OBOGAĆENA PONUDA

Novi projekt obećava procvat cijele regije: U planu je izgradnja zvjezdarnice, planetarija, novog planinarskog doma...

Iznos projekta je 6.636.140,00 eura (50.000.000,00 kn), a stopa sufinanciranja 100 posto.

Osim novog doma i zvjezdarnice, projektom je planirana izgradnja planetarija i vidikovca

 Grad Daruvar

Dobre vijesti stižu iz Daruvara. Ukoliko im prođe najnoviji projekt koji su pripremili i prijavili, turizam bi na daruvarskom području doslovno trebao procvjetati. I to do 2026. godine, piše MojPortal.

Naime, Grad Daruvar je prijavio projekt pod nazivom „Planinarimo do zvijezda“ koji je pripremila Razvojna agencija Daruvar u sklopu javnog poziva iz NPOO-a Ministarstva turizma i sporta. Riječ je o specijalizaciji hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti.

- Projektom je planirana izgradnja planinarskog doma Petrov vrh, zvjezdarnice, planetarija i vidikovca te uređenje Slavonskog planinarskog puta. Područje provedbe projekta je Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen te je Grad Daruvar, sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima i bogatstvima, pogodan za diversifikaciju turističke destinacije. Zahvaljujući ovom projektu aktivni turizam će postati drugi stup turizma u Daruvaru, kažu iz Grada.

Iznos projekta je 6.636.140,00 eura (50.000.000,00 kn), a stopa sufinanciranja 100 posto.

image
Grad Daruvar

- U projektu će osim prijavitelja Grada Daruvara, sudjelovati i sedam projektnih partnera koji će zajedničkom sinergijom raditi na realizaciji aktivnosti. Navedenim projektom povećat će se kvaliteta ponude turističke destinacije daruvarskog područja unapređenjem infrastrukture, produljenje sezone, poticanje održivog oblika turizma prilagodbom infrastrukture u skladu s EU standardima zaštite okoliša koja doprinosi digitalnoj i zelenoj tranziciji, zadovoljni su u Gradu.

Koliko je zadovoljan ovim projektom, što sve obuhvaća i što bi sve trebao donijeti daruvarskom području, upitali smo daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka.

- Već dugi niz godina tražimo mogućnosti kako obnoviti planinarski dom na Petrovom vrhu. Nadam se da će kroz ovaj projekt, ako bude odobren, napokon to biti riješeno. Moram reći kako se sam projekt ističe zahvaljujući dodatnim elementima poput zvjezdarnice, planetarija i vidikovca. A na kraju ispada da je najprihvatljivije da idemo s novim objektom planinarskog doma, pojašnjava Lneniček na što se planira utrošiti 6,6 milijuna eura, odnosno gotovo 50 milijuna kuna.

Inače, prema projektnoj dokumentaciji, novi planinarski dom nalazit će se na istoj čestici gdje je sada postojeći dom.

- On će biti uklonjen, krenulo bi se s izgradnjom novoga. Odmah ispod njega nalazi se igralište, pored je planetarij sa zvjezdarnicom, a malo poviše toga je Vidikovac. Ukoliko realiziramo sve zamišljeno, imat ćemo u funkciji još jedna novi vid turizma, osim našeg zdravstvenog turizma, pojašnjava gradonačelnik kojeg veseli da bi Daruvar napokon mogao biti mapiran kao turističko središte ne samo Bjelovarsko - bilogorske županije, već i šire od toga.

image

Osim novog doma i zvjezdarnice, projektom je planirana izgradnja planetarija i vidikovca

Grad Daruvar

Dodajmo, s provedbom projekta, ukoliko on prođe, krenulo bi se odmah.

- Ono što je sigurno i što znamo, jest da projekt mora biti realiziran do 2026. godine. Ako vijesti budu dobre, odmah krećemo s potpisivanjem ugovora, natječajem na izvođača radova te fizičkim radovima, nemamo što čekati, kaže Lneniček koji zahvaljuje isvim partnerima na projektu.

Prvenstveno Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, Zajednici tehničke kulture, Planinarskom društvu Petrov vrh i svima ostalima koji doprinose u ostvarenju ovog projekta.

image
Grad Daruvar

-Da, važne su nam zgrade i objekti koje moramo najprije izgraditi, no sve to činimo zbog ljudi. Koristi će biti višestruke, od stotinu ležajeva u novom planinarskom domu pa sve do dodatnih sadržaja zbog kojih će nam dolaziti novi posjetitelji. Turisti koji dolaze zbog zdravlja također će imati nove mogućnosti i obogaćenu ponudu. Mogućnosti su višestruke. Nadam se da ćemo dobiti zeleno svjetlo, no pričekajmo 90 dana, ističe gradonačelnik kojemu je ovaj projekt prioritet već dugo vremena.

Baš iz tog razloga on je pomno pripreman.

-Ekipa iz Razvojne agencije Daruvar pripremala ga je cijelu prošlu godinu i jedan dio pretprošle. Dokumentacija je koštala oko 300 tisuća kuna i stavrno smatram da je besprijekoran, zaključuje Lneniček.

image
Grad Daruvar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 16:40