SLUČAJ HERNADI

NOVI PROBLEMI ZA MAĐARE Norvežani izlaze iz MOL-a: 'Ne želimo biti s korumpiranima!'

Hrvatska je raspisala tjeralicu za šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem zbog mita

Norveški državni naftni fond razmišlja o prodaji svojih 1,6 posto udjela u mađarskoj kompaniji MOL jer njegov etički kodeks ne dopušta investiranje u kompaniju koja je pod sumnjom za korupciju, objavljeno je danas u mađarskim poslovnim novinama. Premda je riječ o malom vlasničkom udjelu, takva najava ima veliku težinu.

Iz MOL-a su poručili kako nemaju službenu informaciju da će norveški dioničar prodavati svoje dionice.

Iako ni mađarski mediji nisu dobili službenu potvrdu o prodaji udjela u MOL-u, činjenica je da etički kodeks Norveškog naftnog fonda propisuje da mora izaći iz vlasništva bilo koje kompanije za koju postoje osnovane sumnje na korupciju.

Takva sumnja u slučaju MOL-a postoji jer je hrvatsko Državno odvjetništvo osumnjičilo predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi MOL stekao dodatna upravljačka prava u Ini.

Sanader je već nepravomoćno osuđen za uzimanje mita, a za Hernadijem je raspisana Interpolova tjeralica budući da ga Mađarska nije željela izručiti Hrvatskoj.

Norveški naftni fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti oko 800 milijardi dolara, a krajem 2012. upravljao je s oko jedan posto svih dionica na svijetu. Taj fond u svom vlasništvu ima i dionice mađarske OTP banke te dionice Mađarskog telekoma.

Cijena dionice MOL-a jučer je u jednom trenutku pala na burzi za šest posto. Iako se tijekom dana stabilizirala, to je zabrinulo predstavnike kompanije.

Dio mađarskih medija nagađa da je jedan od razloga jučerašnjeg velikog pada cijene MOL-ovih dionica i to što je predsjednik Nadzornog odbora MOL-a Gyorgy Mosonyi dan prije prodao veliki dio svog vlasničkog udjela u MOL-u.

Njegov postupak mnogi smatraju još jednom negativnom porukom i drugim investitorima.

Nakon što je Hrvatska uputila uhidbeni nalog protiv Hernadija, počelo se nagađati da bi on vrlo brzo mogao otići s mjesta šefa Uprave MOL-a. Analitičari su odmah počeli upozoravati na to da će MOL-u biti teško poslovati bude li ga vodio menadžer koji ne smije prijeći državne granice jer mu prijeti Interpolova tjeralica.

Neugodna je to situacija i za druge menadžere ili bankare koji bi se trebali sastati i razgovarati s Hernadijem: da bi to mogli, moraju doći u Mađarsku.

No, mađarski premijer Viktor Orban prije dva dana javno je zaštitio Hernadija.

“Ako bilo tko dovede u pitanje integritet MOL-ovih zaposlenika, mi ćemo uvijek na to odgovoriti”, rekao je premijer Orban. Time je jasno dao do znanja kako će mađarska vlada i politika štititi Hernadija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:40