OBILNA KIŠA

Novi problemi s jezerom Trakošćan: Zaustavljeni radovi, u tijeku ispumpavanje

- Trebat će nam jedan dan za sanaciju pa ćemo krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna nastaviti s radovima, rekao je Milan Rezo

Jezero Trakošćan

Zbog kiše koja pada na sjeveru Hrvatske, u jezeru Trakošćan u općini Bednja trenutno je oko 70 tisuća kubika vode, zbog čega su zaustavljeni radovi na čišćenju jezera, a nastavit će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, doznaje se u utorak iz Hrvatskih voda.

Riječ je o radovima vrijednim 2,5 milijuna eura koji obuhvaćaju vađenje nataloženog sedimenta iz jezera. Sve u potpunosti financiraju Hrvatske vode koje su taj projekt prijavile za nastavak financiranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a paralelno se provode i radove na sanaciji erozija, odnosno klizišta obale na jezeru.

Radovi bi trebali završiti do kraja lipnja.

Direktor Hrvatskih voda - Vodnogospodarskog odjela za Muru i Dravu, Milan Rezo izjavio je u utorak da je u tijeku ispumpavanje vode iz jezera.

„Popunjeni su svi prostori koje smo u protekla dva tjedna očistili do dna, odnosno do lapora. Nastavit ćemo s radovima čim se stvore preduvjeti, a s obzirom da je najavljeno da će danas prestati padaline, trebat će nam jedan dan za sanaciju, pa ćemo krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna nastaviti s radovima”, rekao je Rezo.

image

Jezero Trakošćan

Željko Hajdinjak/Cropix
image

Jezero Trakošćan

Dodao je kako je vodostaj rijeka Plitvice i Bednje porastao, ali su ostale unutar svojih korita i ne prijete poplavama gospodarskih objekata ni kuća.

Rijeka Ljuba u općini Ljubešćica dijelom se izlila iz svog korita i proglašene su redovne mjere obrane od poplave.

„Obiteljske kuće nisu ugrožene, a Hrvatske vode su kroz svoje licencirano društvo, zajedno s vatrogascima, prisutne na terenu i vidljivo je da se voda već povlači u svoje korito, tako da ne očekujemo nikakvih problema na slivu Plitvica – Bednja”, istaknuo je Rezo.

Dodao je kako je i u Međimurskoj te u Koprivničko-križevačkoj županiji stanje pod nadzorom.

"I ove manje padaline, od 60 ili 70 litara po četvornom metru, svaki nas put osvijeste da moramo biti spremni i kroz najave i na vrijeme reagirati, ne čekajući ozbiljnije padaline preko stotinu litara, kao što je bilo u Dalmaciji, što bi svakako tražilo ozbiljniji angažman Hrvatskih voda”, zaključio je Milan Rezo iz Hrvatskih voda.

image

Jezero Trakošćan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:01