelja maloljetne djece u Centru za socijalnu skrb, a ne na sudu, zastupnici najkonzervativnije struje HDZ-a te Hrasta i HDKS-a zdušno brane upravo rješenja iz povučenog prijedloga zakona.

Stavove ta dva krila vladajuće koalicije potpuno je nemoguće pomiriti, a za izglasavanje zakona u Saboru vladajući se ne mogu odreći gotovo niti jednog glasa potpore.

Pročešljavanje

Ministrica Nada Murganić je, podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca najavila da će se novi prijedlog Obiteljskog zakona naći u javnoj raspravi “za desetak dana”.

U Ministarstvu se ubrzano pročešljavao svaki članak te su se donosile izmjene, no usuglašavanje s političkim partnerima, kao i s ostatkom radne skupine, osobito iz redova profesora obiteljskog prava, očigledno ide sporije od očekivanog.

U sjeni rasprave o Obiteljskom zakonu, završila je javna rasprava o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, tijekom koje je Ministarstvo uvažilo primjedbe LGBT zajednice: status njegovatelja osobe s teškim invaliditetom će, osim bračnih i izvanbračnih, moći ostvariti i istospolni partneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19