RASTE NAPETOST ZBOG ISTANBULSKE

NOVI PRITISAK NA PLENKOVIĆA Jedan od utemeljitelja HDZ-a žestoko se obrušio na premijera. Cijela dvorana pljeskala, samo su Kalmeta i Kuščević šutjeli

 
 Hanza Media, youtube screenshot

Pritisci na Andreja Plenkovića zbog Istanbulske konvencije sve su veći. Premijera, čini se, ne zabrinjavaju previše napadi konzervativnih stranaka i desničarskih/konzervativnih udruga i aktivista zbog moguće ratifikacije dokumenta, ali teško će moći ignorirati nezadovoljstvo dobrog dijela članova iz vlastitih redova.

Iako Plenković i Jandroković već danima uvjeravaju javnost da je velika većina HDZ-vaca za ratifikaciju IK-e, čini se da ta teza nije sasvim točna. Iz dana u dan javlja se sve više nezadovoljnika, a nije ni tajna da i u samom vrhu stranke ima dosta onih koji traže unutarstranački referendum za kojeg Plenković ne želi ni čuti.

Priča oko referenduma spominjala se i na obilježavanju 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Benkovcu, pogotovo kada je za govornicu došao Drago Krpina, jedan od osnivača HDZ-a i bivši saborski zastupnik. Njegove poruke možda bi prošle nezamijećeno da u prvom redu Vatrogasnog doma nisu sjedili ministar Lovro Kuščević i bivši ministar Božidar Kalmeta. Krpina je bez dlake na jeziku opleo po Plenkoviću i uporno se obraćao Kuščeviću da premijeru prenese njegove poruke. Cijela dvorana frenetično je pljeskala Krpini dok su dva HDZ-ova moćnika samo mirno sjedila i blijedo gledala.

Krpina je spominjao da je cijela priča oko ratifikacije Istanbulske konvencije besmislena dok se u Hrvatskoj događa egzodus stanovništva u inozemstvo: - Na što mi trošimo energiju? Na budalaštine! To je krajnje neodgovorno i neozbiljno prema narodu - rekao je Krpina pozivajući Plenkovića da odgodi ratifikaciju IK: - Ima puno važnijih stvari koje treba rješavati, a konvencija može pričekati, nikome nije jasno čemu tolika zbrka i žurba oko njezine ratifikacije - rekao je Krpina, kojem također nije jasno zašto se premijer toliko odupire stranačkom referendumu.

- Vrijeđali su nas da ne razumijemo konvenciju, ali gospodine ministre, imam poruku za vas. Mi smo pismeni i znamo čitati!

Krpina je stao i u zaštitu hrvatskih biskupa i usput napao Dubravku Šuicu: - Hrvatski biskupi stoljećima su bili na braniku hrvatskog nacionalnog identiteta, oni su to i danas. Ne pristajem da se njihova stajališta ignoriraju i da im jedna Dubravka Šuica govori da će im neke stvari pojasniti. HDZ ne smije postati ideološki klon SDP-u i nekim drugim lijevim liberalnim strankama, to članovi nikad neće dopustiti - rekao je Krpina, koji se za kraj još jednom obrušio na premijera.

- Još nitko nije čuo kakve bi posljedice po Hrvatsku bile ako postupimo kao neke druge zemlje koje nisu ratificirale konvenciju. Ništa nam ne govore, samo pričaju da ništa razumijemo.

Velika previranja su, prenosi šibenski.hr, i u šibensko-kninskom HDZ-u. Neki članovi te podružnice kažu da se proteklog vikenda zbog Istanbulske konvencije odvijala prava drama. Najprije se priopćenjem oglasio predsjednik Županijskog odbora stranke, Nediljko Dujić, podupirući u ime županijske Koordinacije HDZ-a, ratifikaciju jer je riječ o Konvenciji koja ni na koji način ne dovodi u pitanje tradicijske vrijednosti koje zastupa HDZ.

Međutim, na priopćenje županijske Koordinacije (Predsjedništvo ŽO HDZ-a, predsjednici zajednica na županijskoj razini, te predsjednici gradskih i općinskih odbora HDZ-a), reagirala je, dijametralno suprotnim zaključcima, županijska Zajednica utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, na čelu s Ivicom Bratićem.

Utemeljitelji, naime, optužuju čelnika ŽO HDZ-a Nediljka Dujića da u javnost plasira neistine kad tvrdi da su sva navedena tijela (ŽO HDZ-a, gradski i općinski odbori stranke, te zajednice žena, utemeljitelja itd.) suglasna s ratifikacijom, jer se ta tijela nisu ni sastala ni raspravljala o konvenciji, a niti je podržala.

U svakom slučaju, pred Plenkovićem su jako teški dani. Pitanje je hoće li mu u naumu da ratificira Istanbulsku konvenciju ruku pružiti i oporba, jer neki mediji tvrde da u SDP-u nisu skloni pomoći premijeru. Pogotovo ako vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju...

Premijeru je, piše Novi list, okrenula leđa i Crkva. Naime, svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije. U nedjelju navečer je tako, doznaje Novi list, na misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici bio Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića.

Čuo je tom prilikom s oltara svećenika kako, primjerice, polemizira s Plenkovićevom tezom da je Istanbulska konvencija 'duboko kršćanska', a na kraju mise je još pročitana obavijest da će se u subotu u Zagrebu održati prosvjed protiv konvencije i da će započeti, kako je rečeno, ispred sjedišta HDZ-a. Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovom trgu.

Plenković je već na Predsjedništvu stranke zaprijetio čistkom u vrhu HDZ-a, a sada je jasno da priča o izvanrednim izborima više nije iz domene znanstvene fantastike. Tako Nacional u novom broju donosi informaciju da zbog dramatičnog jačanja pritisaka desnice Plenković razmišlja o raspisivanju izbora već ovog ljeta, u razdoblju od početka srpnja pa najkasnije do početka rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:39